lördag 12 mars 2022

Rengöra vitvaror

Jag kan inte påstå att jag tidigare har brytt mig särdeles. Jag har frostat av frysen någon enstaka gång men oftast har vi haft skåp som inte frostat igen.

Diskmaskin och tvättmaskin har hållit sig fräscha i alla år och kylskåp har bara behövt torkas ur någon gång ibland.

Men sedan vi flyttade verkar allt gå emot oss. Diskmaskinens filter kloggar igen var tredje vecka och lämnar disken tämligen oren efter en diskning. Tvättmaskinen har börjat lukta gammalt avlopp och jag har redan frostat av frysen en gång i år och det är inte helt omöjligt att det kan behövas en gång till innan sommaren.


Mest förvånad är jag över de två första. I den förra lägenheten tror jag att jag rengjorde diskmaskinsfiltret en gång på fem år. Vad jag kan utröna är det samma modell av diskmaskin i det nuvarande boendet men var annan, var tredje vecka är jag nu tvungen att rengöra filtret för att det slemmar igen. Vad är det frågan om?

Tvättmaskinen likadant. Jag visste inte om att vår förra tvättmaskin hade en avloppspump som kunde sätta igen. och när jag googlar lite får jag reda på att man rekommenderas tömma ut vattnet ur tvättmaskinen var tredje månad och rengöra. Det har jag aldrig behövt göra tidigare men den sprillans nya maskinen började efter ett kvartal att lukta och alla de här huskurerna med att tvätta med ättika m.m. löser bara uppgiften temporärt.

Vet någon av er om det här är vanligt och jag bara haft tur tidigare eller om det kan vara någonting som förändrats?

Jag kan inte påminna mig att vi ändrat någonting i våra rutiner. Samma disk/tvättmedel, liknande smutsighetsgrad och frekvens på användningen av maskinerna. Det enda vi förändrat är ju platsen där maskinerna står till ett annat vattenklimat.

Vet du saker jag inte vet får du gärna dela dem med mig.

4 kommentarer:

 1. Har du kommunalt vatten eller eget? Tag prov på hårdheten kan behövas starkare doser av tvättmedlen än du varit van vid. Dosering efter hårdhet brukar stå på paketen.Har du eget vatten är det filter som gäller på ingående vatten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Mats. Vi har kommunalt vatten så det borde gå att få reda på vattnets hårdhet. Jag tar till mig tipset

   Radera
  2. En annan sak som många inte vet är om man överdoserar pulvertvättmedel i tvättmedelsfacket så finns risk att det bildas mögel. Om möjligt rekommenderar flytande medel.

   Radera
  3. Bildas det mögel i tvättmedelsfacket? Det har jag aldrig sett.

   Men just det borde vara oerhört osannolikt för vi använder definitivt inte för mycket tvättmedel. Snarare tvärt om :-) Men jag skall ta det med mig också.

   Radera