lördag 8 augusti 2020

Omöjligt att värdera fysiskt guld

Jag sorterade och städa nyligen i lådor och skåp och konstaterade att bland alla familjens samlade smycken finns det en hiskelig mängd ädelmetaller. Huvuddelen av allt är gamla silverkedjor och hängen men det finns en del guld också.

När jag var yngre var det inte allt för ovanligt att jag gick och köpte ett coolt halssmycke i silver och då kunde jag passa på att köpa en kedja också för det visste jag ju inte om jag hade en som passade. Och silver var ju "så billigt" att en tunn kedja inte gjorde särdeles stor skillnad på priset.

Har jag nämnt att jag inte hade särdeles mycket pengar på den tiden men att jag heller inte var särdeles ekonomiskt utvecklad heller?

Alla dessa småköp har byggt på sig för jag gör mig ju aldrig av med saker.



Nu skall ni inte tro att jag sitter här med en flyttlåda silver men vi kanske snackar om en samling på 20 kedjor och minst lika många hängen och förmodligen dubbla mängden örhängen för familjen som helhet. Det finns en del annat löst skrot också och en handfull guldattiraljer av olika kvalisort också...

Jag har ingen aning om vad allt det här skulle kunna bli i vikt och värde men om man bara utgår från skrotvärden gissar jag mig till att vi kan tänkas ha ett par hundra gram silver och kanske 20-30 gram guld. Översatt i guldbrevstermer snackar vi väl ungefär 10 000 kr. Det är pengar det med.

Värdet för oss?

Nu kommer jag till poängen. Jag har aldrig reflekterat över att vi kanske har 10 000 kr liggandes i en papplåda från IKEA. Jag kan inte relatera till värdet av guld och silver och det spelar egentligen inte någon roll om jag har det i smyckesform eller i andra former.

Eventuellt hade det faktiskt gjort skillnad om jag hade köpt det som en investering för då hade jag hållit koll på det på ett annat sätt men jag har ändå jättesvårt att förhålla mig till värdet. Det är en klump metall som ligger i en låda.

Jag har mycket lättare att relatera till värdet av en aktie eller en sedel för att det är den monetära verklighet jag har växt upp i. Jag kan logiskt inse att det finns ett värde i guld, silver och ädla stenar men om du håller upp ett guldhalsband i ena handen som är 1,5 mm tjockt och har ganska tunna länkar och är 50 cm långt och i andra handen har du ett guldhalsband som är 2 mm tjockt med lite grövre länkar (vilket knappt syns) och som är 50 cm långt; då skulle jag omöjligt kunna berätta vad den förväntade prisskillnaden är.

Jag har spenderat lite tid med att leta födelsedagspresent och det är anledningen till att jag ens kan föreslå ovanstående exempel men jag har alltså sett två halsband, vardera 50 cm långa pansarlänkar där total tjocklek på båda länkarna var 3 mm och jag kunde inte se mer än en mycket marginell skillnad på de två länkarna. Tydligen skilde det 14 gram mellan de två länkarna vilket översattes till en skillnad om närmare 10 000 kr.

Jag hade aldrig kunnat se att det skulle skilja så mycket pengar mellan de två smyckena för jag tyckte det såg ut att vara samma sak.

Så när folk på forum, bloggar eller i poddar tycker att man skall investera i lite guld och att en del av det gärna får vara fysiskt guld har jag oerhört svårt att se vad jag skall göra med det. Förutom att det kan vara fint att ha på sig kan jag inte se och förstå värdet utan det kommer alltid bli en matematisk övning och då försvinner lite av glädjen i investeringen. I alla fall för mig.

Investerar du i fysiskt guld?

17 kommentarer:

  1. Nu kan ju fysiskt guld vara en ETF som backas av den faktiska råvaran eller något som du äger men förvaras av ett förvaringsinstitut. Att äga och förvara guldet hemma (eller i bankfack som ju knappt finns längre) rekommenderas väl främst för de som tror på en sådan kollaps att värdepapperssystemet sätts ur funktion eller att staten ingriper med någon typ av konfiskation. Att förvara större mängder metaller hemma kommer samtidigt förmodligen kräva investeringar i ökad säkerhet. Köp av "guldtackor" eller liknande kommer också med tilläggskostnader. Å andra sidan krisar det ordentligt skulle det inte sitta fel med en tacka i Ikealådan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vill nog ändå påstå att de med preppertendenser som föreslår att fysiskt guld är bra som en försäkring skulle slita sitt hår om man hävdar att fysiskt guld är ett värdepapper som backas av guld. Att hålla ett löfte om leverans kommer inte räcka särdeles långt om vi kommer till total systemkollaps.

