torsdag 2 augusti 2018

Månadsavstämning juli

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Juli har varit helt fantastisk även om månaden bjudit på en hel del upp- och nedgångar. Jag har sagt upp mig med all den skräckblandade förtjusning som följer av det. Nu skall jag bara hitta någonting annat att sysselsätta mig med.

Jag har badat. Utomhus. Det kanske inte är så speciellt för de flesta men för mig krävs det medelhavsvärme både på land och i vattnet för att jag skall våga mig i och det har vi haft så jag har badat.

Mycket har hänt på kort tid men vi fortsätter njuta av ledigheten vi har och vilar upp oss inför hösten. En månad kvar sedan är vilan över för den här gången givet att allt går som planerat. Med lite tur blir jag tvungen att ta ut några månaders föräldraledighet till men vi får väl se.

Bild: Pixabay.com

Ekonomi

Inkomsterna är inget att skriva hem om. Vi har plockat in en knapp heltidslön men trots detta har vi klarat oss bra. Vi har lyckats hålla våra utgifter små vilket gjort att inkomsterna räckt mer än väl. Jag fick lite oväntat min slutlön från förre arbetsgivaren också men den kommer på nästa månads räkenskaper så förmodligen blir det en ganska bra månad.

Portföljutveckling

Det har roterats en hel del. Jag har fått en hög med Epiroc-aktier som tack för att jag varit ägare i Atlas Copco ett tag. Jag har fått pengar för mina Oscar Properties preferensaktier vilket inneburit att jag sänkt min belåning ytterligare men också att jag köpt en hel del aktier under juli. På det hela taget har jag minskat risken i portföljen en hel del men det har också resulterat i en lägre förväntad direktavkastning även om totalavkastningen nu förväntas bli lite högre så på det hela taget är jag nöjd.

Totalt är det egenhopsnickrade AVL-indexet upp 3,80 % (-2,06 %) under juli. YTD är AvL-index nu upp 3,94 % (0,13 %). Det är som om vi bara förlorade juni men studsade tillbaka direkt när det var klart.

Portföljen har under juli gått starkt men som vanligt hänger vi inte riktigt med i svängarna utan landar på 3,45 % (-0,02 %). YTD är portföljen upp hela 9,13 % (5,49 %). Inte så pjåkigt ändå och fortfarande marginal mot index.

Vi försöker ju hålla portföljernas volatilitet lägre än börsens totala svängningar och det går ganska bra. Portföljens volatilitet ligger på 8,80 % (8,91 %) vilket är betydligt lägre än OMXSGIs volatilitet på 11,90 % (11,90%).

Sparande

Nu är det snart dags att börja tjäna pengar igen. Inte för att vi egentligen behöver det utan för att det förväntas av oss och för att det går fortare att nå vårt slutgiltiga mål om vi plockar in lite mer stålar varje månad. Ett ganska bekvämt i-landsproblem. Om någon sitter därute och drömmer om att få utbilda mig i trading är det bara att hojta till. Det hade kunnat vara kul att se om jag har psyket för det.

Sparkvoten blev ändå ganska rejäl trots den svaga inkomsten. Det handlar för vår del om att en stor del av månaden har spenderats på en lekplats och det kostar inte särdeles mycket att titta på en bäbis som åker rutschkana Den här månaden la vi totalt undan 45,20 % (77,66 %). På helårsbasis har vi sparat totalt 52,08 % (53,17 %). Det vore en dröm att klara 50 % i år.


Utdelning

Det rasslar inte lika mycket i portföljens sparbössa på sommaren och hösten som det gör under årets första månader men nog är det trevligt att se pengarna flöda in oavsett summor. Utdelningarna täckte 15,20 % (19,85 %) av en genomsnittsmånads kostnader. Det räcker till månadens transporter ungefär.

Målsättningen att på helåret lyckas täcka 23 % av utgifterna med passiva inkomster var redan från början ett mycket utmanande mål och nu kan jag se att det inte kommer gå att nå. Portföljen har än så länge täckt 13,73 % (12,46 %) av ett genomsnittligt års kostnader så drygt halvvägs mot målet i alla fall. Att jag inte kommer nå hela vägen fram är bland annat att jag inte längre har några SAS preferensaktier i portföljen och nu inte heller några Oscar Properties Preff vilket så klart gör sitt. Men allt är inte utdelningar (om jag tillåts svära lite i utdelningskyrkan).

En sak jag började med förra året var att jämföra årets utdelningsnivå med tidigare perioder och i grafform ser det ut som nedan.Jag mottog 22,33 % mer pengar i utdelning den här månaden jämfört med samma månad 2017 det skall förhoppningsvis fortsätta så nu att det blir lite bättre siffror varje månad.

AVL-Portföljen

Det här lilla sparprojektet tuggar på i maklig takt. I juli köptes det in 1 st Kinnevik B för 302,20 kr/st och 8 st Swedol för 29,90 kr/st vilket totalt landade på 541 kr. Kontot som nedan.
I dagsläget är portföljen inkl likvider värd 16597 kr (insatta medel 15000 kr) vilket innebär att vi fått 1597 kr (1125 kr) kr eller 10,65 % (7,76 %) i avkastning på 27 månader.

Livskvalitet

Mycket bra har hänt. Vi har firat Fru AvLs 30-års dag även om den formellt inträffar om en vecka. Jag har firat 4:e juli tillsammans med goda vänner. Det har blivit mycket sol, mycket avkoppling och nu har vi (peppar, peppar) en dotter som inte är sjuk längre och hon håller inte på att få tänder vilket gör att vi sover aningen bättre och slipper bära hörselskydd under dygnets vakna timmar. Man får vara glad för det lilla.

Hälsa

Jag summerar det med - Fuck It. Jag kan engagera mig i min feta lekamen igen när jag jobbar för då är livet ändå ganska trist. Nu skall jag ha fett och socker. Träning kan ogifta människor som bryr sig, hålla på med. Till hösten lovar jag att äta morötter och chiafrön igen.

Summering

Portföljen avkastar, i årstakt, tillräckligt för att täcka mina totala levnadsomkostnader. Solen lyser, fisken nappar, jag blir inte sjuk av att röka cigarr, whiskyn fuktar strupen precis lika väl som förr och choklad är gott. Behöver jag säga mer? Vem behöver en resa till Kreta när man kan laga moussaka hemma, vädret är jämförbart och man egentligen inte är så förtjust i anissprit?


Bildkälla: pixabay.com, att välja lycka och nordnet.se

2 kommentarer:

 1. Hej AVL!
  Förstår det där med att bada utomhus. Jag har badat fler gånger iår än totalt senaste 10 åren. Då vet man att det är varmt ute.

  jag tycker ni är grymt duktiga på att spara. Det är beundransvärt.
  Hos oss har sommaren kostat en hel del men oj så kul vi haft. Nu är det snart vardag igen och pengarna få hållas lite hårdare så vi kan ha kul i Thailand i vinter ;)
  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack PB?

   Vårt sparande är lika mycket en livsstil. Vi semestrar hos vänner i Sverige istället för Thailand och det blir oftast lite billigare.

   Radera