tisdag 6 februari 2018

AvL-Portföljen köper utbombat MQ och erbjuder en kort analys

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Jag skrev häromdagen att jag skulle köpa MQ om aktien gick ned mot 25 kr. När jag skrev inlägget kostade en aktie runt 26,50 kr/st. Det var dagen efter att utdelningen avskiljts. När inlägget publicerades några dagar senare var aktien nere på de där 25 kronorna och då köpte jag mer av den både i den stora portföljen men också i den lilla AvL-Portföljen. Sedan dess har kursen fortsatt falla men det tror jag varit en reaktion på H&M´s rapport och på den allmänna nedgången just nu m.m. så jag fortsätter köpa lite försiktigt när kursen dippar men eftersom den allmänna nedgången är ganska kraftig just nu väntar jag lite och ser vad som händer. MQ vid 22 kr är attraktivt.

Portföljen går alltid att följa på Shareville men det är inte särdeles rafflande eftersom vi bara gör ett köp i månaden.Jag köpte bara 11 aktier och anledningen till att det blev just 11 st var för att vi då har 50 stycken jämnt.

MQ har verkligen gått dåligt de senaste åren precis som resten av klädbolagen. Sedan toppen den 14 december 2015 har aktien tappat 52,8 % och alla mina portföljer ligger rejält minus på aktien. Varför fortsätta köpa då skulle man kunna fråga sig.

MQ, och framför allt deras förvärvade varumärke Joy är väldigt tydliga i sin kundgrupp. De är en förhållandevis liten och lokal aktör och jag tror att MQ kan växa en gnutta mer än marknaden och jag tror att JOY kan växa ganska mycket mer än marknaden så även om vi antar att marknaden viker av med ett par procent om året skulle det ändå finnas möjlighet för MQ koncernen att växa omsättning och resultat med 3-7 %.

Jag var som bekant på bolagsstämman och jag fick ett ganska gott intryck av ledningen och styrelsen. Ingen i rummet förutom de oinsatta verkade oroliga när det kom till den långsiktiga kapaciteten för bolaget och man rullar dels ut en ganska tydlig e-handelssatsning. Omnichannel som det så fint heter. MQ testar redan med plattor och skärmar i butikerna och det låter som om det går bra.

Det finns en hel del som talar för att det kan finnas stora ljuspunkter de kommande åren. Det är lite svårt att hitta exakta siffror gällande förlustaffärerna koncernen gjorde i Norge men man kommunicerade förra året att man tog engångskostnader på 6 miljoner för stängningen av en norsk butik och att kostnadsmassan skulle sjunka med ca 4 miljoner om året. Efter det skulle man stänga ytterligare två butiker.

Låt oss bara anta att kostnaderna minskar med 4 miljoner om året och så ignorerar vi de där 6 miljonerna i engångskostnader (vilka, allt annat lika skulle förbättra årets resultat ytterligare om vi inkluderade dem). Låt oss dessutom anta att JOY vänder från minus till nollresultat. På rullande 12 månader har JOY lyckats producera 11 miljoner i rörelseförlust men när man väl har ställt om alla JOY-butiker är det massor av kostnader som försvinner och omsättningen kommer stiga markant eftersom man inte stänger butiker i två veckor vilket gör att det inte är särdeles osannolikt att det här skulle kunna ske.

Där har vi alltså 15 miljoner kronor i resultatförbättring på dessa två enkla åtgärder. 15 miljoner låter kanske inte så mycket men givet att man för räkenskapsåret 2016/2017 redovisade 94 miljoner i vinst skulle denna resultatförbättring innebära 16 % bättre resultat.

En omsättningsminskning med två procent på MQ delen skulle, om vi antar att man inte kan minska några kostnader alls förutom inköpskostnaderna, innebära mellan 3-7 miljoner sämre resultat vilket enligt mina snabba kalkyler skulle innebära att vi ändå kan förvänta oss närmare 10 % resultatförbättring i år som minst.

Bolaget ger en utdelning på 1,75 kr/aktie vilket innebär en utdelningsandel på runt 65 % och det tycker jag känns hållbart i längden. Idag innebär det 7 % direktavkastning givet att utdelningen bibehålls nästa år vilket inte alls verkar osannolikt med tanke på förutsättningarna.

Jag var uppenbarligen för tidigt på den här aktien när jag började köpa runt 40 kr men här vid 25 kr och ett p/e på under 10 tycker jag det ser ut som om nedsidan är begränsad givet att inget drastiskt sker.

Köp

Den 30/1 köptes 11 st aktier i MQ Holding för 24,90 kr/st vilket blev 273,90 kr totalt eftersom vi fortfarande åtnjuter courtagefri handel. Efter köpet ser portföljen ut som bilden visar
I dagsläget har portföljen ett totalt värde på 13708 kr (insatt 12500 kr). Vi har 301 kr kvar i likvider och kommer inom kort få en liten utdelning från MQ också så det kommer bli ett köp till i februari.

Portföljen har avkastat drygt 13 % på rullande 12 månader vilket är aningen bättre än börsen som helhet. Detta har också skett till en lägre volatilitet än börsen som helhet vilket är trevligt.

Bildkälla: att välja lycka och nordnet.se

2 kommentarer:

 1. Enig! Också ökat ytterligare i MQ. En YOC på nästan 8% på dagens utdelningsnivå är löjligt stor riskpremie. Om man som mig vill ha minst 4% utdelning skulle MQ kunna halvera sin vinst och utdelning och det är fortfarande en försvarbar affär.

  Den stora frågan om de klarar att öka vinst på längre sikt i en tuff marknad inkl. e-handelskonkurrens. I det korta perspektivet är detta mer än väl inprisat. Räcker att de får styrfart på JOY som är den stora anledningen till att siffrorna sett knackigare ut då JOY fortfarande har lägre vinst vilket drar ner marginalen som helhet för MQ. Återstår väl att se var vi har fel! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. I den enklaste av diskonteringsmodeller kan ju till och med utdelningen/vinsterna minska med ett par-tre procent om året och man kan fortfarande få en rimlig avkastning om man köper idag så jag plockade in ännu mer idag på 22 kr. Fortfarande ett ganska litet innehav men alla bäckar små.

   Radera