onsdag 13 april 2022

Vi lägger första kvartalet till handlingarna

2022 började ganska hektiskt. Herr AvL var föräldraledig när Omicron lamslog hela Sverige och ritade om kartan för pandemin. Därefter bestämde sig Putin för att sänka de globala börserna ytterligare och under större delen av kvartalet har vi varit sjuka och jag har haft ett diskbråck att kämpa med. Fru AvL har suttit i rävsaxen att behöva skaka fram ett nytt jobb efter föräldraledigheten och herr AvLs arbetsgivare anser att vi börjar bli lite övertaliga på min position.

Jädra skitstart på året helt enkelt men det kunde varit så fruktansvärt mycket värre. Än så länge har inte vi behövt fly våra hem utan kan sitta här trygga och mätta och det enda som påverkar oss är I-landsproblem.

Förändring kan erbjuda möjligheter

När vi nu lägger kvartalet till handlingarna kan vi ändå konstatera att det blev rätt hyggligt tillslut.

Jag kan gå upprätt igen utan hjälp och utan allt för mycket smärta och all sjukgymnastik har minskat mitt midjeomfång avsevärt.

Fru AvL är aktuell för flera nya jobb och Happy har fått förskoleplats på samma toppenförskola där storasyster Joy går och börjar efter semestrarna.

Herr AvL blev också nyligen uppringd av en administratör som påpekade att jag har slagit i maxtaket avseende sparad semester så jag "måste" ta ut minst 35 dagar i år". Det är ju ett trevligt I-landsproblem att ha.

Dessutom summerar jag kvartalet på börsen relativt okej. Portföljens viktade jämförelseindex är ned 8,35 % sedan årsskiftet och AvL-portföljen är "bara" ned 3,72 %. Portföljen är fortfarande sådan att den inte håller samma fart som indexet vare sig uppåt eller nedåt när det svänger mycket.

Lägre volatilitet helt enkelt.

I januari när indexet föll drygt 8 % backade portföljen knappt 4 % och i mars när index ökade drygt 6 % ökade portföljen straxt över 3 % men på det hela taget är det värdefullare att vara skyddad mot nedgång för en hel del av uppgångarna fångar portföljen.

Så på det hela taget ganska bra beroende på hur man väljer att titta på det här kvartalet. Men en sak är säker och det är att nästa kvartal kommer erbjuda en hel del förändringar och med dem kommer möjligheter eller hot. Frågan är bara hur man väljer att tolka situationen.

Hur har du haft det under första kvartalet? 


2 kommentarer:

 1. Jo tack, det har varit ett volatilt kvartal vad gäller finanser. Annars lugnt, så det tar ut sig.
  Det är när det inte gör det som det blir problem :)
  Skriv gärna ett inlägg om hur din portfölj är byggd, vad som gav de egenskaperna. Är det en sk värdeportfölj helt enkelt?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra idé. Det blir nog först i maj när jag fått det lite lugnare på jobbet men jag lägger det till idebanken.

   Radera