onsdag 8 juni 2022

Jag fortsätter köpa

Inlägget innehåller reklam för Avanza

För ett litet tag sedan skrev jag om att vi hade haft ett mycket begränsat nysparande och sett på innevarande år har vi till och med haft ett negativt sparande.

Vi gick dock in i 2022 med en ganska stor buffert och en ganska rejäl portion av portföljen i räntor.

Under de senaste månaderna har jag ökat belåningen, minskat bufferten och nallat på räntedelen av portföljen för att dels öka på min generella exponering mot aktiemarknaden men också för att köpa specifikt.


Mest pengar har jag lagt i de breda fonder jag valt för portföljen. Typiskt sett kör jag in mycket pengar i AMF Aktiefond Global* och Avanza Sverige* samt en del mer nischade fonder.

Men jag drog nyss ut en lista över mina senaste affärer och jag konstaterade kvickt att jag har gjort ca 450 transaktioner i år där 440 är köp.

Jag har skjutit ganska brett men stora köp har gjorts i Investor* och Lundbergs* vilket jag ser som ganska trygga, breda basinnehav. Nu under våren har värderingarna på innehaven kommit ned samtidigt som substansrabatten har varit relativt hög även sett historiskt.

Jag har också fyllt upp min portfölj med preferensaktier och D-aktier. Det är en mindre del av portföljen jag har som balans mot övrigt och jag ser som en hybrid mellan rena stamaktier och ränteplaceringar. När nu avkastningen närmar sig 8 % i flera av dem känns det som en vettig nivå även med inflation och räntehöjningar. Jag har svårt att tro att det kommer vara för evigt så även om det kanske är en kortsiktigt dålig affär tror jag att det kan bli okej på lite längre sikt.

Jag har även laddat på med fastigheter i form av Castellum* och SBB*. Ja det riskerar att vara utmanande för dem på lite kortare sikt men även med eventuellt uppblåsta värderingar är SBBs stabila kassaflöde, finansiella ställning och en substansrabatt på nära 50 % lockande. Många av innehaven är inflationsjusterade och ränte- och kapitalbindningen är förhållandevis lång och med över fem procents direktavkastning vågar jag chansa.

Sist men inte minst har jag köpt i saker som har lidit av kapitalmarknadens osäkerhet. Det kan vara för att det är svårigheter i försörjningskedjorna eller för att företag som har växt med hjälp av förvärv och/eller företag där vinsterna ligger längre fram i tiden. Dessa typer av bolag får det antingen svårt i tider av osäkerhet, inflation och ränteoro eller så tar aktiekursen rejält med stryk.

Några bolag jag köpt lite extra i är AQ Group*, Inwido*, Instalco* och Humble Group*.

Det är min absoluta övertygelse att det som helhet kommer vara bra på lång sikt. Några innehav kanske kommer få det svårt men några kommer rida ut eventuella kriser och om 30 år kommer nog portföljen vara värd ganska mycket mer än den är idag.

Har du gjort någonting på aktiemarknaden i år?


Länkar markerade med * är en s.k. affiliatelänk. Om du följer den länken och köper någonting eller blir kund kommer jag få en provision för det. Tack för att du väljer att stötta mig på det viset.

2 kommentarer:

 1. Hej AVL.
  Nej det konstiga är att allt är precis som vanligt hos PP. Trots alla omvärldens oroligheter. Jag kan liksom inte hitta något substitut där jag istället skulle peta in månadspengarna? Räntorna känns fortfarande för låga i förhållande till vad du får i återbäring från aktierna. Så, därför har jag fortsatt att investera precis som vanligt, inga undantag. Rätt eller fel, ja det får väl de kommande åren utvisa men jag har historien och tiden på min sida.

  Mvh // PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tenderar ju att köpa mer i nedgång men annars följer jag samma gamla tjatiga strategi och bara tragglar på i alla väder precis som du :-)

   Radera