söndag 28 juni 2020

Nya dyrare frukostrutiner

Jag har valt att testa en diet med lite lägre mängd kolhydrater nu under sommaren. För mig handlar det mycket om att försöka bryta vanan av socker och snabba kolhydrater och än så länge funkar det bra.

Jag har tappat 5 kg på en månad men framförallt har jag lite nya rutiner som i vissa fall är bra och i andra fall är lyx. Ibland kan faktiskt lyx vara bra också även om man som snåljåp får vara försiktig :-)


Det här är min frukost.

Jag är van vid havregrynsgröt, lite sylt och mjölk på morgonen. Den senaste månaden har det oftast blivit en skål grekisk yoghurt med 50-100 g blandade nötter, fröer och bär. Även om jag plockat bären själv är det en ganska avsevärd prisskillnad och skall jag vara helt ärlig så är det inte så stor skillnad i livskvalitet.

Variation förnöjer så oavsett vilken väg jag väljer framgent kommer jag sannolikt plocka fram den här typen av frukost någon gång ibland men som all annan hedonistisk adaption finns det en avtagande marginalnytta i att öka graden lyx i sin vardag.

De första dagarna av bär och nötter och rik, krämig yoghurt var fantastisk men nu kan jag allt sakna den gamla hederliga gröten. Jag brukade alltid lyxa till det på helgen med ägg och bacon, mackor, frukt och yoghurt eller någonting liknande för att verkligen bryta av mot veckan och då innebar förändringen en ökad känsla av vardagslyx.

Vad skall jag göra nu?

Skall jag köra cheatday med havregrynsgröt? Det känns ju helt barockt...

Vad hade du valt om du ville lyxa till frukosten lite?
11 kommentarer:

 1. Inspirerande! Har också tappat 5 kg under karantänkvartalet med träning och kosthållning men just frukostflingorna med socker på C-nivå är skurken. Att byta ut dem mot bär vore klokt och jag märker påtaglig skillnad på vågen när jag äter havregrynsgröt med färska bär ett par dagar istället för mjölk och flingor. Men som du skriver är det dyrt och därför har jag dragit mig för att växla permanent. Ytterligare frukostinspiration i riktning hälsa men inte alltför dyrt mottages som alltid tacksamt!

  Jag gillar annars att lägga till en halv avocado till frukost som också är bra för kolesterolet men dyrt (köper bara ekologisk eftersom skillnaden i smak och kvalitet är så stor), annars blir det mycket blåbär, hallon och jordgubbar. Kompromissar med att köpa frysta dito rätt ofta vilket kostar mindre än hälften så mycket som butiksfärska (=håller ändå bara ett par dagar i färsk skick, inte som egenplockat).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det här exemplet är för mig lite dyrare för att nötterna och yoghurten är lite dyr men jag tänker att du bor någonstans där det inte är lika lätt att bara gå ut och plocka bär?

   Jag skall fundera lite. Frukost är svårt. Jag har frågat förr men det är en svår måltid..

   Radera
 2. Grönsakssmoothie är mitt tips om du har tillgång till billiga grönsaker. Ätbara ogräs är ett tips för denna också. Själv har jag mängder av kirskål, vilket tillsammans med egenodlade groddar, selleri, morötter, äpplen mm blir billigt under sommaren. Lägg till lite av bären du använder så får du med vitaminboosten om du vill ha den. Rödbeta, kardemumma och kanel ger också smak och förändring.

  För baconersättning om du nu inte vill äta det kan jag rekommendera rivna morötter stekta med rökt paprikapulver, det ger den härliga rökta baconsmaken. Till det stekt ägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipsen. Morötterna med rökt paprika var ett riktigt bra tips.

   Får jag fråga en sak?

   Tycker du att grönsakssmothie är gott? Jag gissar att du använder yoghurt som bas? Det borde bli en ganska"middagsaktig" smak på en sådan anrättning?

   Och en fråga till för när jag kört andra smoothies med mer frukt än grönt upplever jag inte att jag står mig så länge. Gör du det på grönsakerna?

   Träck för tipsen. Kul

   Radera
  2. Ja, jag gillar grönsakssmoothies, men jag blandar även i frukt. Min vätska är vatten och inte yoghurt, och jag blir inte mätt på enbart dem (men pigg då jag i stort sett alltid har ingefära och chili i...) För mig är kryddningen av en sån smoothie central för smaken, enbart spenatsmak är inte så kul. För att stå mig länge kör jag med stekt ägg och gärna med lite extra solrosfrön eller groddar eller rivna morötter till. (Eller lite stekt ris om jag har över från middagen).

   Radera
 3. Hade jag bott så att jag kunde ha tillgång till en massa bär att frysa så hade jag definitivt ätit det året om. Jag äter naturell yoghurt, ibland med mango, banan, nektariner eller jordgubbar när det är säsong. Är jag hos mina föräldrar blir det oftast med bär för de har en annan tillgång till det. Dessutom så äter jag en macka av nyttigare variant med ägg och kaviar.

  Jag är själv inte så pigg på att äta gröt på morgonen utan det blir oftare till middag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gröt till middag? Ja visst är det spännande hur olika vi är som människor ändå med vad vi är vana vid och bad vår kultur ger oss.

   Radera
 4. Ägg gröt. Vispa ihop 2-3 ägg med 0,5- 1 dl kokosmjölk/kokosgrädde och smör (en nypa salt) i valfri mängd på svag värme. Ser ut som äggröra men går utmärkt att äta med kanel och bär. Lowcarb deluxe!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett bra tips men de gånger jag testat den själv tycker jag mest är det smakar äggröra och jag blir inte särdeles mätt. Funkar uppenbarligen för många men jag gör hellre en riktig äggröra eller omelette då...

   Men tack för tipset. Allt välkomnas 😁 sist hade jag vanlig grädde i. Det kanske är det som gör skillnaden?

   Radera
  2. Förmodligen eftersom man gör äggröra med just grädde ;)

   Radera
  3. :-) Googlar man smörgröt är i alla fall de tre första recepten med vanlig grädde :-) men jag testar med kokos nästa gång...

   Radera