lördag 17 februari 2018

Bokrecension: Omgiven av idioter av Thomas Erikson

Jag har kommit in i ett ganska fint flöde nu där jag känner att jag hinner läsa en del och det är trevligt för det var länge sedan jag hade tid och lust att läsa.

Nu har jag precis läst Omgiven av idioter av Thomas Eriksson och det är en bok som syftar till att lära läsaren känna igen olika personlighetstyper och ge oss verktygen för att kunna förstå och kanske också bemöta människor vi uppfattar som annorlunda.


Jag gissar att de där 20+ åren som författaren arbetat i det analysverktyg han utgår från när han skriver boken har gjort vad de skulle för det är ganska träffsäkert. Boken går igenom de fyra personlighetstyperna och färgkodar oss i fyra olika färger.

Jag tycker det här är en riktigt kul bok som ger en god insikt i hur folk fungerar och grunderna i hur man skall kunna bli en mer dynamisk individ. Den ger också viss självinsikt vilket alltid är trevligt. Det är ganska intressant att se det på pränt varför jag fungerar med vissa människor och inte med andra och varför jag reagerar på vissa situationer på ett sätt och på andra situationer på ett annat.

Den här boken kan läsas av alla och jag skulle vilja våga mig på ett så modigt uttalande som att jag är ganska säker på att alla skulle kunna vinna någonting av att läsa den.

Bäst av allt är att den är nästan gratis som pocket. För en femtiolapp kan man beställa hem den men den finns givetvis att låna på biblioteket också och kanske bäst av allt är att den finns att låna som digital ljudbok för den som vill lyssna på sina böcker. Man kan alltså sitta där i bilkön på väg till jobbet och lära sig vilken personlighetstyp den där jäveln som precis körde om på insidan, i bussfilen, har. Bra va?

I ett ögonblick av självrannsakan har jag försökt lista ut vilken/vilka färger jag har i min personlighet och jag har kommit fram till att jag borde vara ganska grön med en skopa blått i och utöver det har jag förmodligen lagt mig till med ett invant beteende som ger mig ett par stänk av gult. Nu håller fru AvL på att läsa den och jag hoppas att hon kommer fram till samma sak om mig. Det skall bli kul att se.

För dig som inte läst boken låter ovanstående stycke som svammel och jag tror inte det egentligen är rimligt att jag försöker förklara de olika färgerna men lyssnar du på boken tar det 8 timmar. Läser du den borde du klara av det på 4-6 timmar och det är väl värd tid.

Bra bok, läs den om du inte redan gjort det.

Vilken/vilka färger är du?

Bildkälla: adlibris.com

11 kommentarer:

 1. Den ska jag lägga på minnet, tack för inlägget!

  SvaraRadera
 2. Jag håller med om att det är en bra bok, det snackas mycket om personligshetstyper nuförtiden och många företag har personlighetstester inför anställningsintervjuer vilket jag tycker är att gå lite långt. Men denna bok ger en funderare om hur andra personer uppfattar saker. Jag kan även rekommendera att lyssna på framgångspoddens avsnitt med författaren. Det finns även ett avsnitt om hans uppföljare, omgiven av psykopater vilken han har skrivit då det finns folk som utnyttjar andra personers personlighetstyp till sin egen fördel.
  https://www.framgangspodden.se/omgivenavidioter/

  SvaraRadera
 3. Ser ut att vara riktigt spännande. Minns att en kollega läste denna nyligen och rekommenderade den. Jag tror jag är så pass gul som man kan bli :D

  Slänger med detta i min veckorapport!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas du har någon annan färg inblandad för de gula kan vara ganska svåra 😁

   Radera
 4. Jag gick faktiskt en utbildning kring detta ämne, med Gunde Svan och hans fru Marie som lärare :) Detta var kring år 2000, så ett tag sedan!
  Jag var då grön och blå, ca 50% av bägge. Idag läser Thomas bok som du skriver om, för att se om han tolkar detta annorlunda än Gunde :)

  SvaraRadera