onsdag 1 december 2021

Börsen kontra onoterat?

Inlägget innehåller reklam från Avanza

Det finns så mycket jag vill göra men som jag inte vågar göra eller känner mig redo för. Jag hade velat direktäga hyreshus för jag är ganska säker på att det är en god investering men dels behövs det en hel del eget kapital (eller att man köper någonstans där jag inte är) och i alla fall i början måste man vara beredd att göra en hel del själv.

Jag hade velat äga skog för det är ytterligare en av de relativt trygga tillgångarna man kan belåna och skapa en riskjusterat hygglig avkastning på. Men det är i stort sett samma svårigheter som med byggnader.

Jag hade velat vara affärsängel och köpa delar av små, onoterade verksamheter men då främst tråkiga, lönsamma verksamheter snarare än att investera i innovativa idéer i mycket tidig fas. Men där saknar jag kontakterna och säkert även kapitalet.


Börsen

Det är det som är så fint med börsen och dess möjligheter.

För knappt 9000 kr investerat i fastighetsbolaget Diös* blir man ägare till en kvadratmeter uthyrningsbar area. Vill man istället äga de fastigheter som Castellum* äger får man slanta upp närmare 16000 kr per kvadratmeter och den billigaste kvadratmetern jag hittade när jag letade lite snabbt var det pyttelilla Göteborgsbolaget Slottsviken* där en kvadratmeter kostar ungefär 5000 kr.

Samma sak kan man göra med skog. En hektar av Holmens* skog kostar ungefär 50 000 kr. Samma mängd SCA* skog kostar ca 40 000 kr och den kanadensiska skogen som Acadian timber* äger får man för ungefär 5000 kr/hektar.

Och noterade bolag med ett börsvärde på under 50 milj är i Sverige ungefär 100 st om man inte räknar de olika onoterade handelsalternativen som finns. För under en halv miljon kan man således köpa 1 % av ett sådant bolag men man kan också välja att köpa en mindre del men ändå en så stor del som man känner sig bekväm med; i nästan vilken affärsidé som helst. Och man måste ju inte äga procent av en verksamhet för det viktiga är ju procent i avkastning.

Skillnader

Direktägande utanför börsen ger en helt annan riskprofil men också tillgång till andra saker. Priserna kan vara lite lägre på vissa saker och man kan ibland erbjuda andra värden än rent monetära i utbyte mot ett ägande.

Men börsens möjligheter är ändå fantastiska. Ett enda knapptryck bort finns allt från brasilianska odlingar, fintech och fastigheter till kazakstanska urangruvor till världsledande techbolag som Apple* och Microsoft*.

Tillsvidare håller jag mig kvar på börsen och gräver och letar efter roliga saker att äga men om hundra år kanske även jag vågar köpa saker utanför börsen också.

Vad tänker du om börsen kontra onoterat?


Länkar markerade med * är en s.k. affiliatelänk. Om du följer den länken och köper någonting eller blir kund kommer jag få en provision för det. Tack för att du väljer att stötta mig på det viset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar