tisdag 8 augusti 2017

Diageo - Vilken skräll

27 juli presenterade Diageo sitt andra halvår och därigenom också helårsresultat för verksamhetsåret de avslutade den 30:e juni 2017. På Avanza är vi bara 134 stycken som äger bolaget och jag har inte sett särdeles många blogginlägg om det heller så jag känner ett visst ansvar för att lyfta fram denna gigant. Jag har tidigare skrivit om bolaget flera gånger men exempelvis här & här.




Man skulle ju kunna gissa att om vi inte är fler än 134 stycken som äger bolaget kanske det är av begränsat intresse för allmänheten att jag lägger ned tid på att skriva dessa rader men låt mig se om jag kan väcka lite intresse för jag tror nog ändå på att det kan vara värdefullt för investerarkollektivet att få nya uppslag.

Diageo är världens största producent av alkoholhaltiga drycker med märken som Captain Morgan, Johnny Walker och Lagavulin i sin arsenal av varumärken. Man har också såna där småmärken som Guinness, Smirnoff och Baileys i portföljen så det är ingen liten varumärkesportfölj vi pratar om här.

Rapporten

I mitt tycke var det en helt enastående rapport och det verkar som om marknaden höll med eftersom aktien handlades upp drygt fem procent på rapportdagen och fortsatte upp därefter. På väldigt många punkter slog man förväntningarna.

Betänk nu att detta är ett bolag med ett marknadsvärde nästan dubbelt det H&M håller. Med dessa förutsättningar klippte man till med en omsättningsökning på helåret, 15 % högre än 2016 där organiska tillväxten stod för 4 % vilket verkligen inte är fy skam. Detta rann ned ganska duktigt genom resultaträkningen. Man klippte till med en bruttovinst 20 % större än föregående år och på sista raden producerade man en vinst per aktie på 106 pence vilket är 18 % mer än föregående år.

Detta resultat har man lyckats skapa främst genom kostnadskontroll men också genom en avsevärd förbättring i produktmixen och dess prissättning. Dessa faktorer kan man kanske inte styra över helt men det är ju trevligt att se att produkter med bättre marginaler säljer. Därtill kommer ett massivt återköpsprogram av egna aktier vilket gör att resultatet per aktie kan vara så bra.

Utdelningshistoriken är god. Sedan 1998 (då man blev publikt) har man enligt bolagets information höjt utdelningen varje år om man räknar bort extrautdelningen som gavs 1998. Det innebär ju med årets höjning att man är inne på sitt 19:e år av utdelningshöjning. Styrelsen föreslår en slutgiltig utdelning på 62,2 (59,2) pence vilket motsvarar en utdelningshöjning om straxt över 5 %. Det är ingen fantastisk höjning men jag gillar att bolaget är konservativt i detta hänseende för det ger utrymme för många fler höjningar och dessutom tillväxt. Man skall också se den organiska tillväxten som en ledstjärna och på bruttovinstnivå var den 6 % vilket talar för att 5 % utdelningshöjning förmodligen är rimligt på lång sikt.


På 10 år har den genomsnittliga utdelningshöjningen varit 5,9 % per år och på fem år är siffran 5,6 %. Ganska konsekvent får man ändå säga.

Värdering och framtid

Jag tror att bolaget kommer tuffa på som den globala juggernauten det varit ett bra tag nu. Vi kommer förhoppningsvis se en god tillväxt vilken kan komma sig av 3-5 % organisk tillväxt och 2-3 % förvärvad tillväxt per år. Till detta kommer vissa valutajusteringar som kan ge med- eller motvind men på lång sikt borde 4-6 % i tillväxt vara rimligt att anta. När jag då petar in dessa variabler i min ganska enkla värderingsmodell får jag fram att bolagets aktie borde handlas i spannet 115-120 dollar och nu när den står i 130 dollar känns det som om man räknar in en aningen högre vinsttillväxt och det skulle kunna ske om försäljningen i Afrika och Asien tar en större bit av kakan m.m. 

Det krävs faktiskt bara att man på lång sikt tror på att bolaget kan klara 6 % tillväxt snarare än 5 % tillväxt för att det skall vara ganska lätt att räkna hem en investering på 130-135 dollar per aktie. Aktien kommer då handlas till ett p/e runt 20-22 vilket är ganska högt men inte orimligt om man ser till konkurrenterna men jag måste ju ändå säga att jag hellre köper den om den faller tillbaka 10-15 dollar vilket inte varit ovanligt de senaste åren.

Summering

Alltså blir min summering att jag är ganska förtjust i detta välskötta bolag och jag tror att en värdering på aktien mellan 125 och 135 dollar är rimlig men just nu känner jag att min investering är stor nog men om aktien ramlar tillbaka till 115-120 dollar köper jag nog på mig en näve aktier till för på lång sikt tror jag att det här kan vara en bekväm och ganska trygg investering som kan hjälpa till med portföljens diversifiering.

Bildkälla: diadgeo.com

4 kommentarer:

  1. Ooh, jag är en av 134 :-) den får ligga kvar i portföljen tills jag dör.

    SvaraRadera
  2. Hej AVL.

    Det verkar som ett riktigt intressant objekt tycker jag. Tack så mycket för denna genomgång, jag ska läsa på lite själv också och det är mycket möjligt att denna kommer ingå i även min portfölj i framtiden då jag gärna diversifierar in lite alkohol i portföljen :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjenare Drömmaren!

      Jag tycker själv att Diageo är riktigt kul att ha i portföljen. Ett sånt där bolag som sällan blir riktigt billigt men det sticker sällan iväg heller. Tråkbolag helt enkelt. Passar mig utmärkt...

      Radera