lördag 18 augusti 2018

Hur man gör egen dulce de leche

Visst måste man kunna göra egen kolasås?

Det finns några olika sätt att göra kolasås och hur man gör beror egentligen på hur man vill att det skall smaka. En klassisk kolasås är ett hopkok av socker, smör, sirap och grädde. Man kokar det hela en stund tills såsen blir gyllenbrun och får en lite knäckig smak.

Inga konstigheter där. Det tar en kvart att svänga ihop och priset landar väl ungefär på 60 kr/liter vilket är ungefär halva priset jämfört med att köpa i butik.



I slutet av juli firade vi Fru AvLs födelsedag och då gjorde jag ett par olika kakor/tårtor med dulche de leche. Dulche de leche är en mjölkbaserad sås, mycket lik kolasås, vilken härstammar från Latinamerika. Det är ett ganska bra sätt att konservera mjölk på men i dagens samhälle kanske vi egentligen inte behöver ursäkter att trycka i oss fler kalorier än vi redan gör.

Hur som helst finns det, mig veterligen, inte några laktosfria alternativ till den här såsen så om man vill ha det får man göra egen. Det är inte särdeles svårt men det tar en stund och det är inte alldeles självklart eftersom de flesta recept där ute går ut på att du skall köpa en burk sötad kondenserad mjölk och koka konservburken i tre timmar för att få kolasåsen. Det är dumheter eftersom du givetvis kan göra allt från grunden och det tar inte längre tid.

Recept

1 liter standardmjölk
5 dl vispgrädde
5 dl strösocker
1 tsk bikarbonat

Koka upp mjölk och grädde, ta kastrullen från plattan och rör i socker och bikarbonat, sjud blandningen i ca 3 timmar på låg värme tills såsen är gyllenbrun och du har ca 5 dl sås kvar.

Svårare än så är det inte och det funkar utmärkt med både laktosfria och laktosinnehållande alternativ. Du behöver inte stå och titta på såsen annat än precis i början och precis i slutet men det är bra om du håller dig i närheten, går förbi ibland och rör i grytan.

Priset på den här såsen landar på runt 60-80 kr/liter vilket också är ungefär hälften av vad det hade kostat att köpa färdig men fördelen är att du får en produkt du vet vad den innehåller och du har möjlighet att anpassa den efter dina behov.

Bra va?

Bildkälla: mathem.se

4 kommentarer:

  1. Är det sockret som gör att den stelnar? Eller har det mer med koktiden att göra?
    Skulle man kunna använda Agavesirap istället för strösocker?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Erik

      Jag har faktiskt ingen aning. Vi testade med olika mängd socker och det verkade inte spela någon roll. Vi testade också med och utan grädde och det gjorde all skillnad. Man var absolut tvungen att ha en ganska fet blandning.

      Ledsen att jag inte kan vara till mer nytta. Låt mig gärna veta om du testar.

      Radera