måndag 12 februari 2018

Måndagskollen v7 - Bank och Investmentbolag

Dagarna gå fort nu. I helgen firade min dotter 1 år. Tänk att det var ett år sedan hon kom. Jisses.

Sedan dess är det ganska mycket som hänt men det räcker med att backa en vecka för att se att det händer grejer. Februari har ju nyss börjat men svenska börsen är ned drygt 4 % på denna dryga vecka vi har haft februari.Tittar man på tre av bolagen jag tankar just nu så ser man större nedgångar. Det är en av anledningarna till att jag köper dem. Svolder B är ned 9 % sedan 1/2. Investor A är ned nästan 7 % och Nordea är ned 4 % men det är med dagens uppgångar.

Jag är inte mycket för att tajma marknaden men jag brukar försöka köpa lite när det svänger extra mycket. Förra veckan missade jag givetvis botten i alla aktier eftersom jag hade Joy att ta hand om men jag lyckades ändå fiska upp ett gäng Nordea på 92,52 kr/st, Svolder på 88,1-91 kr/st och Investor på 350 kr.

Det är min önskan att försöka öka i investmentbolagen nu ett tag för jag tycker att det börjat bli en skevhet i portföljen vilken jag inte är helt bekväm med.

Jag skall också vara öppen med att jag gjort en försäljning. Det sker rätt sällan och denna kan vara korkad men det känns ganska bra. Jag sålde en tredjedel av mina H&M aktier på 140 kr och realiserade en rätt rejäl förlust. I gengäld innebär detta att andelen H&M i portföljen nu är mycket mer rimlig och jag tror ändå att de här nivåerna är en bra entré för den som är ny i H&M men jag vill som sagt ha lite mer balans i portföljen vilket jag tyckte att jag fick nu. Nu väntar vi på onsdagens kapitalmarknadsdag men jag hyser egentligen inga enorma förhoppningar på bolaget men jag hoppas att de skall lyckas stå emot en degenerering för då kommer aktien att bli som en relativt stabil obligation.

Den som lever får se

För den innevarande veckan är inga köp inplanerade men jag ser fram mot Indutrades och Hemfosas rapporter och H&Ms kapitalmarknadsdag.

Skulle vi fortsatt se en press nedåt på marknaden kommer jag fortsätta fiska ovanstående aktier men jag har också ordrar ute på Skanska och Pfizer men vi får väl se vad som händer. Det skall finnas pengar också och där har vi den trånga resursen för min del.


Bildkälla: freeimages.com

8 kommentarer:

 1. Vem i helvete säljer HM nu...............

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem i helvete lämnar en sån kommentar?

   Radera
  2. Helt rätt både i svar och att siza ner i de innehaven man inte tror lika hårt på. Har en liten skvätt H&M kvar själv i portföljen.
   Mvh Hankiis

   Radera
  3. 😀 Allt beror ju på den egna situationen och i mitt fall sitter familjen alldeles för tungt i H&M och det behövdes en minskning.

   Tack för kommentaren Hankiis

   Radera
 2. Tack för en riktigt bra blogg!

  En fråga. Har du den svenska Nordea aktien på ISK eller Kapitalförsäkring. De kommer väl börja dra källskatt?


  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Unknown!

   Än så länge har jag aktierna på ett investeringssparkonto och jag tror inte/hoppas inte flytten kommer hinna bli klar innan årets utdelning.

   Med det sagt vet jag inte riktigt hur jag skall hantera det hela framöver. Om det bara är Nordea så borde jag kunna få tillbaka all källskatt även om aktierna stannar i ISK men om några år kan ju det ändras så jag blir tvungen att räkna på det och bestämma mig men det har jag inte gjort ännu.

   Tack för din kommentar

   Radera
 3. Strongt att våga skriva om att du säljer med förlust, inte alla som klarar det. Har själv ett innehav i ett sunkigt bolag som verkade helt rätt att investera i när det begav sig, sitter nu -50% och företaget är på väg mot att få en Moodys:Junk-status på sig. Bättre bita sig i tungan och säga hejdå till 9000 spänn än att hänga med ner i graven tänker jag. På det stora hela är 9 papp i förlust inte så mycket, men man är ju alltid rädd för att vändningen kommer ett halvår efter jag säljer. Så brukar det vara nämligen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålgrisen

   Som anonym bloggare som inte redovisar summor är det lite enklare att berätta att man tar förluster :-) När det kommer till den faktiska affären handlar det mest om att bestämma vad man tror om bolaget och dess aktie från nu och framåt.

   Lycka till med det egna beslutet

   Radera