lördag 6 juli 2019

Sänkta inkomster skänker glädje i livet

Nu har jag arbetat hos min nya arbetsgivare i ett drygt halvår. Jag trivs fantastiskt väl. Det är ett arbete jag mår bra av och arbetskollegor och chefer är fantastiska så nu mår jag faktiskt ganska bra när det gäller den aspekten av mitt liv.

Men jag har en ful ovana och det är att jag tar på mig massor av uppdrag hela tiden.

Förutom att arbeta heltid driver jag två små bolag, bloggar, är ordförande i bostadsrättsföreningen, aktiv i en nördförening utöver att jag syftar till att vara en engagerad make och far.

Dygnet har bara 24 timmar och även om det finns folk som anser sig lösa allt jag gör och lite till på sina timmar är jag inte den som klarar av att få tiden att räcka till. Någonting måste ge med sig.


Vad ger energi och vad tar energi?

Det är inte helt enkelt att stanna upp i vardagen och utvärdera vad man håller på med.

Det är ännu svårare att göra någonting åt sin situation om man nu lyckas lista ut att någonting behöver göras.

Ordförande i bostadsrättsföreningen - tar energi

Jag gör ett försök till dem båda när jag konstaterar att det tar långt mer energi än det ger att vara ordförande i bostadsrättsföreningen. Jag lägger kanske fem-femton ångestfyllda timmar i månaden i genomsnitt och jag tjänar som en 16-årig bärplockare på detta.

Det var ganska lätt att se att jag skulle sluta med det varför jag lyckligt kan konstatera att jag faktiskt inte längre är ordförande i föreningen. Jag är det på pappret men stämman har hållits och det som krävs nu är bara att bolagsverket skall registrera bytet.

Så jag kommer tappa en halv månadslön nästa år. Det är det värt.

Arbetet - tar och ger energi

Numera ger faktiskt mitt arbete någonting tillbaka. Inte bara dränerar mig. Trots det är det inte på jobbet jag vill leva varför jag från och med augusti kommer arbeta 80-%.

Det blir en rejäl minskning av inkomsterna men det skiter jag i. Jag kommer frigöra åtta timmar i veckan som jag kan spendera på andra saker och jag kommer definitivt ha stålar så jag klarar mig ändå.

Träning - en kamp

Jag har aldrig varit den som tyckt det varit mysigt att gå och träna. Inte ens när jag tränade sju dagar i veckan och ledde pass var jag den som såg fram mot dagens träningspass.

Men jag vet att jag mår bättre om jag tränar än om jag låter bli så en stor del av tiden jag sparar skall gå till att träna.

Hushåll - En blandad kompott

Jag vill vara mer tillgänglig för min familj för det bedömer jag kommer ge energi och jag vill kunna laga mat, städa, tvätta och allt annat som skall göras utan att känna stress inför det. Det innebär att jag kommer kasta lite pengar på hushållssysslorna exv genom att börja handla mer av maten på nätet och eventuellt köps det in en robotdammsugare.

Nu tolkar jag dock livets signaler som sådana att jag kommer kunna finnas mer för min familj och göra mer av vardagsprylarna utan stress om jag frigör ca 10 h extra i veckan.

Summering

Jag sänker mina inkomster med nära 25 % vilket självklart kommer påverka sparkvoten men hela poängen med att vi lägger pengar på hög är att vi skall bygga fram frihet i form av extra tid att leva.

Jag har nu möjlighet att använda en del av tiden till att göra saker jag hoppas må bra av snarare än att maximera mina inkomster. Det är ett mycket enkelt val.


8 kommentarer:

 1. Oj, det blir från noll direkt mot väldigt många timmats träning alltså? Blir det inte rent av ett överskott av träning :)
  I Paulos Robertos bok rekommenderar han 15 minuters hemträning per dag. Och det ger faktiskt effekt det med.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag går inte riktigt från noll eftersom jag ändå får en del vardagsmotion men två-tre pass i veckan initialt hoppas jag få in och kanske öka därifrån om tiden tillåter

   Radera
 2. Det låter som att du tagit tag i det innan det är försent (om jag nu förstår det rätt). Grattis till detta. Pengar är inte allt.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pengar är verkligen inte allt och även med denna bantning blir det inte alls svårt att få ihop ekonomin.

   Tack

   Radera
 3. Det låter som en bra plan. Att skjuta upp livet när man har barn, bara för att kunna vara mer ledig senare, känns ju lite tokigt. Men, bra om man redan har ett sparkapital och även kan fortsätta spara, om än i mindre omfattning. Allt beror förstås på familjens situation, för en del kanske det passar bättre att göra på ett annat sätt.

  Mvh
  I-US

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ekonomin kommer inte bli några problem alls. Det enda är väl att de långsiktiga planerna kan bli försenade några år men ingen har väl legat på sin dödsbädd och önskat att de jobbat mer när barnen var små

   Radera
 4. GOGOGO! Härligt att höra att du går ner i tid, du gör verkligen rätt! Grattis! :)

  Mvh / Frihetsmaskinen – Följ min resa till ekonomisk frihet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Det känns rätt och jag hoppas det blir bra. Det fram mot det.

   Radera