lördag 23 april 2022

Oxfilé och pilgrimsmusslor för en hundring per person

För ett tag sedan hjälpte jag en väninna att laga maten till hennes födelsedagskalas. Vi enades om en meny där hon konstaterade att hon ville göra tårtan som efterrätt men förrätt och huvudrätt fick jag göra.

Det skulle bli ungefär 20 personer vilket känns lite konstigt så här två år in i pandemirestriktioner och hemarbete men så länge alla är friska är det ju okej så varför inte.

Det som stod på menyn var pilgrimsmusslor med äppelmajonnäs och oxfilé med potatiskaka och rödvinssås samt ugnsbakade cocktailtomater.


Jag tänker inte gå igenom de där recepten för de är relativt komplicerade men det går ganska bra att följa dem som de är.

Det svåraste med dem är att inte översteka pilgrimsmusslorna, att göra såsen i rätt tid och att få allt på huvudrätten varmt samtidigt.

En spännande sak som man sällan tänker på är vad som krävs för att skapa en god rödvinssås. Jag spenderade en hel dag med att koka grönsaker och köttrens i vin. Jag använde 3 flaskor vin och 2,5 liter buljong tillsammans med ungefär 2 kg grönsaker samt 250 g smör för att skapa en knapp liter rödvinssås. Men så blev den god också.

Det man betalar för när man går på restaurang är bland annat personalkostnaden och även om det inte krävdes 14 timmar av aktivt arbete från min sida för att göra såsen krävdes det 14 timmar för att få såsen bra. Jag la nog 30 timmar på att planera, handla och förbereda för att klara av att laga 20 kuvert av ovanstående.

Men en del av den tiden gick åt för att åka till rätt butik för att hitta färsk oxfilé för 199 kr/kg och för att hitta kammusslor av god kvalitet.

Totalt räknade jag fram att maten gick på jämnt 100 kr/person exkl tårtan vilket är ett ganska fantastiskt pris för en sådan meny.

100 kr för två rätter kräver för all del att man uppskattar mat. Jag vet folk som anser att havregrynsgröt och ostmackor är fullt tillräckligt för kroppen behöver bara bränsle och mat är bränsle.

Men för oss som uppskattar mat är 100 kr ett kap för en god måltid. 

Jag diskuterade också måltiden med en del av gästerna och de vanligaste kommentarerna var att de inte vågade laga så dyr mat. och visst är oxfilé dyrt men köper man det vid nyår kan man få den brasiliansk filé för runt en hundring per kilo. Köp massor och börja öva. Man får anstränga sig rejält för att göra oxfilé äckligt så även om det inte blir fantastiskt de första gångerna så blir det fortfarande rätt okej och man lär sig ganska kvickt.

100 kr kilot är också mycket pengar för någon som lever på marginalerna eller för vegetarianer som inte lyxar till det med dyr ost eller andra exklusiva råvaror men för en köttätare är en hundring ändå ganska beskedligt och det är helt okej kött. Speciellt för de pengarna.

Summa summarum; låt dig inte avskräckas. Testa, öva och våga så skall du se att du kan nå kulinariska höjdpunkter även för en ganska blygsam slant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar