lördag 13 mars 2021

515 kr/l prisskillnad på vatten

Jag fick en humidor i födelsedagspresent av min hustru. En humidor är en vacker träask man förvarar cigarrer i. I en sådan skall det vara en konstant luftfuktighet för att cigarrerna skall bevaras på bästa sätt. För det krävs speciellt vatten. 

Eller ja... Det som krävs är att det är fritt från bakterier och mögel annars riskerar den typen av föroreningar smitta både cigarrer och humidor. Det som behövs är destillerat eller avjoniserat vatten.

Men det är väl självklart att det inte skall vara riktigt så enkelt för om man kan lura gubbar med pengar att göra en materialsport av någonting så gör man det och gubbarna kommer köpa. Ni skulle bara veta vad dyra grejer det finns för att hålla tobak inlåst.


En av dessa saker man kan köpa dyrt är vatten till den där lilla prylen som ligger i humidoren och avger en kontinuerlig mängd fukt till omgivningen. Om man kikar in på en onlinehandel för cigarrer kan man köpa 100 ml humidorvätska för ca 50 kr. 52 kr kostar den på mitt favoritställe men då är det så klart inte bara vatten utan det är lite silverjoner i vilka motverkar bakterietillväxt.

Det är inga konstigheter med det. Silver är bevisat verksamt mot bakterier och används i en rad olika sammanhang för just det syftet men 520 kr/litern för vatten?

I andra spektret kan man åka över till Hornbach och köpa en femlitersdunk destillerat vatten för 29 kr. 5,8 kr litern. Man kan givetvis destillera kranvatten själv och skulle sannolikt kunna lösa det billigare än så också men med tanke på att jag sannolikt skulle klara mig resten av livet på en femlitersdunk känns inte destillationsutrustningen som en rimlig investering (och jag vet att man kan destillera med det mesta, exv kaffebryggaren men vem orkar det?).

Personligen valde jag att köpa en liter avjoniserat vatten på Willys för 13,90 när jag skulle starta min humidor och jag förutsätter att det kommer fungera alldeles utmärkt under väldigt lång tid.

Det finns säkert massor av cigarrmänniskor där ute som vrider sig i ångest över blotta tanken på billigt destillerat vatten och jag hade inte blivit ruinerad av att behöva lägga en femtiolapp på en skvätt vatten men jag har ett inbyggt behov av att försöka hitta andra lösningar på problem än att välja det första bästa.

Det är därför jag väljer att försöka spara 40 kr på vattnet till hunidoren när det jag skall fylla den med är rent slöseri för alla som inte tycker att en cigarr för en hundring eller två är ett rimligt lördagsnöje.

Det är detta som egentligen är paradoxen i mitt sparande. Jag väljer att snåla och spara så långt som möjligt på saker som inte ger mig extra livsglädje om jag betalar mer för det. Typiskt sett elräkningen. Jag blir inte lyckligare av att betala mer för el än nödvändigt.

Om jag sparar på såna saker betyder det att jag kan slösa orimligt mycket pengar på saker jag tycker är kul istället som exv cigarrer eller svindyra middagar eller varför inte en resa till solen.

Spara där det inte gör någon skillnad och slösa där det verkligen gör skillnad på riktigt.

1 kommentar:

  1. Destillerat vatten finns i mängder i torktumlaren. Har aldrig sett någon anledning att köpa vatten, annat än utomlands under vissa ytterst speciella omständigheter (ej tillgång till spis att koka på, etc).

    SvaraRadera