tisdag 27 februari 2018

Årets avtalsgenomgång genomförd - Sparade 5880 kr

Jag brukar försöka se över de flesta av våra löpande avtal en gång om året. Det är elen, telefonerna, försäkringarna m.m. och nu är jag klar för denna gång.

Vi har haft ett bra elavtal från Vattenfall det gångna året med en rejäl rabatt, lågt påslag och ingen fast avgift men det skulle löpa ut nu i januari och när jag ringde dem och frågade så kunde de inte erbjuda någon ny deal utan de ville ha normalt påslag och en fast avgift på 480 kr/år. Jag tänker inte betala 480 kr/år i fast avgift. Det är ungefär 25 % av ett års fakturaunderlag från elbolaget så icke. Vi har ganska låg elförbrukning och en fast avgift blir en orimligt hög del av kostnaden så det var bara att leta nytt avtal.Det tog kanske 5 minuter att fixa ett nytt avtal via Elskling och besparingen var då som minst 480 kr/år men om jag läste rätt var också elpriset 35 öre billigare per KWh jämfört med det pris jag fått från Vattenfall om jag bara lät avtalet rulla på vilket blir en ytterligare besparing på nära 800 kr/år. Det är väldigt sällan jag tjänar 15360 kr/h skattat och klart så jag tar det här varje dag jag kan.

Bilförsäkringen var samma sak där.

Vi köpte ju en nyare bil i våras och blev erbjudna att teckna hos Folksam för 1000 kr per de första sex månaderna och det var en bra deal. Vi blev erbjudna att förlänga försäkringen men då skulle de ha drygt 7500 kr/år och det tyckte jag lät lite mycket. En snabb sökning på Compricer gav mig två konkurrerande bolag som alternativ och när jag ringde det ena (där vi sedan tidigare hade vår hemförsäkring) ville de istället för att sänka priset jag fått fram, höja priset på vår hemförsäkring varför jag ringde det andra bolaget istället. De erbjöd en bättre hemförsäkring för 600 kr/år lägre premie och om jag tog bilen också fick jag 10 % rabatt på den. Jag betalar inte fullt 3500 kr/år för bilförsäkringen så jag anser mig ha sparat 4000 kr på bilförsäkringen jämfört med att låta den rulla på och dessutom sparade vi 600 kr på hemförsäkringen.

Jag har egentligen kvar att byta telefonabonnemang men jag har inte gnagt färdigt ännu på om jag vill göra det eller om jag är nöjd där jag är. Den möjliga besparingen är inte särdeles hög men visst finns det möjligheter även här som jag tittar på.

Summering

Försäkringarna tog nog närmare 30 minuter att fixa men med en besparing på 4600 kr netto per år är jag klart nöjd.

Totalt har jag sparat 5880 kr/år genom att lägga ned 40 minuters arbete på att kolla på våra avtal. Jag kommer inte känna av det i plånboken eftersom jag egentligen mest behåller Status Q jämfört med tidigare men jag hade känt av det om jag inte genomförde den här kontrollen för då hade det bara löpt på och vi hade betalt nästan 500 kr/mån mer än vi behövt.

Det här är snabba och enkla pengar som jag tycker att alla borde hämta hem. Givetvis kommer inte alla kunna spara lika mycket men vissa kommer kunna spara mer. Vissa kommer göra andra val än jag gör och tycker att annat är viktigt men jag gissar att de flesta skulle hålla med om att det är onödigt att betala mer än man behöver för den här typen av tjänster.

Bildkälla: freeimages.com

2 kommentarer:

  1. Jag passade också på att byta elavtal i år, det sparade oss ca 7% på en årsförbrukning av ca 25,000 kWh. Dvs rätt mycket pengar. Jag noterade att flera bolag tycks ha infört just "administrativa avgifter", som är rätt höga, hör får man se upp. En annan tramsig trend tycks vara att de marknadsför sig genom att påstå att man "sponsrar diverse rädda världen projekt, och godhetsprojekt". Som om jag vill betala dem extra avgifter för detta? Vill jag nu känna mig god, så kan jag fixa det helt själv. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. 😀 vi klarar oss i ett decennium på den elen. Men då är det ju ännu viktigare ja att förhandla. Grattis

      Radera