onsdag 18 augusti 2021

Familjens investeringsstrategi

Jag, herr AvL, skriver ofta i formen av att det är jag som gör allt som har med investeringar att göra. Det är för att investeringarna som beskrivs primärt är de investeringar som jag gör.

Fru AvL är egentligen inte särdeles intresserad av börsen varför hennes investeringar är passiva och, ur ett bloggperspektiv ganska ointressanta.

Med det sagt är hon inte helt oinsatt i investeringarna för oavsett vems konto pengarna tas från för att köpa aktier så är pengarna lika mycket hennes som mina så hon har alltid haft hygglig koll på investeringarna men inte på detaljnivå avseende de typ 70 olika aktier och obligationer min portfölj innehållit.

Men det blir skillnad nu.


För ett tag sedan hade vi vår höstkickoff och eftersom vi, när pengarna från försäljningen av lägenheten landar på kontot, kommer vara tvungna att starta om finns det möjlighet att göra om och göra rätt.

Efter samtalet har vi landat i några inriktningar för framtiden.

Dels skall jag i mina investeringskrumbukter kunna redogöra för vad och varför jag köper det jag köper. Jag skall kunna redogöra för att investeringen följer vissa uppsatta hållbarhetsregler, pris och förväntad avkastning samt storlek på investeringen. Är det en aktie jag köper skall jag också kunna berätta vad företaget sysslar med på ett övergripande plan och vad framtiden kan innehålla. Några grundläggande värderingsmått skall också ingå men allt på ett ganska övergripande plan.

En viktig regeländring jag kommer ha mycket svårt att hålla mig till är att den mer aktiva delen av portföljen inte skall innehålla mer än 10-15 värdepapper i 4-6 olika branscher.

Det kommer betyda att jag måste vara betydligt mer noggrann när jag väljer ut mina aktier och investeringarna kommer bli avsevärt större än de tidigare har varit. Tidigare har min maxgräns varit 100 värdepapper men för att fru AvL skall kunna vara delaktig gäller det att begränsa sig.

Vi får väl se om jag klarar av att hålla mig. Jag älskar att samla på aktier. Både olika aktier och antal aktier. Men med färre värdepapper kommer jag kunna göra en djupare analys för varje investering och det är ju bra. Jag kan ju alltid växla mellan olika aktier när jag ser större potential i ett annat bolag än det jag just nu äger.

//Man kanske också skulle kunna övertala hustrun om att tillåta en liten slatt i en lekportfölj där jag tillåts ha precis vad som helst... Vi får väl se :-) //

3 kommentarer:

 1. Mycket intressant att se en annan person i ungefär samma sits som en själv! Kommer följa er resa. :)

  Även jag ska efter en tid utanför börsen återvända, förhoppningsvis med förnyad kraft. Av en ren slump har jag också skrivit ett inlägg idag om vilken investeringsstrategi jag vill tillämpa för att undvika gamla misstag.

  Undrar om ni funderat över några viktiga lärdomar från era tidigare erfarenheter som investerare?

  Undrar också hur ni tänker kring klumpsumman efter försäljningen, är tanken att gå in månadsvis via "dollar cost averaging", eller blir det större sjok så länge värderingarna är attraktiva?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   För vår del har det fungerat bra fram till nu men eftersom Fru AvL vill vara mer involverad behöver vi begränsa och förenkla vilket är en lärdom för portföljen har inte varit enkel innan :-)

   Planen är att lägga in huvuddelen i en fondportfölj, en rejäl portion kommer gå som buffert och en mindre del, kanske 10 % kommer gå som aktieinvesteringar och där köper jag alla innehav när jag hittar dem och tycker det är rimligt värderat varför det inte är omöjligt att den portionen får ligga i en fondportfölj som jag säljer av ifrån för att växla över till enskilda aktier.

   Radera
 2. Jag förstår! Låter rimligt :)

  SvaraRadera