onsdag 7 december 2022

Tillfredsställelsen i att klara saker själv

Jag är ganska övertygad om att de flesta skulle kunna klara av det mesta de företog sig bara de ville och skaffade sig rätt förutsättningar.

Inte på sättet att alla kan bli precis vad de vill utan snarare att om man skaffar sig tillräckligt med utbildning och skaffar goda medhjälpare kan företagsstarten bli lyckad.

Om man läser några instruktionstexter, pratar med personalen i färghandeln och ser några klipp på Youtube borde man kunna måla en vägg även om man tror att man har tummen mitt i handen.

Och så vidare.

Jag har aldrig ansett mig vara händig men jag har inte tummen helt centrerad i handflatan heller.

Sedan vi flyttade till hus har jag dock fått möjlighet att öva betydligt mer på de mer hantverksmässiga aspekterna av livet.

I vardagen arbetar jag framför en dator och mina arbetsverktyg är hjärnan och datorn. Efter jobbet är det matlagning, disk, handling, städ, tvätt, leka med barnen, nattning osv. Vardag i en småbarnsfamilj helt enkelt.

Men ibland behöver det göras någonting, åtgärdas någonting, lagas någonting som innebär att jag får blanda tankearbete med kroppsarbete.

Det kan vara allt från att byta däck på bilen, renovera ett avlopp eller måla om i vardagsrummet.


Det är inte bara för att jag är sparsam som jag väljer att försöka mig på det mesta själv (Jag är man också och fullständigt övertygad om min egen förmåga 😀).

Jag tycker om att utmana mig själv i en trygg miljö samtidigt som jag får göra någonting med händerna.

Det är klart att man alltid kan kasta pengar på problemet och låta någon annan göra jobbet och ibland är det ett mer korrekt val. Men ofta ger det en ökad tillfredsställelse att inse att man klarar av att göra saker själv.

Förr om åren har jag exempelvis alltid lämnat ifrån mig jobbet att renovera cyklarna eftersom de är våra primära fordon och jag uppriktigt sagt varit rädd för att förstöra saker. Sabbar jag växlarna på fru AvLs cykel blir det sannolikt dyrt plus att det blir avsevärt knepigare för henne att ta sig till jobbet.

Men sedan vi flyttade vet jag inte riktigt var jag skall vända mig för att få cykeln fixad så för att det skulle bli gjort var det bara att ta på sig fixarhatten, googla lite och testa.

Jag kommer sannolikt aldrig mer betala ett par hundringar för att byta från sommar- till vinterdäck på cyklarna. Det var inte alls knepigt. Det krävde bara lite tid och att man hade sett någon göra det en gång.

Att rensa avloppet under diskhon är inte det roligaste som finns och bor man i hyresrätt kan man oftast ringa en fastighetsskötare som löser det åt en men att veta hur man skruvar loss ett vattenlås och rengör det är ett första steg mot att klara sig själv om det blir stopp i rören lördag kväll ett par timmar innan gästerna kommer.

 Jag kan varmt rekommendera att du testar att göra saker själv.2 kommentarer:

 1. Håller helt med! Är själv kontorsarbetande och finner det mycket tillfredsställande att göra saker själv. Med mycket mer tid i FIRE kommer jag jobba väldigt mycket med FIRE-huset - då gör det inget om proffset är 10 gånger snabbare då jag är mer noggrann och mycket billigare. Samt tillfredsställelsen då.

  Jag är inte heller händig men jag kan ta åt mig instruktioner bra vilket räcker en bra bit.

  För bara 5 år sedan lämnade jag in cykeln också, t o m för bromsbeläggbyte skivbroms. Pinsamt när jag lärde mig hur lätt och billigt det var själv. Byta däck/slang gör jag själv men det kräver all min styrka att få tillbaka däcket på fälgen så det tycker jag inte är så lätt. Byter drev och kedja också vilket behövs då elcykel sliter hårt på dessa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är en ganska stor person och det kan väl hända att jag är förhållandevis stark också så eventuellt är det enklare för mig att byta däck och slang än för många andra. :-)

   Radera