fredag 28 april 2017

Rapportorgie

Den här veckan har verkligen bjudit på nyheter och generellt verkar det som om verkstadsindustrin har bjudit på överraskande bra siffror och många andra branscher har levererat rejält fina siffror.
Några utvalda portföljrapporter i korthet

Tele2

I måndags kom Tele2 med sin Q1-rapport och det var en riktig rökare. Jämfört med föregående år ökade omsättningen 22 % och det rann ned hela vägen till resultatet som ökade hela 55 %. Dock ökade resultatet per aktie "bara" 10 % men vem är väl jag att klaga.

Bolaget själva upprepar de redan lagda guidningarna för helåret och hänvisar till ökade kostnader på bla marknadsföring. För min del är det trevligt att bolaget satsar på marknadsföring eftersom det torde innebära att man växer i framtiden.

Investor

Förutom ett riktigt fint resultat fick vi också reda på att marknadsvärdet på Mölnlycke Healthcare, vilket ingår i den onoterade delen av Investors tillgångar, är så högt att det är Investors näst största innehav. Det fick aktien att ta ett rejält glädjeskutt uppåt och tyvärr innebär det att aktien nu är ganska dyr i mitt tycke.

Hemfosa & Castellum

Två fina fastighetsbolag berättade att de är bra på det de gör. Hemfosa meddelade att man ökar förvaltningsresultatet med 31 % och det samma gäller resultatet efter skatt. Substansvärdet är nu uppe på 100,89 kr/ aktie och kassaflödet stärks vilket ger en trevlig flexibilitet i finanserna.

Hemfosa handlas på nivåer runt 82 kr vilket ger en substansrabatt på nästan 19 % vilket innebär att det finns en hygglig säkerhetsmarginal i uppblåsta värderingar. Att man dessutom får 5,4 % direktavkastning är en extra bonus.

Castellum är en klass för sig för man höjde förvaltningsresultatet med 9 % och samtidigt sänkt belåningsgraden och höjt värdet och kvaliteten på fastighetsportföljen. Substansvärdet är nu 133 kr/ aktie och när aktien handlas på 123 kr är rabatten "bara" 7,5 % men med ett så starkt bolag som Castellum med ett resultat på 8,37 kr/aktie är det säkert nog som det är.

Övrigt

Med en sådan här rapportflod är man nästan tvungen att dela upp det lite. Jag har en hel hög bolag kvar men det får bli i helgen. Nu är det ju långhelg så lite extra tid finns förhoppningsvis till att gotta ned sig i börsnyheter.

Några trevliga nyheter utöver dessa var att Johnson & Johnson bestämde sig för att höja utdelningen från 80 cent till 84 cent dvs 5%. Inte fy skam och mer imponerande är att det är 55:e året i rad man höjer utdelningen.

Exxon höjde också sin utdelning men lite mindre. Från 75 cent till 77 cent vilket ger en höjning om 2,7 %. Det är fortfarande bättre än inflationen så lite rikare blir man.Ha en bra helg allihopa


Bildkälla: Freeimages.com
5 kommentarer:

 1. Tack för ditt fina inlägg.

  Utdelningssäsongen är igång, och jag återinvesterar alla kronor. Jag har betat av småskulder för glasögon och elektronik, men det har inte varit döda pengar eftersom glasögon är viktigt om man vill kunna se. Min direktavkastning ligger runt 3,5% men vet inte varför den dippat? Kanske det står i relation till nuvarande börsvärde, eller så har jag något innehav som sänker resultatet? Jag vet att Activision Blizzard är en svag utdelare, men vill gärna ha den kvar eftersom aktien ha rusat.

  Mvh VÄL

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej VäL

   Det enklaste borde vara att slänga ihop ett excelark där du tar varje innehav för sig och kollar vad de ger för utdelning. Då borde du ganska snabbt se vad det är som drar ned din direktavkastning.

   Men 3.5 % är inte dåligt. Speciellt inte om du har ett par tillväxtaktier i portföljen som kanske levererar kurstillväxt snarare än direktavkastning.

   Lycka till

   Radera
  2. Kan det vara så att du har många amerikanska och andra utländska aktier?

   Eftersom courtage och växlingsavgift i praktiken kan uppgå till 0,5 procent vid själva köptillfället kan det vara så att din aktiemäklare räknar av detta på köpkurs/utdelning vilket sänker din genomsnittliga utdelning. Som AVL säger bör du räkna på det i ett Excelark för att kontrollera. På lång sikt jämnar den där halva procenten ut sig även om det är irriterande just första året när man köper.

   Radera
 2. Håller helt med dig om Hemfosa och Castellum. Mitt dilemma är att jag köpte på mig såpass många aktier när de var lägre värderade tidigare i år att jag inte har så mycket utrymme att öka. I brist på alternativ ökade jag med 14 aktier i Hemfosa igår. Har för mig att bägge dessutom ökade sin uthyrning i senaste rapporten vilket borgar för långsiktiga intäkter och stabilitet även i sämre tider.

  J&J utdelningshöjning hade jag missat. Men hade själv ändå förväntat mig 85 cent även om 84 cent är helt OK det med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Båda fastighetsbolagen höjde sin uthyrning ja, så där har du rätt i intäktsflödena framöver.

   Jag hade nog hoppats på 5 eller 6 cent i JNJ men jag gissar att de vill vara försiktiga och se vad det stora förvärvet faktiskt kommer bidra med.

   Radera