lördag 29 augusti 2020

Cashback eller billigt grundpris?

Det finns inga gratisluncher brukar man ju säga i finansbranschen.

Jag har länge funderat på fenomenet cashback och jag inser att det är bra för folk som shoppar som galningar. Dels är det ett sätt att få lite rabatt på sakerna man köper och dels är det ett sätt att kanske medvetandegöra möjligheten att handla billigare än man gör.

Problemet som jag ser är att de här olika cashbacksidorna som finns alltid har affiliaterelationer med de bolag som behöver marknadsföringen och sidorna ger shopparen ungefär hälften av ersättningen och tar hälften själva. Bolaget som ger ersättningen ser kostnaden som marknadsföring och någon måste givetvis betala för kalaset.
Det är ganska vanligt förekommande att jag jämför med och utan cashback. Ett exempel är apoteksprodukter. Apotea är ledande på apoteksprodukter på nätet och en generellt billig affär. De traditionella apoteken och en del konkurrerande nätbutiker erbjuder cashback via olika sidor men inte Apotea.

Detta skulle givetvis kunna innebära att man då väljer någon av de butiker där man får cashback och för några enstaka produkter kan det bli billigare att göra så.

Jag värdesätter också min tid och energi och när jag exempelvis jämför Meds med Apotea och samlar ihop mina huvudvärkstabletter, allergimedicinen, solskyddet och myggmedlet kan jag konstatera att Apotea blir billigare även om man räknar med den eventuella cashbacken man får hos konkurrenten.

De enstaka kronorna det innebär i besparing att välja konkurrent A för huvudvärkstabletter, konkurrent B för allergimedicin och Apotea för resten är helt enkelt inte värt besväret för min del.

Många andra shoppingsituationer är samma sak. Det jag då får ge de här cashbacksidorna är ju att man kan få vissa rabatter om man tvunget måste ha ett märke på sina prylar och det kanske finns ett värde i det.

Jag kanske helt enkelt inte är målgruppen för den här typen av tjänst men jag tenderar att jämföra det mesta jag köper via nätet och det är väldigt sällan jag upplever att cashback lönar sig jämflrt med andra alternativ.


10 kommentarer:

 1. Kul att du tar upp det - jag har också funderat över detta fenomen..

  SvaraRadera
 2. Jag skulle använda Apohem istället ligger normalt alltid under eller samma som apotea. Sedan 7,5% cashback via refunder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare. Tack för tipset. När jag jämför sidorna med den föreslagna korgen av produkter blir faktiskt Apohem 2 % billigare efter cashback. Då får jag ytterligare en sida att jämföra med men eftersom den är mycket långsammare än Apotea, sorterar sämre och inte har fri frakt under 100kr så gissar jag att det i längden inte kommer vara Apohem som vinner.

   Radera
 3. Någonstans får man ju sluta annars kan man jämföra ihjäl sig, speciellt på apotek tycker jag så det är kul att du tar upp det. Jag gillar cashback men handlar nog oftast på apotea mest för att det är väldigt bekvämt och deras leveransalternativ är toppklass. Apohem har hög cashback det är sant så ibland blir det en koll där, och bland har de andra kedjorna extra hög cashback, men då är risken att man handlar på bara att det är bra rabatter - och kanske inte för att man måste ha grejen. /Smartsnål

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland får man värdesätta andra saker än bara priset på varorna. :-)

   Radera
 4. Priset är alltid avgörande för mig. Jag gillar att jämföra och söker alltid, nästan oavsett vad jag ska köpa, på prisjakt eller pricerunner.

  Kollar upp de billigaste butikerna och ser om de finns någon cashbacksida som gör det ännu billigare.

  Ofta sparar jag en del kronor på det och tycker helt klart att det är värt det. Vi pratar ju om några minuter i tid för denna proceduren. Den tiden gör mig inget.

  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet att det är din syn och jag var själv där för några år sedan. Nu värdesätter jag andra saker mer och min tid är definitivt mer värdefull än så. Jag har aldrig tillräckligt många timmar på dygnet och om det innebär att jag offrar 20 kr på ett köp varannan månad må det vara hänt.

   Med tanke på att jag sparat nära 80 % under corona tänker jag att det inte spelar så stor roll. :-)

   Radera
  2. Jag förstår vad du menar men för mig är 2 minuter extra var tredje månad inget problem när jag ska beställa tandkräm. Även om det bara handlar om några kronor.

   Frågan är ju bara vad man gör med dessa extra minuter!?

   Näe det spelar inte så stor roll när man spara så mycket som du gör, tror dock inte att ditt sparande symboliserar den stora massan.

   För de som inte spara så mycket kan dessa kronor göra åtminstone lite skillnad. Speciellt när du köper en mobiltelefon och kan få ett par procent cashback. Då pratar vi en summa pengar. Har man du vanan inne att kolla cashback så kan man spara många kronor vid det köpet.
   Har min inte vanan inne att kolla cashback så glömmer man bort det.

   Men visst, det får inte bli en hysteri att jaga cashback. Det vinner man inget på. Men en minut inför ett internet köp (vilket man inte gör så ofta) det har jag råd med.

   Mvh PB?

   Radera
  3. En av poängerna med hela mitt inlägg var ju också att det är viktigare att bygga in i sin vardag att handla billigt (eller helst låta bli att handla). Att jaga erbjudande kan göra att man missar skogen för alla träd. Det kan vara att man köper mer än man behöver, det kan vara att man köper sämre kvalitet eller så kan det vara så att man inte tänker på att det ändå blir dyrare i slutändan jämfört med att välja en billig butik från start.

   Cashback fungerar ju. Folk som skriver om det på sina bloggar och gör reklam för det lockar ju in folk som inte klarar av sin shopping på samma sätt som du och jag gör...

   Radera
 5. Jag håller med dig i det.

  Samtidigt finns det värre saker att göra reklam för än det, speciellt på en blogg med en nischad publik. Men absolut jag förstår vad du menar. Att handla lite är det bästa, men handla iaf billigt.

  Mvh PB?

  SvaraRadera