
Utöver att göra en skaldjursbuljong gjorde jag någonting som de flesta kockar skulle förskjuta mig ur kockaskrået för och det var att efter att jag hällt av buljongen tog jag buljonggrönsakerna, lite grädde, lite krossade tomater och en skvätt utav buljongen och gjorde soppa på detta som tillsammans med en brödbit blev en perfekt lunch till en nästan försumbar kostnad. Beräknat pris per lunchportion, om vi förutsätter att vi annars skulle slängt buljongingredienserna blev knappt 2,5 kr och då var det ändå en riktigt mustig soppa med ett gott grekiskt lantbröd till.
Just när det kommer till hushållning med resurser är det inom matlagning jag är i mitt esse. Anledningen till att de flesta anser att man inte kan använda buljongrenset till annat än kompostutfyllnad är för att smak och konsistens förloras men för man en slät grönsakssoppa med lite bitar från köttbenen eller kanske bara några räkor man stal från middagen så blir det en toppenmåltid. Det enda du behöver göra är att krydda och smaka av och istället för att slänga prima råvaror äter du upp det och får då flera vinster av ditt arbete.
Jag kommer nog aldrig att kunna budgetera mina kostvanor som Onkel Tom gör men på mitt eget lilla vis hoppas jag att jag kan bidra till en något mer hållbar kosthållning.
Hur gör du för att spara?
Bild: Hemmetsjournal.se
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar