tisdag 14 augusti 2018

Hur orkar folk sälja prylar på tradera?

Jag vet att alla sparnördars bästa vän är tradera eller möjligtvis blocket. Det kan verka som om alla vi sparbloggare älskar att rensa i förrådet och försöka kränga skit ingen vill ha för småsummor men jag hatar det.

Jag är ganska förtjust i att köpa prylar på det viset om det är någonting jag vill ha. Folk lägger ut all möjlig skit man kan köpa för en bråkdel av summan det hade kostat att köpa det nytt.

Bild: Pixabay.com
Men att sälja saker. Först skall man rensa ut och bestämma sig för att det är dags att göra sig av med skiten. När man väl gjort det skall man då inte åka iväg med prylarna till tippen eller second hand utan man skall förvara skiten ett litet tag till efter att man har fotat alla grejer. Sen skall man väga skräpet för att lista ut vad det kan tänkas kosta att skicka det och när allt det är gjort kan man komponera en annons.

Med Blocket och Facebook får man stå ut med att halva Sverige hör av sig och frågar vad ens bästa pris är och av någon anledning vill de bli kompis med en. På Tradera får man antingen inte sålt skiten eller så säljs det för en krona.

Om man kommer så långt att man faktiskt får sålt prylarna skall man sedan se till att få betalt, packa sakerna, skriva en adress, knata iväg till butiken och köpa porto och sedan skicka det till köparen.

Allt detta jobb för 25 kronor?

För även om det finns de därute som har stenkoll på att deras gamla prylar är värda si och så mycket pengar vid rätt tid på året så är jag ganska säker på att det paret stolar jag lyckades sälja för en månad sedan inte var värda besväret. När jag gjorde en snabb googling på stolarna hittade jag likadana stolar som skänktes bort på ett flertal platser i landet.

Enda anledningen till att jag faktiskt försökte var för att det kostar mig pengar att köra iväg fullt fungerande prylar till hjälporganisationer så vad jag istället har gjort nu under våren är att jag lagt ut en hög med skräp på Facebook. Om någon vill ha det jag erbjuder kräver jag att de skänker en slant till en hjälporganisation och att de utan diskussion kommer och hämtar prylarna på en tid som JAG bestämmer.

På det viset blir jag av med prylarna kvickt till minimal ansträngning och ingen kostnad samtidigt som jag känner att jag bidrar till en god sak och fullt fungerande prylar får ett nytt hem. Det verkar dessutom vara så att folk är villiga att "betala" mer för sakerna om betalningen är en gåva än om det är pengar till mig för de där stolarna som folk skänkte bort fick jag hundra kronor i gåva för. I annonsen hade jag erbjudit att köpa dem för en tjuga eller skänka en hundring och personen som hämtade stolarna skänkte en hundring.

För att det inte skall låta allt för bittert kan jag väl nämna att jag har försökt om och om igen att sälja prylar men böcker jag läst får jag en femma för, möbler går inte att ge bort och prydnadssaker som inte är konstföremål kan du inte bli av med ens på tippen utan du tvingas gå ut i skogen en mörk natt och gräva ned skiten och hoppas att ingen ser dig.

Så alla ni som tillber Blocket som den underbaraste av inkomstbringaren - Vill du köpa ett piano? Jag har tre du kan få för en hundring styck mot att du kommer och hämtar det. Tre trappor upp utan hiss.

Bildkälla: pixabay.com

10 kommentarer:

 1. Knepet är såklart att veta vilka saker som ska göras av med på vilket sätt.

  1. Saker som har samlarvärde och är väldigt lätta säljes bäst på Tradera, jag anser själv att troligt försäljningspris bör vara 500 kr eller mer.

  2. Saker som är tyngre och som du inte vill skicka säljer man bäst på Blocket, samma sak där, minst 500 kr per annons. Då ska man veta att det är något som någon vill köpa, så att du inte betalar för en annons och inte får sålt.

  3. Är det tyngre saker, saker som är billigare eller som du är osäker på om någon vill köpa så säljs de bäst på Facebook eftersom annonserna är gratis.

  4. Om det är ännu billigare saker, under typ 100 kr, så är det inte lönt, då samlar du alla sakerna i en låda och när den är full så lämnar du den till någon hjälporganisation eller second hand.

  Vad tror du om det upplägget?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Ja det finns en anledning till att det mesta går till välgörenhet. De första tre punkterna håller jag med om men det jag främst stör mig på är prutarna och på blocket eller Facebook är de som flugor

   Radera
 2. Din beskrivning är precis som jag tänker mig att det är så det går till! Därför orkar jag inte heller lägga tid på att försöka kränga grejor. Handlar heller aldrig på de sidorna.
  Hoppas någon nappar på ditt erbjudande om piano!/C

  SvaraRadera
 3. Det är såklart väldigt beroende på vad det är för saker, för länge sen har jag lyckats sälja en ipod i defekt skick, en årsmodells som hade flera år på nacken och trasig hårddisk för typ 25% av nypris osv. Jag blir snarare ofta förvånad över vad folk är beredda att betala. Möbler brukar jag dock sälja på blocket då folk oftare kan hämta där än på tradera. Facebook har jag mest dåliga erfarenheter av. Där brukar de personer som är för tekniskt okunniga för att ens hitta till blocket och tradera höra av sig, med det ena byteserbjudandet konstigare än det andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Ibland kan man förundras men jag tror också att det var enklare förr. Nu finns det ett sådant överflöd av grejer att man kan få nästan allt gratis.

   Radera
 4. Ja det är värdelöst, enklare att skänka bort.

  Har under ett par år försökt att sälja diverse blandat plock och det är svårt, och personerna som hör av sig strular fan ALLTID med tider, betalning osv. Eller ställer helt konstiga frågor gällande smågrejer som "funkar dom" eller andra saker som syns på bild eller står i annonstexten.

  Facebook är ju döden (har gått ur hursomhelst) men innan dess, dessa ständiga nötter som bjuder på allt möjligt med "köper" i kommentarsfältet o sen ändrar sig..

  Alla dessa appar: letgo, citiboard är också ganska så värdelösa.

  Eller så är det helt enkelt svårt att sälja småkrafs som alla har för mycket av, och dom enda som köper är dom som inte har något annat att göra :)

  /Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Andreas

   Jag värdesätter min tid och min arbetsinsats (inte jättehögt men ändå) och då blir det ännu värre att folk strular.

   Köper gör jag men säljer, nej tack.

   Radera
 5. Tycker Tradera funkar utmärkt! Har sålt kläder, böcker, porslin, textilier, orydnqder. Under våren för sammanlagt 4000 kr, pengar jag inte vill vara utan. Du behöver ju inte sälja saker för 1 kr utan sätt utgångspris som är rimligt. (Och är 1 kr det du anser varans värde har, ja då är det ju såklart enklare med Myrorna)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mia

   Min upplevelse är att om man sätter ett rimligt utgångspris får man sällan sålt det. Folk sorterar på pris.

   Nu kan det givetvis vara så att jag inte har saker som är värda pengar men jag försökte exv sälja en sodastreamer för ett tag sedan på tradera. 50 kr tyckte jag var rimligt som lägsta gräns. Efter tredje försöket gav jag den till myrorna för jag skänker hellre skiten än låter någon snåling få den.

   Men 4000kr är ju bra pengar. Får jag fråga hur lång tid du uppskattar att det tog dig att få in de pengarna?

   Radera