lördag 10 februari 2018

Veckans recept: Svamprisotto

Jag har aldrig jobbat på ett ställe där risotton har funnits kvar på menyn så jag har aldrig haft den rätten på min repertoar även om jag har för mig att vi gjorde några varianter i skolan och jag har ätit en uppsjö men det är inget jag gör hemma i vanliga fall.

Detta var jag givetvis tvungen att ändra på nu när hustrun ville äta mer vegetariskt. Jag hade en slatt vitt vin i kylskåpet som man var tvungen att göra något med också vilket ju passade bra.Svamprisotto

Länken ovan går till ett helt hyggligt recept. Följ det så kommer det bli bra.

Jag använde dock självplockad svamp från i höstas och jag hade en liten blandsallad vid sidan av istället för ruccola uppe på men annars var det identiskt.

Personligen kan jag tycka att risotton oftast är för mycket. Antingen blir det risgrynsgröt eller så har rätten massor av smak och då blir det för mycket att äta en full huvudrättsportion. Så även denna gång. I min värld är risotto en förrätt eller en primo piatto och då mår den bra av att följas upp av en annan rätt eller ackompanjeras av någonting annat. En köttbit, en rejälare sallad eller någonting annat.

Var rätt har sin plats helt enkelt.

Ekonomi

Jag har, min vana trogen, räknat ut vad en portion risotto kostar. Nu är detta en huvudrättsportion så om man halverar den och lägger till en rejälare sidosallad så borde priset bli det samma men måltiden borde bli mer avvägd.


13,23 kr/portion. Fortfarande ganska långt ifrån riktigt billigt men om man inte plockar svampen själv är det en ganska dyr råvara även om man köper billig svamp. Parmesan är inte heller särdeles billigt och om du inte brygger eget vin är inte heller den råvaran det billigaste som går att hitta.

Det finns alltså massor av sätt att göra rätten billigare men samtidigt är det en rätt som är värd lite pengar. Andra varianter är givetvis en klassisk skaldjursrisotto eller varför inte en lyxig saffransrisotto. Bäst av allt är kanske en där man kryddar riktigt med svart tryffel men det kanske inte görs varje tisdag utan får vara till förnämare tillställningar. Lördagar till exempel.

Lycka till


Bildkälla: matmagasinet.se och att välja lycka

7 kommentarer:

 1. När jag själv lagar risotto så brukar den mängden bara räcka till 2 personer. Gör alltså dubbla satsen för 4 portioner. Blir ni verkligen mätta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För oss räcker den satsen till tre portioner men då är jag medveten om att jag och fru AvL generellt äter mer än många andra och långt mer än vi behöver så det där hade blivit fyra portioner om man åt med måtta.

   Jag räknar generellt inte portionsstorlekarna så som man bör, dvs enligt näringsberäkningskriterier men låt oss anta att vi hade haft två av våra vänner på besök, ja då tror jag nog att vi hade kunnat klämma ut fyra portioner ur den satsen men jag hade nog säkrat upp med en grönsallad bredvid och efterrätt men jag tror nog att det hade räckt.

   Radera
  2. Intressant. Då är vi helt klart inte stöpta ur samma form! Och både jag och min sambo är små i både storlek och aptit men ändå verkar vi äta dubbelt mot er. Blir ju nyfiken på hur ni är skapta!

   Radera
  3. Det kan ha att göra med att det är en stabbig och extremt fyllig rätt med bara en smak och en konsistens. Det gör att jag tröttnar ganska fort. Det kan göra vara anledningen till att vi äter mer lagom av detta.

   För kalorierna räcker alldeles utmärkt 😀

   Radera
  4. Det kan ha att göra med att det är en stabbig och extremt fyllig rätt med bara en smak och en konsistens. Det gör att jag tröttnar ganska fort. Det kan göra vara anledningen till att vi äter mer lagom av detta.

   För kalorierna räcker alldeles utmärkt 😀

   Radera
 2. Hur resonerar du när du köper ris avseende avvägning pris vs kvalitet?

  Jag varvar basris med att lyxa till det med Uncle Bens. Den senare är åtminstone fem gånger dyrare men samtidigt godare. Några bra tips på hur man kan få basris att smaka bättre? I mitt fall har det varit basmatris istället för avorioris men samma dilemma finns ju där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej.

   I de flesta fall äter jag ris när det övriga är ganska smakrikt och då tycker jag riset spelar mindre roll men jag uppskattar oftast ett kladdigt ris så det blir oftast billigaste jasminriset. Basmati köper jag ibland men tycker det är lite för tråkigt.

   Just när det kommer till risotto så är ju riset hela rätten och då tycker jag att det är viktigare vad man väljer. Där tycker jag att det är viktigt med ett ris som kan suga åt sig mycket vätska och ändå ha tuggmotstånd och då får det nästan bli ett dyrare ris. I gengäld får man väl då hantera risotto som en lite lyxigare rätt än chili con carne exempelvis.

   Radera