lördag 26 februari 2022

Spara på elen

Jag har egentligen aldrig brytt mig om alla de där spartipsen som brukar pryda nyhetstorra tidningar under vintern.

Jag har bott i lägenhet och förbrukat 150-200 kWh per månad. Så länge jag kan minnas har en kWh kostat under en krona så att torktumla mindre eller ta kortare duschar har liksom inte spelat så stor roll.

Sen har vi varit snåla på förbrukningen ändå med det är mer av hållbarhetsskäl.

Nu låter jag som en trasig grammofonskiva för er som är gamla nog att ens förstå referensen. Men sedan jag började betala för värme, vatten och hushållsel har ämnet blivit intressantare. Att elen dessutom kostade 3,20 kr/kWh för oss i december gjorde sitt till.

Jag blev definitivt tagen på sängen av det elpriset och det verkar som om halva Sverige upplevde liknande känslor.


Min reaktion när jag såg räkningen var inte, som man skulle kunna tro, att ringa elbolaget och svära.

Jag valde istället att utbilda mig i vad jag kan göra för att justera vår konsumtion.

För oss blev det lite kallare i badrummen eftersom jag stängde av golvvärmen. Kyl och frys blev lite varmare. Mest för att jag fick tummen ur och kolla upp temperaturerna.

Jag läste också på hur man ser till att luft-luftvärmepumpen är som mest effektiv och vilka inställningar övriga värmesystemet skall ha.

Utöver det passade jag på att täta lite fönsterlister och ta reda på att vår gamla torktumlare drar nästan 4 kWh per laddning tvätt (så vi torktumlar inte längre). 

Sen gjorde jag en del småsaker som att dra ur sladdar och stänga av prylar mer aktivt men det har ju en ganska marginell effekt.

Allt som allt innebar det att vi gjorde av med 28 % färre kWh i januari än i december.

Nu stannar ju inte min nördighet där för när vi köpte vår luft-luftvärmepump ingick det en app där jag kan hålla reda på förbrukning m.m. och med dens hjälp kan jag göra ett överslag och konstatera att skillnaden i temperatur mellan december och januari innebar en besparing på knappt 15 %.

Så våra justeringar sparade 14 % och 14-15 % sparades in av att det var varmare.

Utöver det sjönk elpriset en hel del också vilket innebar att elräkningen blev knappt hälften så stor i januari som den var i december.

Det är ganska fantastiska siffror.

Tänk att kunna spara 50 % från en månad till en annan på alla kostnader. Det hade varit mumma det.

Tyvärr är fortfarande elräkningen i högsta laget men jag bedömer att vi har gjort de uppoffringar vi är beredda att göra just nu och vi kommer inte behöva leva på havregrynsgröt än på ganska många kronor mer per kWh och som det ser ut just nu sjunker priset fort.

För en nörd som jag skall det bli mycket spännande att utvärdera när det gått ett helt år och vi kan jämföra vår årsförbrukning med föregående ägare och grannarna och se vad det har inneburit för förbrukningen att göra lite justeringar.

Har du förändrat ditt elbeteende någonting?

5 kommentarer:

 1. Tyvärr är det sannolikt en trend nu som kommer vara långvarig och kraftfull, vad avser Sveriges energi. Efterfrågan på el kommer öka mycket kraftfullt kommande decennier i takt med omställningen. Samtidigt har politiker ännu inte ens accepterat läget och konsekvenserna av deras agerande. De ljuger fortfarande om att vindkraft löser något, när vi alla rationella vet att det inte är så. Det skapar enkom ökande problem.
  Har vi tur löser ny och säker g4 kärnkraft problemen runt 2030. Men det förutsätter rationell politik och där är vi inte idag.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
 2. kul med optimering och effektivisering. Vi har själva uppvärmning med ved (kakelugn & välisolerat) så har haft klart rimliga förbrukningar men när många andra börjar prata elförbrukning så har det blivit gröt&morgonkaffe på kökvedspisen och jag tror nog vi sätter en timer/puck på handdukstorken framöver :) Men vi kommer inte ner i nivåer som grannen som lyckas klara sig med under 50kWh på en månad!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. 50 kWh per månad är mindre än jag någonsin haft även i små lägenheter :-)

   Radera
  2. ja, det är galet lite, han har ändå kyl/frys, vattenpump, dator spis och några lampor, men han slösar inte med lamporna direkt :) Snackade med honom häromdan igen. 50kWh var i december, i januari blev det 34 :)

   Radera
 3. Vi får hoppas att priserna kommer ner igen så att vi kan låsa på bra pris igen :-)

  SvaraRadera