torsdag 4 oktober 2018

Jag älskar begagnade barnprylar

I somras rasade jag mot att sälja begagnade prylar (inlägg här och här) men då konstaterade jag samtidigt att jag gärna är köpare av begagnade prylar och jag hoppas att jag är en sådan som ger säljaren en bekväm magkänsla.


Låt mig berätta varför jag är så förtjust i att köpa och vad.

Det är faktiskt ganska sällan jag köper möbler, kläder och prylar begagnat. Nästan aldrig faktiskt givet att prylarna är till mig eller hustrun. Jag har köpt ett gäng väl bevarade billybokhyllor och jag har letat rätt på att gäng dekorativa kistor men mycket annat är det inte.

Däremot har vi köpt väldigt mycket av det vi behövt och velat ha till vår dotter, begagnat. En hel del har vi fått begagnat också men mycket har vi köpt. Vi snackar allt från spjälsäng till kläder och det fina med detta är att det inte spelar så stor roll vad det är.

Låt oss anta att vi går på loppis och någon säljer barnkläder för 5 kr/plagg. Då spelar det inte så stor roll att det är lite slitet och urtvättat. Jag har aldrig stött på att det varit smutsigt, fläckigt eller trasigt utan allmänt begagnat. Barnet växer så det knakar och nypris på kläder och skor är i stort sett samma för små människor som för stora och jag vill påstå att det skär i en snåljävuls hjärta att köpa ett par bäbisbrallor i storlek 68 för 200 kr för de där byxorna kommer inte användas mer än en månad. Det spelar liksom ingen roll hur många gånger byxorna kräks ned och måste tvättas. De hinner inte bli utslitna hur man än gör.

Det är då det är skönt att kunna köpa byxorna från någon annan för en femma.

Samma sak är det ju med leksaker, böcker, spel, pussel, barnstolar, spjälsängar osv. Grejerna skall användas under en mycket begränsad tid. Det finns en låg grad av individuella krav på prylarna och det finns ett enormt överflöd ute i stugorna vilket gör att prylarna blir billiga.

Summa summarum kan jag konstatera att vi har kommit ganska billigt undan än så länge. Vår dotter har ännu inte kostat lika mycket som de olika bankerna och instituten beräknar att ett barn skall kosta och jag vågar tro att det kommer hålla i sig ett tag till.

Vår shopping

Senaste vågen av prylar vi kände att vi var tvungna att införskaffa var en ny höst- och vintergarderob. Hon har växt ur det hon hade förra året och nu skulle hon dessutom börja förskolan så allt måste finnas i dubbla upplagor.

Det var inte många dagar vi ägnade åt att åka runt och köpa prylar men ett par loppmarknader besöktes och under sommaren spenderade vi totalt ungefär 1000 kr på loppisar och på blocket. För dessa pengar fick vi en juniorsäng och en uppsättning bord och stolar att ha i dotterns rum. Vi köpte tre overaller och tre uppsättningar regnkläder. Vi köpte ett 20-tal kläduppsättningar i olika storlekar, 3 par skor, två par stövlar, en sulky, en resestol man kan sätta på matbordet när vi skall äta borta, en uppsjö böcker, pussel och andra pedagogiska leksaker för det kommande året och förmodligen har jag glömt en rad saker i den här uppräkningen.

Allt detta för 1000 kr. Oftast riktigt fina saker som folk bara vill bli av med.




Jag gör en snabb överslagsräkning och konstaterar att skulle vi köpt allt detta nytt skulle 10.000 kr inte räcka och det mesta av det vi köpt skulle vi förr eller senare vara tvungna att införskaffa. En del saker är lyxkonsumtion men jag kan tänka mig att lyxa till det med en hundring om det är vad som krävs.

Utöver besparingen får vi det stora nöjet att värna miljön en aning och vi kan leva i ett sjukt överflöd utan att det kostar en förmögenhet eller skadar vår omgivning. Jag tror inte att de andra föräldrarna på förskolan kan avgöra att vår dotters regnkläder av märket Didrikson inte kostade 599 kr utan snarare 20 kr. Eller att hennes stövlar kostade en tjuga. Jag kan i alla fall inte se att de varit använda tidigare.

