torsdag 18 oktober 2018

Bli glad av en börskrasch

Förra veckan var en av de svängigaste börsveckorna än så länge i år och det var ganska många både bland bloggarna och på twitter som kommenterade nedgången. En del uttryckte i ganska dramatiska ordalag att vi var på väg in i en krasch och att världen var på väg att rämna.

Visst kan jag hålla med om att det känns lite i magen när man åker berg- och dalbana. När OMXS30 är ned över 6 % på en enskild vecka är det ganska tungt att titta på speciellt för en person som inte dagshandlar eller spekulerar på nedgång.


En sak jag själv noterat är att ju längre jag kommer i mitt sparande. Ju mer pengar som ligger och skvalpar på börsen desto jobbigare blir det att hålla övertygelsen om sin investeringsfilosofi på plats.

För den totala portföljen var nedgången inte fullt lika dramatisk då den "bara" backade 4,2 % men det är ändå i kronor och ören motsvarande vad jag behöver för att täcka mina kostnader i nästan ett halvår.

Det är i stunder som denna det är så skönt att vara utdelningsinvesterare. Jag brukar tjata om det här varje gång börsen går ned för det är nämligen så att om man har utdelningar som fokus blir man glad både när börsen går upp och när den går ned.

Självklart är totalavkastningen det viktigaste på lång sikt för att nå de övergripande långsiktiga målen men om man har siktet inställt på att låta utdelningarna ersätta lönen kan man vid en börsnedgång välja att tänka att man då får möjlighet att köpa framtida utdelningar billigare än de var igår.

Om din favoritaktie, vilken delar ut 5 kr, på måndag kostar 100 kr kan du köpa den och få 5 % direktavkastning. Det är riktigt bra och är det ett bra bolag med sunda finanser och en växande verksamhet kommer den där femkronan också att växa med tiden.

Lek nu med tanken att börsen går ned för att den Italienska regeringen har svårt att komma överens, eller att den går ned för att USA´s centralbank höjer räntan med 0,25 % eller någonting annat som inte direkt påverkar bolaget du vill äga aktier i. Denna nedgång gör att din favoritaktie på fredagen kostar 90 kr.

Ingenting fundamentalt har hänt. Bolagets kunder kommer fortsätta köpa produkter och tjänster och bolaget kommer fortsätta dela ut vinster till sina kunder. Det skulle givetvis kunna vara så att bolaget nästa år tjänar lite mindre pengar men på några års sikt kommer det att studsa tillbaka igen och då har man dessutom hunnit ta tag i lite kostnader man inte behövde så att man nu tjänar ännu mer än förut och kan dela ut mycket mer än då.

Är det i ett sådant scenario inte bättre att köpa aktien för 90 kr jämfört med 100 kr?

Är inte 5,5 % direktavkastning bättre än 5 %?

Allt annat lika hade det självklart varit bäst om man lyckades sälja alla sina aktier i måndags när de kostade 100 kronor och köpa tillbaka dem på fredagen när de kostar 90 kronor men för den som inte har en spåkula är det näst bästa att köpa aktier när de är billigare än när de är dyrare. Att träffa toppar och bottnar är inget jag klarar av men med ett månadssparande kommer jag köpa aktier både när de är dyra och när de är billiga.

På så vis kommer slutresultatet bli hyggligt och om några år kommer jag förhoppningsvis ha så många aktier att jag inte måste jobba om jag inte vill.Bild: Avanza.se
8 kommentarer:

 1. Håller helt med dig om detta. Det grundar sig dock på antagandet att man faktiskt tillåter sig ha lite torrt krut att skjuta med när den här typen av nedgångar kommer. Jag har historiskt valt att vara konstant fullt investerad i princip. Kanske läge att se över detta för att kunna känna just glädje i samband med nedgångarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fuskar :-) Jag väljer dels att ha en lite för stor buffert men främst har jag kredit kopplat till mina aktiekonton så att jag kan utnyttja tillfälliga nedgångar. Sedan betar jag av det med lön och utdelningar. Jag tenderar alltså att vara mellan 90-120 % investerad (100-120 % om man inte räknar buffert).

   Lite högre risk men också lite mer spännande

   Radera
 2. För min del ser jag utdelningsflöden som ett löpande kassaflöde spritt över året. Det bidrar till att skapa möjligheter för bättre affärer den dag korrigeringar kommer. Man måste försöka fokusera på det positiva i saker som händer, vilka möjligheter skapas och hur ska man nyttja läget bäst?
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller helt med. Att fokusera på det positiva kan vara svårt. Inte minst utanför börsen när det händer jobbiga saker men det är ack så viktigt för att inte gå sönder av oro.

   Radera
 3. Hej!
  Vettiga tankar.
  Jag själv har inte ont av denna nedgången som varit. Skulle det komma en riktigt krasch är det egentligen bara bra då jag är i början av min exponering mot börsen.

  Men i dagsläget är detta inget jag tänker på. Jag köper aktier för de pengar jag kan avsätta varje månad. Största fokus ligger på att hitta sätt att spara mer pengar.

  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju onekligen mycket trevligt att inte känna av en nedgång. Det är ganska lugnt för mig också men ibland kan det vara bra att påminna sig om att det är bra med korrektioner.

   Lycka till med sparandet

   Radera
 4. Som av en händelse bestämde jag mig för att inte logga in på min depå under oktober, så jag har faktiskt ingen aning om hur mycket portföljen gått ner. Naturligtvis kan jag inte undvika tidningarnas rubriker samt fortsätter läsa bloggar, så förstår ju att det inte skulle vara en trevlig syn vid inloggning.

  I mitt tidigare investerarliv hade jag läst alla artiklar, sett nedgången och sålt! Detta var inte framgångsrikt och jag har sedan några år tillbaka en "köp och behåll" strategi, vilken jag tycker funkar bra för mig. Endast framtiden kan utvisa om detta är rätt. Tråkigt är det naturligtvis - som sig bör! :-)

  Tack för en bra blogg som jag ofta läser, men sällan kommenterar på.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Egon

   Vä läser varandras texter men av oss två är jag tveklöst sämst på att kommentera :-)

   Jag skulle gissa att du kommer se en ganska försiktig nedgång när du väljer att logga in igen. Ge det några veckor kommer säkert allt vara som vanligt igen och i värsta fall får du bättre köpkurser när du gör dina kvartalsköp.

   Lycka till

   Radera