tisdag 7 augusti 2018

Insupa kunskap dubbelt så snabbt?

Idag (läs igår) vaknar jag barnfri eftersom hustrun tagit med dottern till lekplatsen och för att verkligen få ut så mycket som möjligt av denna morgons möjlighet valde min kropp att föda fram en ganska rejäl huvudvärk. Inte riktigt migrän för de dagarna klarar jag inte av att göra någonting men idag lyckades jag släpa mig till köket och äta frukost innan jag däckade i soffan.

Efter en rejäl dos huvudvärkstabletter och mindre kända huskurer för att bota huvudvärk lyckades jag komma så långt att jag fick tråkigt. När jag inte fixar att göra särdeles mycket aktivt men ändå inte vill förslösa tid brukar jag lyssna på böcker eller poddar. Det kräver att huvudvärken dämpat sig lite annars funkar det inte men där var jag i alla fall så en podd gick på i hörlurarna.


Just den här dagen blev det "Radical Personal Finance" dels för att jag gillar podden men också för att Joshua som driver podden har en mjuk, djup röst som är lätt att lyssna på. Jag upplever det närmast meditativt. I det här avsnittet föreslog han att man skulle lyssna på poddar i dubbel hastighet för att kunna konsumera mer material på kortare tid.

Det är ett tips jag hört många gånger och det händer att jag testar det men vet ni vad? För mig är poddar någonting jag konsumerar när jag gör andra saker. Jag kan lyssna på en podd när jag lagar mat, rakar mig, handlar, kör till jobbet eller plockar svamp. Jag lyssnar på poddar när jag inte har 100 % fokus på podden. Jag får fortfarande till mig det som förmedlas men jag gör andra saker samtidigt.

När jag höjer hastigheten kräver det mer fokus från min sida för att kunna ta till mig informationen och redan vid 1,5 ggr hastigheten behöver jag tänka på vad som sägs. På engelska behöver jag oftast kämpa lite för att ta till mig informationen när jag går över 2 ggr hastigheten och även på svenska tycker jag det är svårt vid 2,3-2,6 ggr hastigheten och det är definitivt inte njutbart.

En av anledningarna till att jag konsumerar poddar är att jag då kan känna mig extra produktiv men också för att hjärnan då avleds och får vila lite. I vanliga fall rusar tankarna men när någon eller något pratar med mig fokuseras tankarna. Jag försöker hitta poddar där presentatörerna har röster jag trivs med att lyssna på och där ämnet är intressant men inte allt för utmanande och jag konsumerar poddar som en avslappning.

I dubbel hastighet behöver jag fokusera på budskapet för att ta till mig det och då förtas det mesta av poängen. Jag kan inte göra särdeles mycket annat och jag tycker inte det är njutbart.

Så... Hade jag suttit här på kammaren med inspelade högskoleföreläsningar och syftet var kunskapsbyggande; ja då hade jag nog kört dubbel eller tredubbel hastighet men när jag lyssnar på en podd eller en bok i syfte att konsumera - låt oss kalla det "populärvetenskap", då vill jag ha tid på mig.

Hur tänker du?


Bildkälla: freeimages.com

2 kommentarer:

  1. Den här podden är oxå ganska trivsam att lyssna på. (Rösten och innehållet). https://moneyfortherestofus.com/

    SvaraRadera