      Å andra sidan är jag ganska säker på att mina chanser vid en sådan kollaps är ganska små i vilket fall som helst och skulle jag överleva så går det säkert att hitta saker som är värdefulla... :-)

      Radera
  2. Det är ingenting jag är intresserad av att investera i för framtiden, men jag köpte faktiskt en liten (med betoning på liten) mängd guld och silver för några år sedan. Jag har lite Prepper-tendenser och tycker att det känns skönt att ha som säkerhet, även om jag inser att det troligtvis aldrig kommer komma en dag då det behöver användas. Men då får det helt enkelt bara ligga till efterkommande, för till skillnad från pengar förlorar det inte i värde även om priset går upp och ner över tid. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet att tandläkarguld kan köpas i tackor/stavar så att lämpliga bitar kan brytas av :-) Det känns som det bästa sättet att kaossäkra. Samma sak med silver. Vet att man kan köpa silverpellets som ofta används i silversmide. Det är bra att ha volymer som faktiskt går att använda tänker jag...

      Radera
  3. Inget guld för min del. Har sällan cash hemma numera heller, även om det vore rimligt med en mindre summa för nödmat/vatten.
    Om det skulle uppstå en sådan kritisk situation där allt kollapsar är det ändå "the strongest kid on the block" som kommer att få tillgång till guldet i byrålådan. I sådant fall är det kanske bättre att skaffa jägarexamen och vapenlicens.
    /Arbetsplanen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är helt med dig. Jag lyssnade på en podd där de tog upp precis det och de resonerade väl som så att guld/silver m.m. kommer vara värdefullt i krisens absoluta startskede. Efter de första dagarnas fullständiga kaos där folk börjar härja men när det initiala har lagt sig men förhoppningen fortfarande finns kvar om att vi skall kunna återgå till ett normalt samhälle men våra vanliga valutor inte fungerar längre - då kan ädelmetaller vara en god sak att ha. Efter det kommer ammunition och mat och sjukvårdsmaterial m.m. sannolikt vara viktigare :-)

      Radera
  4. För du in dina ädelmetalltillgångar i ett Excel-ark och håller den uppdaterad med rådande marknadsvärde för sktotguld och -silver så blir det lättare för dig att kvantifiera värdet. Så har jag gjort, jag köpte en guldvåg och spenderade en eftermiddag med att kategorisera upp den lilla mängd smycken vi hade hemma. På så vis kan vi räkna in det som tillgångar i vår totala förmögenhet, och så är vi bättre förbereda än övriga vid en eventuell samhällskollaps.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fantastisk idé!. Det tål att tänkas på... Jag är egentligen lite motståndare till att tillåta mig själv fundera så mycket över systemkollapsen men en liten våg kan ju inte skada :-)

      Radera
  5. Har aldrig fattat varför guld skulle funka vid en samhällskollaps. Det är ju helt oanvändbart. Möjligen går det att använda till att göra mormyshkor för pimpelfiske eller kulor till vapen, men då är det enklare med bly.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag svarade Arbetsplanen ovan om det

      Jag är helt med dig. Jag lyssnade på en podd där de tog upp precis det och de resonerade väl som så att guld/silver m.m. kommer vara värdefullt i krisens absoluta startskede. Efter de första dagarnas fullständiga kaos där folk börjar härja men när det initiala har lagt sig men förhoppningen fortfarande finns kvar om att vi skall kunna återgå till ett normalt samhälle men våra vanliga valutor inte fungerar längre - då kan ädelmetaller vara en god sak att ha. Efter det kommer ammunition och mat och sjukvårdsmaterial m.m. sannolikt vara viktigare :-)

      Men jag håller med dig om dess onyttighet så jag gissar att det har att göra med var i kollapsen man befinner sig.

