torsdag 15 februari 2018

The Single Malt Fund - Ett nytt sätt att köpa whisky

Det vore nästan tjänstefel av mig att inte uppmärksamma att det kommer ett investeringsalternativ för den whiskyintresserade.

I mitten av mars kommer den första reglerade whiskyfonden att noteras på NGM. Just nu pågår teckningsperioden och man kan teckna sig via nätmäklarna på andelar i andelslånet.The Single Malt Fund kommer vara en stängd fond. De tar in 25 miljoner Euro vilka skall användas för att köpa sällsynt och exklusiv whisky som sedan skall förvaras och säljas vidare. Fonden kommer att avvecklas efter sex år och leva som längst till den 1 mars 2024 med en option att förlänga avvecklingstiden med högst ett år.

Ingen utdelning ur fonden kommer ske löpande utan den enda vinsten man får är att man efter löptiden kommer få dela på de eventuella vinsterna som fonden genererat. Investerarna kommer få 80 % av resultatet och emittenten får 20 %. Utöver det kommer fondens avgift vara maximalt 2,5 % per år i förvaltningsavgifter och licensavgifter m.m.

Det här är alltså inte en vanlig fond utan någonting ganska speciellt. Det är ett dyrt förvaltningsalternativ som mer kan liknas med en hedgefond när det kommer till avgiftsstrukturen. Å andra sidan är det ett sätt att komma åt en investering som man inte kan komma åt på något annat sätt om man inte själv är väldigt intresserad av whisky, har goda kontakter och en rejäl påse pengar.

För mig som råkar vara intresserad av whisky är det ett intressant investeringsalternativ men det kan mycket väl vara det för många andra också. Dock är en av fördelarna med att investera i fonden att man får förtur till försäljningarna som fonden kommer göra. Nu tror jag inte att det kommer vara aktuellt för mig att köpa så många av tillgångarna men det är en kul idé.

Vad kan man då säga om marknaden och förväntad avkastning?

Marknaden växer enormt och whisky är tveksamt ett investeringsområde. Tillgången är högst begränsad och efterfrågan ökar explosionsartat. Fler och fler får upp ögonen för whisky och vill börja samla och detta samlandet samt det exklusiva drickandet gör att utbudet begränsas ytterligare och efterfrågan ökar. Detta betyder i sin tur att priserna går upp vilket man kan se på specialindex förda över ovanlig whisky. Man kan se att prisutvecklingen den senaste 10 års perioden i genomsnitt varit ungefär 25 % om året. Källa


Fondens förväntade avkastning är runt 10 % om året och en sak är ju säker och det är att den här tillgången inte kommer korrelera med börsen och det är väl främst där man har vinsterna.

Anledningen till att de räknar med 10 % om året i vinstutdelning för investerarna är ju att de själva tar 2,5 % om året och dessutom 20 % av slutresultatet och då blir det inte mycket mer än 10 % kvar men det är fortfarande en god förväntad avkastning om det håller hela vägen.

Risker

Det finns ju en mängd risker här. Det kan ju vara så att förvaltarna inte alls har så god koll på whisky som de gör gällande och att de inte lyckas alls. Whisky kan ju falla i pris om intresset svalnar vilket det skulle kunna göra om vi får lite kärvare tider de kommande åren. Vi har likviditetsrisken i andelslånet. Jag tror inte att handeln kommer vara enorm så om man behöver sälja hastigt kan man nog förlora en hel del på det. Ja det finns en uppsjö risker men på det hela taget tycker jag att den största risken är emittentsrisken i det här fallet. Den är inte oväsentlig men det är också den enda fonden av sitt slag vilket gör att man får chansa om man vill ha tillgång till det här tillgångsslaget.

Praktiskt

Teckningsperioden är till imorgon fredag den 16 feb. Minsta teckningsbelopp är 1000 Euro och som du ser är valutan Euro vilket man får vara beredd på. Man tar alltså också en valutarisk. Inget courtage utgår vid teckning men skall man sedan handla med andelsbevisen kommer det vara ett ganska saftigt courtage. Jag har för mig att minimicourtaget brukar ligga på en hundring även hos nätbankerna vilket man måste vara medveten om.

Det kommer gå att köpa och sälja under hela löptiden men jag förutsätter att det kommer finnas väldigt låg likviditet i det här pappret så man skall inte tro att man får sälja till ett vettigt pris utan om man går in i den här investeringen får man vara beredd att vara tålmodig.

Jag kommer teckna minimiposten för att hålla koll och för att jag tycker det är roligt och sen får vi se hur det går för fonden.

Funderar du på att investera i fonden måste du vara väldigt noga med att läsa all information. Exempelvis prospektet.

Vad tror du? Verkar det intressant?


Jag har tidigare skrivit om privata investeringar i whisky som man kan läsa här om man är intresserad.


Bildkälla: cision.se och ipo.se

2 kommentarer:

  1. Verkade mycket intressant till en början, men avgifterna avskräcker. Här känns det nog som att investeraren tar all risk medan emittenten tar all eventuell avkastning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är tveklöst så att emittenten tar en rejäl portion men eftersom det är faktiska flaskor de skall handla med, det krävs goda kontakter och det krävs en hel del branschkunskap så helt oförtjänt är det inte och det finns ingen konkurrens så vill man investera i det här tillgångsslaget behöver man antingen mer pengar eller så får man välja att ge emittenten en slant för jobbet.

      Radera