Tid

Sist men inte minst kanske man skall reflektera över tiden det tar att hålla på så här. För givetvis är det enklare att bara beställa hem allt från nätet eller springa in på Polarn och pyret när man går från jobbet?

Sängen och bord, stolar tog en dryg timme att köpa. Det införskaffades via Blocket och jag var tvungen att åka en bit, ladda ut det till bilen, baxa in det och sätta ihop det. Men ändå... Testa om det går snabbare att köpa nytt på Ikea.

Resten tog tre timmar. Vi strosade runt på en bagageluckeloppis i Karlstad med ett par goda vänner och vi ägnade oss åt ohejdad shopping i ungefär två timmar och fick samtidigt lite sol och frisk luft. Utöver det sprang vi runt en knapp timme på en loppis i stan vilken angränsade till en restaurang vi skulle käka på tillsammans med ett par vänner. Vi kom så sent till den loppisen att folk börjat packa ihop. När de såg dottern slogs de om att få ge bort gamla kläder och prylar till henne. Jag var tvungen att cykla hem och hämta bilen och det vi fick med oss därifrån fyllde bagaget på vår kombi och kostade oss 125 kr.

Jag skulle våga drista mig till att säga att vi sparade tid på att köpa begagnat men jag är villig att omvärdera mitt ställningstagande. Kanske är det smidigare att klicka hem allt från nätet. Det är inte min upplevelse men så är jag ju nästan 40 år också och tekniskt utmanad.


Bildkälla: freeimages.com och equmeniakyrkan.se

2 kommentarer:

  1. Har två döttrar på 11 och 6 år samt syskonbarn på 3 och 1.

    Jag och hustrun försökte på oss en överslagsräkning vad vi sparat på att köpa allt vi kommit över på loppis.

    Det var många 10 000tals kronor. Sedan ger vi det vidare till nästa barn och till syskonbarnen. Så det sparas pengar i flera led.

    Ett tips.
    Stövlar är inte optimalt att köpa begagnat i alla fall inte lågpris, de tycks vara gjorda för att spricka. Lite finare märken tycks hålla lite längre. Så kan tyvärr vara värt att köpa på rea istället för på loppit.

    Byxor. Fungerar ett tag att köpa men när de blir lite större så finns det knappt några byxor kvar (de har slitits ut). Så här får man räkna med att köpa nytt (och laga efter hand)

    Regnkläder. SVINDYRT nytt och brukar finnas hur fina som helst begagnat, billigt också. Brukar hålla utan problem. Rekommenderar speciellt regnkläder med lite foder (ungarna brukar vara ute i timmar i regnet)

    Överdragsbyxor och liknande samma sak. Behövs alltid fler under höst/ vår på dagis och hemma. Tveksamt om det är värt att tvätta dock. De ser ju ut som ler-överdrag inom 5min igen ....har föreslagit att barnen skall spolas av med vattenslangen med kläderna på....men hustrun sa nej (barnen tyckte dock om ideén)

    Skor. också något som är svindyrt. Lite svårare att köpa utan att ungarna är med har jag upptäckt, så där får man köpa för 10kr och kanske sedan sälja vidare.

    Tröjor och jackor, kjolar och likande är inga problem.

    Böcker, spel och gossedjur är precis lika välkomna för 5kr som för 500kr. Dock kan jag väl inte säga att våra barn behöver mer prylar....men vi ger dem gladeligen till syskonbarnen som blir glada (dock inte föräldrarna ;) )

    Tid på loppis är svårbedömt. Det kan vara så att man går förbi 100bord utan att hitta något att köpa. Vid sista bordet så hittar du en förälder som säljer rätt stolek, stil och kön på kläderna. Och då går du därifrån med halva bordet ;)

    Dock börjar det bli lite svårare att köpa till 11åringen. Hon blir glad men du kan inte köpa vad som helst. 6 åringen gillar det mesta och syskonbarnen behöver bara kläder att ha på sig på dagis....

    Ledsen för det långa meddelandet....men alltid har någon nytta av det.

    En sista kommentar: Förutom loppis så brukar kyrkan ordna klädbytesdagar några gånger per år. Hustrun åker på sådana varannan månad ungefär. Mindre prylar men desto mer kläder.

    Med vänlig hälsning
    Thz

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Thz

      Det här var en fantastisk kommentar. Tack. Mycket bra information.

      Radera