tisdag 9 juli 2019

Fundler - två månader senare -Reklam


(Det här inlägget innehåller reklam men tankar och åsikter är författarens egna)

För snart två månader sedan skrev jag om min initiala kontakt med robotrådgivaren Fundler. Jag var avvaktande positiv och det där med avvaktande beror främst på att jag är övertygad om att jag vet bäst själv. Men visst är robotrådgivare någonting bra. På något vis borde alla se till att skaffa sig bättre koll på sin privatekonomi och sitt sparande och när bankerna inte längre finns tillgängliga är det här en bra tjänst.

Två månader är alldeles för kort tid för att utvärdera ett långsiktigt sparande men några saker har jag ändå att förmedla.

Det egna kontot

Vi startade ett konto för att testa tjänsten och en sak är uppenbart och det är att Fundler jobbat mycket på att göra sin tjänst så enkel, smidig och användarvänlig som möjligt. Det kräver väldigt lite från användaren för att klara av det här. Några klick och sedan är man igång.

Det är så enkelt att det nästan är tråkigt. När man väl är inne i appen och snurrar runt bland de snygga menyerna vill man att det skall hända mer. Det är nästan så att man saknar ett spel där varje avklarad nivå innebär att man sparar 100 kronor till.

Men nu är det inte så utan det är bara ett enkelt och snyggt sparande. Med bara ett par knapptryck löser man en insättning eller startar ett månadssparande och sedan är det egentligen bara att vänta.

Jag är också ganska förtjust i bredden av de portföljer som erbjuds när det kommer till aktier och räntor. Man får tveklöst en bred och diversifierad portfölj. Min egen experimentportfölj innehåller inga räntor eftersom jag uppgett att jag har en väldigt lång sparhorisont men trots en 100 %-ig aktieallokering spöar portföljen världsindex under dessa två månader. Det må vara en väldigt kort testperiod men man får vara glad för det lilla.


Grävande journalistik

Njaä så grävande är jag inte men jag har letat runt lite och jag har testat lite mer och hittat en del att skriva om.

Jag har kikat på deras allokeringsstrategi och en sak som slog mig redan från start var att Fundler har en något begränsad tillgångsportfölj. Det som erbjuds är olika fördelning mellan räntor och aktier och jag saknar råvaror som industrimetaller, ädelmetaller och jordbruksprodukter men också realtillgångar som skog och fastigheter. Nu är detta ganska specifika önskemål vilket inte är tillgångar som passar alla varför det kanske är rimligt att det inte erbjuds. Dessutom kan jag skönja att det inte är särdeles vanligt med ett bredare utbud bland konkurrenterna utan detta är mest en notis gällande mina egna preferenser.

Nu kan man argumentera för att man får tillgång till allt detta genom en bred aktieportfölj vilka innehåller gruvbolag, fastighetsbolag osv men jag hade nog gärna sett att man hade inkluderat den typen av rena fonder också i utbudet.

Vet ni vad?

Jag passade på att fråga min "hemliga" källa Jacob på Fundler om detta och svaret jag fick var dels att man har studerat olika allokeringsalternativs historiska resultat och konstaterat att det är svårt att skönja ett övervärde i en bredare tillgångsallokering. Vi är delvis oense om detta men en annan sak han påpekade var att de just nu ser över möjligheterna att bredda utbudet med hållbarhetsinriktningar, realtillgångar m.m. och det är spännande.

Det skulle innebära att Fundler helt plötsligt tar ett stort kliv framåt och erbjuder ett sortiment som verkligen sticker ut i konkurrensen. Jag tänker testa deras nya portföljer med en slant och när jag pluggat på lite återkommer jag om innehållet i de nya portföljalternativen.

Marknadsöversikt

Jag läste en ganska intressant genomgång som pensionsmyndigheten sammanställt och det jag fick med mig av rapporten var att Fundler var riktigt bra på vissa saker och ungefär som de andra på många andra och att Pensionsmyndigheten, likt jag, tycker att det vore bättre med en fysisk person som rådgivare än en robotrådgivare men försök få det för samma prislapp skall du se. Dessutom finns det en kundtjänst som ringer upp så fort man ber om det så om man vill ha personlig hjälp finns det att få.

Man ligger i mellansegmentet på själva tjänsteavgiften men i gengäld får kunden en god funktionalitet, en hygglig riskspridning, låg minsta insättning och många andra bra saker. (just detta med hygglig riskspridning och att man i denna studie låg efter vissa andra har man, i och med de nya portföljerna, låtit råda bot på)

En av de bättre egenskaperna jag noterat så här i efterhand är att Fundler faktiskt ansträngt sig när det kommer till rådgivningsbiten i sitt uppdrag. Jag noterade att jag höll på ett tag och svarade på frågor men att de ställer 20-50 frågor fattade jag inte. Jämfört med de andra alternativen är det mycket och i min värld är det någonting positivt.

Det är positivt för dels tvingar det oss som sparare att tänka på vad vi verkligen är ute efter och dels ger det en bättre bild av våra önskemål och behov som sedan företaget kan använda för att bedöma hur de skall förvalta våra pengar.

Med lite tur innebär detta frågeformulär, eventuellt med några tillägg, att man så småningom kan börja erbjuda ännu bredare portföljer där det finns fonder med bredare mandat, tänk hedgefonder. Den typen av fonder kräver en investerare med mer kunskap än nybörjarinvesteraren men det hade varit ett intressant nästa steg i det här tjänstesegmentet.

På det stora hela

På det stora hela är jag nöjd med upplevelsen. Det är en sjukt enkel app vilket är ypperligt. Det är lätt att sätta upp månadssparande och sparandet sker i ISK vilket är bekvämt.

Jag noterade att man i april annonserade att man startar ett samarbete med ett pensionsbolag vilket gör att man kanske kommer kunna spara i kapitalförsäkring framgent och dessutom skulle man kunna få robotförvaltning på sin tjänstepensionsportfölj om man har en arbetsgivare som möjliggör det.

För det stora flertalet är nog enkelheten det absolut bästa. Jag tror jag får låta mamma ladda ned den här appen och utvärdera hur enkelt det är för en 63-åring utan ekonomiintresse att starta ett sparande. Vi får se om sonens vädjan vinner över ointresset annars får ni hålla tillgodo med mina efterforskningar.

Jag fortsätter mitt experiment ett tag till så får vi se vart det bär hän.


2 kommentarer:

  1. Intressant som du skriver "kunna få robotförvaltning på sin tjänstepensionsportfölj om man har en arbetsgivare som möjliggör det". Detta hade varit helt underbart om det gick att få till, med tanke på hur sviniga de flesta tjänstepensionsavtal är i fråga om avgifter och bindningstid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. För väldigt många hade nog den här typen av förvaltning varit både det bästa och det billigaste alternativet i tjänstepensionen.

      Radera