måndag 10 september 2018

15,6 % gjorde fel val igår

Nej det är inte en politisk blogg och det kommer inte bli det heller. Det här är i grunden inte heller ett politiskt inlägg även om det handlar om gårdagens val. Det är ett inlägg om frihet. Ett värnande om demokrati.

Vi kan väl börja med att konstatera att SD fick 17,6 % av rösterna och vänstern fick 7,9 % så oavsett politisk inriktning kan ni se att det jag vill framhäva inte har med politikens ytterkanter att göra utan snarare det mest grundläggande val man kan göra i värnandet av en demokrati. Har du gjort ett val kan du vara stolt, oavsett vad du valde. Nu är det upp till de folkvalda att förvalta ditt förtroende.


I Sverige har vi allmän rösträtt. Rösträtt.

Det betyder i teorin att du har en rättighet men inte en skyldighet att rösta i allmänna val. Personligen anser jag att rösträtten kommer med en underförstådd skyldighet att göra sin röst hörd och inte bara en rätt till det samma. Nu är det så att demokratin kan vara en skör liten fågel man måste ta tillvara på och vårda. I årets val var det 15,6 % av de röstberättigade som valde att inte gå och rösta (viss justering kommer ske när förtidsrösterna är räknade). Vi har ett väldigt högt valdeltagande i Sverige men det är ändå väldigt många människor som inte verkar förstå vikten av att utöva politisk makt.

Valet att inte gå och rösta är det sanna hotet mot vår demokrati. Om du röstar på ett parti som går till val för att upphäva den allmänna rösträtten eller på andra sätt undanta de demokratiska grunderna i samhället har du som minst nyttjat din demokratiska kraft i syfte att förändra även om det givetvis är ett aktivt ställningstagande mot frihet. 

Att gå till vallokalen och rösta blankt är också ett aktivt val som visar ditt avståndstagande mot gällande alternativ men att avstå från att rösta är att motarbeta demokratin i det tysta och det ger dig inte senare rätt att sitta vid middagsbordet och stolt berätta att det inte är din regering som styr så du är fri från ansvar. Snarare tvärt om. Hade du tagit ditt ansvar hade Sverige kunnat se annorlunda ut.

Rätten att utöva makt genom den lagstadgade rösträtten är ett av de få vapen vi har som samhällsmedborgare om vi önskar förändring och min övertygelse är att tystnad kan vara ett av de största interna hoten mot demokratin. Tystnad är att acceptera situationen som den är oavsett vad du ser och i en värld där 2/5-delar vill en sak, 2/5-delar vill en annan sak och den sista 5-delen vill en tredje sak borde det vara svårt att hävda att ens åsikter till 100 % stämmer överens med det styre som valresultatet erbjuder.

Så... mina två minuter i kampen för demokrati och frihet. Nästa gång du får chansen att rösta, ta den.


I morgon återgår vi till den ekonomiska agendan med en diskussion om vad som finns mellan fattigdom och frihet.


Bildkälla: freeimages.com

5 kommentarer:

 1. Intressant och kartlägga vilka målgrupper som inte röstar så det är lättare påverka dem att rösta

  SvaraRadera
 2. 15% är det till trots mycket högre än många andra länder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det torde vara tämligen enkelt att identifiera varför folk inte röstar. År 2014 så röstade jag på M, för att de var det minst dåliga alternativet. De valde dock att svika sina väljare. Tittar vi i år så har de borgerliga möjligheten att bilda regering med stöd av SD har de runt 57%, en gedigen majoritet. Men, de kommer inte nyttja den möjligheten. De väljer med hög sannolikhet att svika sina väljare en gång till, och det vet Löfven.

   Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

   Radera
 3. Efter att ha sett resultatet av valet skulle jag nästan säga att de där 15,6 % var de som gjorde rätt ;).

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ju inte det klaraste valresultat jag någonsin sett men jag behåller nog min åsikt i just den här frågan...

   Radera