lördag 22 april 2017

Gör din egen kryddolja

När jag varit ute och rest så har jag ganska ofta sett oljeflaskor med massa kryddor i. De där flaskorna är jättefina och dekorativa och det verkar vara ett stående inslag i alla charterturisters hem men är det någonsin någon som använder dem?Personligen har jag väldigt sällan användning för den här typen av produkter men det beror främst på att de brukar vara fruktansvärt obalanserade. Det är ju himla fint med chili och rosmarin så man trycker ned så mycket man kan i flaskan och skiter i smaken men skall man använda oljan senare är det rimligare att tänka på smaken först och utseendet sedan.

Det händer ändå att jag använder smaksatta oljor och när jag jobbade som kock hade vi alltid en flaska eller tre tillgängliga.

Det vanligaste var en örtolja med viss vitlökssmak och det är en sådan jag tänkte beskriva idag.

Örtolja

Det är ganska fräckt att hälla lite knallgrön olja på en toast eller som dekoration på en vit tallrik. Det kan också vara ganska gott som dressing på en sallad eller att ringla över en bit torsk. Och inget kunde vara enklare (under förutsättning att du har en mixer eller matberedare).

Det man gör är nämligen att man väljer ut en olja man tycker är god. Antingen en smakrik olja exv en lite finare olivolja eller så kan du vara medveten om att smaken kommer korrumperas av massa kryddor så en olja för flera hundra kronor litern kanske är bättre i sin naturliga form och till det här kan du ta en billig rapsolja eller någonting med ännu mindre smak.

Beroende på om du vill ha en klar, grön olja eller en olja med grön puré i blir tillvägagångssättet en gnutta olika men jag förutsätter att du vill sila bort grönsakerna i slutet och då kan du sonika hälla i ett par-tre deciliter olja i din mixer, slänga i en vitlöksklyfta (du behöver inte skala den eftersom du skall sila oljan om en liten stund), lite salt och vitpeppar (var inte för försiktig, du kommer använda en tesked olja per maträtt så våga ta i) och sist men inte minst tar du  alla stjälkar från varenda grön, färsk ört du använt de senaste dagarna och knör ned i mixern tillsammans med allt annat.

Det är här vi kommer till det trevliga. Jag brukar försöka använda en hel del färska örter. Basilika, persilja, dill och koriander går en hel del och då blir det ganska mycket stjälkar vilka jag hatar att slänga för de innehåller massor av smak men är ganska tråkiga att äta. Klipp dem i bitar och frys in dem om du inte använder så mycket örter eller samla i några dagar om du använder mycket. Om du har en köksodling kan du ju låta stjälkarna stå kvar i krukan tills det finns en bunt tjock som en enkrona att slänga i oljan och sen är det bara att köra.

Mixa oljan i 5-10 minuter. Mixern låter så gå och duscha eller något när den kör så stör du dig inte på den. Den skall köra frustrerande länge för att få ut så mycket smak och klorofyll som möjligt. När du känner dig lagom frustrerad stänger du av och silar oljan. Helst genom ett sånt där tyg man silar saft genom men har man inte det kan det fungera med en tesil. Kaffefilter kommer behålla för mycket av den gröna färgen om du alls får igenom någon olja. Man kan också pressa oljan genom en ren diskhandduk eller liknande. Det gäller att vara kreativ.

När oljan är slät borde du ha en liten flaska knallgrön olja som smakar blandade örter och vitlök. Om du skalar din vitlöksklyfta innan du slänger i den i mixern kan du låta bli att sila oljan och då kommer du få små gröna fläckar/klumpar av örtamassa när du häller oljan på din mat. Inte helt dumt det heller.

Summering

Den senaste kryddoljan jag såg stod på en hylla i en souvenirbutik på en liten grekisk flygplats och för den flaskan skulle de ha 7,99 Euro. Det var massor av peppar och chili i flaskan och det var säkert en lokalpressad olivolja i men 80 kr för någonting som skall stå och samla damm? Nä, då föredrar jag det här receptet. 8 kr, god och funktionell olja som håller i ett par månader och som tar tillvara på saker de flesta slänger.

Har du andra tips?Bildkälla: Freeimages.com

9 kommentarer:

 1. Älskar sådana här tips!

  SvaraRadera
 2. Klockrent spartips :)

  Ska jag vara ärlig så använder vi otroligt lite oljor. Mest för att jag nog inte riktigt vet vad vi ska ha dem till. Spännande att man kan skapa eget

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Det kanske får bli ett inlägg om vad man kan ha olja till någon annan gång :-)

   Radera
 3. Gjorde hemgjord granola/musli igår. Billigt och gott bara att blanda en massa havregryn, frön, nötter, torkad frukt med honung och kokosolja och köra de i ugnen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är också en riktigt bra grej. Då får man det ju precis som man vill ha det och det är ju, precis som du säger, inte så svårt att göra

   Radera
 4. Trevlig inspiration! Blir en perfekt utgångspunkt för en marinad till kycklingvingar inser jag. :) Jag köper ibland olivolja från Kreta vilken jag tycker ligger bra i pris i förhållande till kvaliteten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Henrik

   Den rena oljan de har är ju ofta helt lysande. Svårt att få färskare än att åka till gården som gör det, när de gör det :-) Det är de där souvenirfällorna jag har svårt för. Jag brukade själv ta med mig en flaska av öns egen olja när jag åkte. Nu var det länge sedan sist.

   Radera
  2. Absolut! Håller mig långt ifrån souvenirprodukterna, alla kategorier. Behövs nog en hel del mod för att öppna och använda en flaska souvenirolja :).

   Radera