      Radera
  6. Åh, en guldtråd! Jag känner ungefär som Fumlan. Att det är lite konstigt att det sparas så mycket på bankkonton med garanterad förlust och resten i aktier (för ett fåtal) men guldmynt är bara för galningar. Jag tror det är en period som kommer ta slut när inflationen kommer igen. Men i nuläget verkar den här riskspridningsiden vara väldigt svag i Sverige?
    Det finns många trådar om ädelmetaller på Bogleheads, t ex https://www.bogleheads.org/forum/viewtopic.php?f=10&t=319727

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för länken. Alla kloka diskussioner är intressanta att följa även om man inte delar alla åsikter.

      Jag har, precis som jag skrev till Fumlan funderat på att köpa lite guld eller helst silvernuggets för dels skulle man kunna använda små bitar som valuta om krisen kommer. Värdet är beständigt men utöver det pysslar Fru AvL en del med silversmide så jag hade kunnat köpa silver för några tusenlappar och komma undan med det hemma som en del av hennes hobby :-)

      Radera
  7. Det här med guld verkar väcka känslor. Nästan omöjligt få till en välbalanserad diskussion. De som är hardcore gold bugs tycker alltid det är värt att köpa mer guld vad priset än är och de som säger att guld som tillgång är "en relik från forntiden" eller något sådant. Jag tycker guld är klart relevant som cash. De där femhurdralapparna som jag hade lagt hemma i ett kuvert för några år sedan som reserv vart visst värdelösa. Så det är enklare med lite guldmynt. Därför funderar jag nu på det själv.
    Jag tycker också att det är ett starkt argument att olika tänkta portföljer där guld utgör 25% har hävdat sig väldigt bra när man gör "backtesting".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är svårt med kommunikationen men det är väl "tjusningen" med internet? :-)

      Allvädersportföljer klarar ju åtminstone draw downs bra vilket ju gör den genomsnittliga riskjusterade avkastningen godkänd men jag är inte riktigt där själv. Jag tycker om aktier :-) Men så är jag också en aktiesamlare så det är kanske inte helt rättvisande vad jag gör...

      Hur känner du för kostnaden att växla guld då? Nu skall jag villigt erkänna att jag inte har några kontanter hemma heller och det är ju numera en ganska hygglig växlingsavgift även på sådana i de flesta fall så det kanske går jämnt upp och i det läget väljer jag ju hellre guld (men jag har lite svårt för att det finns kortsiktig volatilitet i min kontantekvivalent)

      Radera
  8. Du menar splitten mellan köp och sälj? Ja det går ju inte köpa och sälja guld en gång i veckan som samhäklet ser ut nu. Men jag antar man normalt äger i flera decennier. Och då känns det inte så viktigt.
    Om jag tänker efter Så är läget där man vill sälja nog framförallt för att man blivit av med jobbet och/eller att ens andra tillgångar samtidigt ligger väldigt illa till eller inte går att realisera för tillfället. det är väl oftast vid extrem inflation eller för att valutan eller finansiella systemen på något sätt kollapsat åtminstone för ett tag. Jag tror inte det är så orealistiskt. Under senaste åren har liknande scenarier förekommit i Grekland, Ryssland, Venezuela, Argentina, Sydafrika... I de lägena så står guld väldigt högt i kurs normalt. Om det är så man använder guld så är volatiliteten till ens fördel. Så för mig är frågan nog mest hur mycket borde man ha då? Man vill ju inte avstå från tillväxt på aktiemarknaden eller betala låneränta år efter år i onödan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar hur du tänker. Har man fysiskt guld hemma som skydd mot samhällsstörningar är ju volatiliteten till ens fördel precis som du skriver.

      Jag gissar att det är så man får tänka och endast då man använder guldet.

      Det borde ju också innebära att de allra flesta fortfarande mår bra av att ha några femhundringar liggandes i byrålådan ändå för den dag då elnätet rasade och kortbetalningar ligger nere i 3-4 dagar men vid större samhällsrubbningar funkar sannolikt guldet.

      I det läget hade jag nog inte förvarat mer guld än att jag kan köpa det mest livsnödvändiga i en månad eller två räknat med något hundratal procents "inflation" beroende på att den tidens förhandlingssystem sannolikt kommer kräva lite mer. Eller vad tror du om det?

      Radera
  9. Ddet låter bra att tänka utifrån det livsnödvändiga ett par månader. Jag ska nog börja styra mot det.

    SvaraRadera