måndag 28 augusti 2017

Måndagskollen v35 - Sjukskrivning & månadssparande

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Då var det officiellt. I förra veckan var det dags för mig att gå hem från jobbet och inte gå tillbaka. Tillsammans med den läkare jag träffade konstaterade vi att jag hade haft det lite för stressigt på jobbet det senaste halvåret och att det var dags för mig att vila lite så nu är jag sjukskriven tills dess att jag startar min pappaledighet och förhoppningsvis kommer detta innebära att jag mår toppen när ledigheten nästa år går mot ända. Med lite ledighet hoppas jag att jag skall lyckas bygga upp de reserver jag nu har tappat.Förra veckan kom lönen och dagen innan var det uppesittarkväll och tillsammans med min snart sju månader gamla bäbis (Joy) tittade vi på ekonominördar på youtube, drack lite äpplejuice och byggde torn med klossar medan fru AvL fick vila lite (i fru AvLs värld innebär vila tydligen att man diskar). Alla hade vi det riktigt mysigt men eventuellt är Joy aningen ung för att kunna uppskatta konceptet uppesittarkväll till fullo. Men det kommer.

Veckan som kommer skall jag åter igen försöka vara lugn på köpknappen. Förra veckan blev det några hundralappar investerade i Skanska B och Pfizer men denna vecka tror jag att jag skall försöka hejda mig lite och se om börsen kan tänka sig att backa ytterligare lite. H&M har sjunkit tillbaka mot 200 kr igen och ser vi en jämn 200-ing köper jag nog på mig lite till men annars hoppas jag kunna tygla min shoppingjävul.

Skanska och Pfizer är ganska nya innehav i portföljen. Skanska har haft en tung period på borsen det senaste och sedan toppen i februari har aktien backat 24 % men även sett på ett par månaders sikt har det varit tungt och aktien har backat 17 % sedan mitten av juli. Detta beror, tror jag, främst på att marknaden hade rejält uppskruvade förväntningar och när man för ett tag sedan gick ut och berättade att det inte skulle bli riktigt så bra; ja då var kursen inte hållbar.

Orderböckerna ser riktigt fina ut och i dagsläget har värderingen kommit ned till ett p/e på 14 vilket är ganska rimligt för detta bolag sett till historisk värdering. Sedan kan man givetvis ifrågasätta när byggboomen kommer vända och huruvida den här värderingen då kan försvaras men med en förväntad direktavkastning runt 5 % och ett verksamhetsår som kan avslutas riktigt bra så skulle nog det här kunna tänkas vara en hygglig nivå att börja titta på Skanska på.

Det är småpengar i sammanhanget som jag investerar men på lite sikt kan det nog bli bra. Dock är jag mer intresserad av att vikta upp andra branscher än bygg och fastighet så jag kommer vara försiktig oavsett läge.


Bildkälla: freeimages.com

2 kommentarer:

 1. Tråkigt detta med sjukskrivningen. Har själv varit där, och det är trist att man inte kan bromsa i tid, utan att det ska behöva gå så långt.

  Ja Skanska är en stabil aktie att ha i portföljen. Har själv köpt en del nu under dippen att ha som stabil "grund" i portföljen tillsammans med t.ex. Axfood.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just min arbetsplats är så liten att vi är väldigt personberoende och när då någon försvinner blir det lite tuffare och vi har under våren haft två bortfall vilket har påverkat resterande ganska markant och tillslut går det inte längre... Men det skall nog bli bra vad det lider.

   Axfood har jag kikat på så många gånger och vill ha men jag tycker alltid den är för dyr...

   Radera