onsdag 20 maj 2020

"Orkar inte tänka-investeringar" för när det gungar

Inlägget innehåller affiliatelänkar

April gick ganska fort på börsen för min del och maj har varit lika snabb. Det kan ha att göra med att jag arbetade nästan dubbelt så många timmar i april som en vanlig månad så det fanns inte så mycket tid kvar att fundera på börsen. aj ser inte ut att sluta annorlunda.

När det är sådana tillfällen då jag inte kan, vill eller hinner engagera mig brukar jag pilla in månadssparande och alla andra medel efter en ganska grundläggande basstrategi. Det är i de tillfällena jag köper de billigaste av mina investmentbolag (sett till substansrabatt). I april var rabatten på Investor mellan 20-25 % och Svolders rabatt klättrade upp över 10 % så en del sådana aktier blev det.


Jag köpte också brett i många preferensaktier som fick ta en hel del stryk tillsammans med allt annat. 7 % direktavkastning på fastighetsbolagens alternativa belåningsinstrument tycker jag känns attraktivt även om jag inser att det finns risker och att aktiekurserna kan svänga. Mest krut la jag på Akelius D, Sagax D och Klövern Preff (jag vet att det bara är en av dessa som är preferensaktier men jag ser D-aktien som likvärdig).

Sist men inte minst (definitivt inte minst eftersom ca 2/3 av köpen gjordes i detta värdepapper) köpte jag XACT Högutdelande. 45 bolag i en börshandlad fond till ett pris om 0,3 % i förvaltningsavgift. Fonden ger mig exponering mot hela norden och mot bolag som historiskt varit relativt stabila och gett en rimligt säker och stabil utdelning. Givetvis är inget skrivet i sten med en pandemi i full fart men det känns ändå rimligt att tro att något av de här 45 bolagen kommer överleva.

Sådär ser min "orkar inte tänka-portfölj" ut. Så stor bredd som möjligt. Vettiga priser på värdepapper där jag får någon annans förvaltningsexpertis till en billig peng. Eller värdepapper där jag ser risken som aningen lägre än i mycket annat.


11 kommentarer:

 1. Kom ihåg att lägga till courtagekostnaderna i XACT förvaltningsavgift. Då hamnar du ungefär på 0,5-0,6 % i avgift över året beroende på köpbelopp. Annars en bra ETF för de flesta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Leva Drömmen

   Jag skulle aldrig få för mig att inkludera courtage i förvaltningskostnaden. Det är en engångskostnad och är man långsiktig blir det snabbt en försumbar kostnad.

   Köper du XACT för 100 000 kr och betalar 69 kr i courtage och behåller andelarna i 10 år blir kostnaden per år 69 ppm. Det får väl anses vara försumbart kan jag tycka.

   Radera
 2. I bästa fall JA, men hur många % av småspararna gör det? Skulle tro att alla småsparare köper varje månad, vecka, dag så då bör man även ta med courtagekostnader som i alla andra aktieköp. Det är många som haussar XACT HDIV för den låga avgiften men den blir dyrare för de flesta än att köpa en indexfond för 0,3 %. Vi ser tydligen olika på detta men jag anser att alla avgifter bör räknas med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det blir fortfarande bara ett problem om du köper OCH säljer. Om du bara köper är det fortfarande bara en engångskostnad och då kommer ETF:en bli marginellt dyrare än en indexfond med samma förutsättningar (men jag vet inte om någon indexfond som följer samma index vilket innebär att ditt resonemang faller på det för vill man ha denna exponering vet jag inte om några andra alternativ annat än att köpa enskilda aktier själv).

   Och man kan inte ta med i kalkylen att folk gör suboptimala investeringsbeslut. Det är inte värdepapprets fel att folk väljer att betala mer än nödvändigt för att köpa det så nej, jag kommer inte ta med courtage i mitt resonemang avseende ETF;er annat än reflektera över att det är en kostnad precis som när man köper aktier. Det kan inte jämställas med en förvaltningskostnad eftersom courtagets storlek är påverkansbart och av engångskaraktär.

   Med det sagt är det helt okej att inte hålla med :-)
   Tack för kommentaren

   Radera
 3. Jag gillar din "orkar-inte-tänka-filosofi" :-). Jag gör likadant vid sådana tillfällen, månadsspar, köper investmentbolag med bra rabatt och petar in extra i Xact Hög. Känns liksom safe för att vara på börsen :-).

  Ha det fint!

  Mvh Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja ibland behöver man bara ha en basstrategi att återgå till. Jag kör ju enskilda aktier för att jag tycker att det är kul så bredd är en bra bas :-)

   Ha en fin helg

   Radera
 4. Ser ut som att vi tänkte väldigt lika i börsoron, tankade mest i investmentbolag, xact högutdelande och preffar i krisen, ökade dock i en hel del annat också såklart :)

  Trevlig helg!

  Mvh Thoke

  SvaraRadera
 5. Tänkte också ta in en D-aktie, men det är bara ganska nyligen har jag börjat titta på alternativen. Först var jag inne på SBB, men jag får ingen bra känsla där. Så nu har jag riktat blicken mot Sagax, men jag värker nog ett tag till innan jag bestämmer mig. Känns dock som att en pref eller D-aktie tillför ytterligare en dimension till diversifieringen. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser de två aktieslagen som riskfyllda räntehybrider. Man måste vara medveten om att nedsidan är 100% men uppsidan är begränsad och man har inte samma säkerheter som obligationer.

   Tar man bara med det i beräkningen har man kanske rätt förutsättningar för värdering 😀

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera