lördag 3 februari 2018

Bokrecension: Hjärnkoll på pengarna - Elin Helander

I höstas lyckades jag på något märkligt sätt övertala Elin Helander att skicka ett signerat exemplar av sin bok "Hjärnkoll på pengarna - Få råd med dina drömmar". Det här inlägget är inte sponsrat men kan givetvis vara färgat av att jag fått boken snarare än lånat den på biblioteket.

Jag måste börja med att säga att det här är en "riktig" bok. Det är 191 inbundna sidor med färginlagor för 180 kr dvs den är inte bara snyggare och stabilare än de flesta populära privatekonomiböckerna utan den är dessutom billigare. Det ni.

Hjärnkoll på pengarna - Få råd med dina drömmar

Det här är en bok som ger en första inblick i hur vår hjärna ställer till det för oss när vi försöker spara pengar och spara långsiktigt. Den är lätt skriven med ett flytande och behagligt språk men till skillnad från så mycket annan populärlitteratur är denna bok uppbyggd på fakta.

Elin har med anekdoter från sitt eget liv och konkreta exempel på hur man kan falla i alla dessa psykologiska fällor vi så lätt faller i men hela boken är full av referenser till aktuell forskning och hela boken andas vetenskap utan att vara tung. Det är helt enkelt som att gå på en riktigt bra föreläsning om börspsykologi helt enkelt.

I boken får man dels reda på vad det är för hinder vår hjärna sätter upp framför oss och därefter ger Elin oss verktyg för att identifiera när vi är på väg att gå i fällan igen samt hur vi skall kunna undvika dessa skadliga beteenden framöver.

Allt är inramat på ett lätt och ledigt men högst professionellt sätt i en bok där den röda tråden är väldigt tydlig och även om jag anser att kapitellängden är aningen kort är flytet i boken sådant att det inte spelar så stor roll. Varje kapitel avgränsas också med en färgad sida så att det blir extra tydligt. Hjärnan påtvingas en sekunds neutral avkoppling vilket gör att man får möjlighet att smälta det man nyss läst och reflektera över det. Det är nästan som om Elin kan tänkas veta vad som behövs för att man på ett så bra sätt som möjligt skall kunna ta till sig budskapet.

Detta är en nybörjarbok i mitt tycke men även den som investerat länge men aldrig reflekterat över psykologin bakom det hen pysslar med kan ha stor nytta av denna bok. Den ger konkret inblick i en sparares och investerares reella, vardagliga problemflora och ger handfasta lösningar som förhoppningsvis ger investeraren möjlighet att utvecklas och nå sina mål fortare.

Summering - Läs boken

//Tack Elin Helander för denna fina bok. Den som vill följa henne på twitter kan med fördel göra det och med lite tur får man extra många matnyttiga tips på hur man skall bli en bättre investerare//

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar