onsdag 22 september 2021

Från 80 % till 0 % i sparkvot över natt

Under pandemin har jag jobbat för mycket och gjort väldigt lite som kostar pengar. Det är ganska många som haft det så även om en och annan varit permitterad och byggt en altan. Jag har hört att altaner nästan bygger sig själva och kostar gratis om man bara blinkar lite åt gubben på brädgården.

Men för vår del betyder ekvationen att vi sparat ohemula mängder pengar under ett drygt år. Mer än normalt och med vårt normalläge är det ganska vansinnigt.

Så gick vi och skrev på ett kontrakt på ett radhus och då vändes ekonomin helt upp och ner. Varenda krona skulle ut från börsen och det skulle betalas handpenningar, pantbrev och lagfarter. 

Obs! Inte vårt hem

Och inte nog med det. Vi flyttade från en ganska rymlig trea till sex rum och kök med altan och inglasat uterum. Vi har helt plötsligt möjlighet till hemmakontor, två allrum och en matsal. Men vi har inte möblemanget för att komma i närheten.

Därför började den stora inredningsshoppingen under sommaren och under hösten har den kulminerat till en eufori av knapptryckningar på möbelbutikernas köpknappar.

Det har gått så långt att jag sitter och letar rabattkoder och erbjudanden och konstaterar att jag förmodligen sparat en låg månadslön på alla erbjudanden jag snokat fram men det betyder ju i förlängningen att det är ganska mycket mer än en månadslön som shoppats upp.

Just nu sitter jag här som vilken medelsvensson som helst och inser att jag har intecknat lönen för det kommande halvåret. Soffan och köksbordet är köpt på faktura där fakturan inte skrivs innan leverans vilket gör att pengarna skall ut straxt innan jul.

Byråer och stolar är också köpta på faktura och de intecknar novemberlönen. September och oktober får dels gå till att hjälpa de ovan nämnda men ett snyggt loungeset gick ju att köpa på sensommarrean och i augusti var jag "tvungen" att köpa gräsklippare, trimmer och en del andra trädgårdsprylar för nu äger vi helt plötsligt 50 kvm gräsmatta. 

Det är för mycket för att klippa med sax även om jag de första veckorna trimmade kanterna med sax innan jag gav upp, åkte till Jula och köpte en batteridriven trimmer för en femhundring. Den fungerar för de typ 120 meter kant vi kan skaka fram totalt och eftersom behovet inte är större handlar jag efter det.

Men gissa om detta vansinniga spenderande skapar en viss ångest hos herr AvL. Jag har sparat varenda överbliven krona i ett drygt decennium och nu inser jag att sparande inte kommer ligga högst upp på familjens önskelista innan årsskiftet. 

Men en vis kvinna sa en gång - You Only Live Once. 

Jag sitter här i lotusställning och gungar fram YOLO om och om igen i ett försök att KBTa bort den värsta smärtan i min sparsjäl. Jag tröstar mig med att det blir himla mysigt här hemma.

11 kommentarer:

 1. Igenkännande inledning minst sagt :-)
  I början av pandemin blev jag permitterad och jobbade endast 40%. Vad gjorde jag med alla lediga timmar? Precis, jag lade om altanen som var i bedrövligt skick. I och med att jag kom på idén ganska tidigt så hade virkespriserna inte hunnit skena och någon blinkning till brädgubben kändes onödig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. :-) Det händer att jag kryddar mina inlägg med ett visst mått av humor... Eller försök till humor. Men jag föreställer mig att det var ganska många byggprojekt som påbörjades under våren 2020...

   Radera
 2. Kul med nytt boende, och visst är det väl ändå lite av anledningen till att man sparar - att man sedan kan spendera på sådant man behöver och gillar (utan att behöva låna)?
  Eller kör du på devisen att den som har mest pengar när man dör vinner?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det uttalade målet med vårt sparande är nu inte att lämna en stor hög till barnen men det är inte heller att köpa möbler för dem... Sen är det ju så det är. Behoven går upp och ned och det är ju skönt att ha istället för att faktiskt behöva ta allt på kredit.

   Radera
 3. Känner väl igen mig, även om vi flyttade från ett hus till ett annat. Behoven skiftar ändå, barnen har blivit större och deras rum uppdateras i och med flytten. För vår del använde vi oss av flyttfirma -- värt varenda krona är vi helt ense om, men ändå en ordentlig kostnad. Utöver det så har det varit nytt golv i ett par rum, ny färg på väggarna... Även om vi inte bytt ut någon av de större grejerna (soffa, matbord, sängar, byråer, etc) så har det varit mycket mer pengar ut än det någonsin brukar vara. Det känns tufft när man haft koll på varenda krona i flera år och brukar ligga på en sparkvot på 50+%.

  /Cosmonomics

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi använde också flyttfirma men bara på vissa delar för vår flytt var så himla rörig och gick i ett gäng olika omgångar så det gick inte att köra firma på allt tyvärr.

   Skulle det bli fler gånger är det min absoluta ambition att anlita hjälp på riktigt.

   Radera
 4. köper bara begagnat blir billigast så. Sossemats

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror hustrun skulle bli missnöjd om jag kom hem med begagnade blöjor till vår nyfödda men det är klart att det hade blivit billigare att köra allt begagnat.

   Radera
  2. Nej då, finns gott om begagnade blöjor. Så länge de inte är använda så gör det väl inget att de stått hos någon annan en stund först..?

   Vi körde annars nästan uteslutande begagnade tygblöjor.

   Hälsningar från ett pretto...

   Radera
 5. Samma här. Har inte ens tid till att skriva blogg. Så mycket jobb med hus och så mycket pengar som "måste" ut. Om man bara visste skulle man fortfarande sitta i sin lilla lägenhet och spara på för fullt.

  Själv har jag inte ens haft tid till att kollat börsen ens.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle nog egentligen inte vilja byta tillbaka. Må vara att livet tar lite mer tid och pengar nu men kvaliteten är långt högre än i vårt första lilla kyffe.

   Radera