onsdag 5 april 2017

Barnekonomi - Jämför kostnaden för blöjor


Varning - Läsare utan intresse för barn och familjeliv kan komma att tycka att nedanstående text är av begränsat intresse.


Familjens kostnader

Jag har påbörjat en empirisk studie i kostnaden för engångsblöjor jämfört med tygblöjor. Jag googlade runt lite och hittade en sida som berättade att de simplaste tygblöjorna (vilka också är svårast och mest omständliga att använda) kostar ungefär 2000 kr för en fullständig uppsättning och den blöjsort som är enklast att använda kostar ungefär 5500 kr (Här). På samma sida står det att engångsblöjor kostar 13500-19500 kr och det var någonstans här jag började ifrågasätta uppgifterna.



Det var nu jag gjorde google till min vän eftersom jag inte har barn sedan tidigare. Jag konstaterar snabbt att barn har blöja i mellan 1-3 år men givetvis finns det skillnader även här. Jag kikade också på hur många blöjor de använder och konstaterade att det verkar som om de flesta barn behöver mellan 6-10 stycken precis i början och när de blir några månader kommer de ned på mellan 4-6 st/dag i genomsnitt.

Efter det går man givetvis vidare och kollar vad blöjor kostar och de små verkar kosta straxt över en krona och sedan blir de dyrare ju större barnet blir. Vid normal tillväxt väger barnet (flicka) mellan 14-16 kg vid 3 års ålder och det är viktigt att veta för att ha koll på vad en blöja kostar. Det verkar som om man kan köpa ungefär hur dyra blöjor som helst men jag tycker det ser ut som om ett rimligt styckpris för den största blöjan skulle kunna vara 2.50 kr om man bara köper den till fullpris.

Låt oss för enkelhetens skull anta att de använder 6 blöjor i genomsnitt under första året och 5 blöjor de två andra åren och att blöjorna i genomsnitt kostar 1,4 kr första året och 2,1 kr de andra åren. Första året skulle då kosta 3066 kr följt av 3832,50 kr/år vilket totalt ger 10731 kr i total kostnad.

Den här kostnaden känns väl tilltagen men låt oss anta det till att börja med. När jag fortsätter studera ämnet finns det ganska många artiklar som tyder på att engångsblöjor gör att barnen använder blöjor längre och att det kanske inte är optimalt för barnet utan att man (utan att stressa barnet) skall försöka göra barnet blöjfri så fort som möjligt dvs gärna mellan år 1 och 2 vilket skulle sänka kostnaden rejält. Det är också viktigt för framtiden att veta att den här kostnaden sprids ut över flera år vilket innebär att man inte står kapitalkostnaden på ett bräde vilket man behöver med tygblöjor.

Tygblöjor

Jag har kikat på vad det skulle kosta och i butik verkar tygblöjorna kosta enligt ovan och för mig skulle bekvämligheten säga att jag vill köra med den enklaste av blöjsorter varför den dyraste sorten eller en av de dyrare varianterna skulle vara aktuella. Det verkar finnas en andrahandsmarknad som är ganska funktionell men pris och kvalitet skiljer sig åt mycket.

När jag tittar på det här måste jag förutsätta att man aldrig kan få sålt vidare sina inköpta blöjor även om det finns en andrahandsmarknad varför jag alltid kommer jämföra med den fulla kostnaden och vad jag kan se kommer man landa på mellan 2500 och 4000 kr för en full uppsättning rimligt lättanvända blöjor. Till detta kommer tvättkostnaden för runt en femhundring om året men det kanske är att gå händelserna i förväg.

Jämförelse

I dagsläget är det givetvis omöjligt för mig att säga någonting med säkerhet gällande den slutgiltiga kostnaden men vad jag kan säga är att engångsblöjor är fruktansvärt smidigt. Det är förmodligen en katastrof ur miljöhänseende och med en kostnad upp mot 10.000 kr skulle det också innebära en relativt ansenlig kostnad men om det nu är så att man lyckas potträna sitt barn efter 1.5-2 år och jämför med att man inte fick sålt sina tygblöjor, ja då är kostnaden jämförbar men då måste man väga miljöpåverkan mot lättja.

I dagsläget har jag svårt att se mig själv använda tygblöjor av ren lättja varför jag är ganska övertygad om att det för första barnet kommer att bli engångsblöjor och så får vi utvärdera detta senare. Mina erfarenheter än så länge är att Joys första tid har förbrukats blöjor på löpande band men kostnaden för dessa har varit försumbar pga all reklam som görs mot oss föräldrar.

I dagsläget har jag väldigt svårt att tro att vår kostnad för blöjor kommer ligga i det övre spannet av ovanstående beräkning för pappa AvL tycker att det här är ganska spännande så det blir en hel del efterforskning i hur man gör för att få ned kostnaden på de produkter vi använder.

Den som lever får se


Bildkälla: dreamstime.com



17 kommentarer:

  1. Tygblöjor vinner i längden (ekonomiskt), dvs när barn nr 2 kommer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då förutsätter du att barn nummer två kommer men sånt kan man inte förutsätta sörru :-) Inte i familjen (Herr) AvLs liv.

      Radera
  2. Något av det bästa vi gjort hittills var att få vår dotter blöjfri. Det blev inte extraordinärt tidigt (bajs 6 mån, kiss 18 mån), vi hade säkert kunna jobba mer med det men jag är nöjd i alla fall, inte så mycket för den sparade kronan utan för att det är så mycket mer bekvämt. Att byta bajsblöjor slutar ju vara gulligt ganska snabbt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. 6 månader är nog en av de tidigaste jag hört. Jag blir glad om vi klarar ett år men precis som du säger så är det ju inte gulligt med bajsblöjor efter ett tag. Blöjorna kommer inte krossa vår ekonomi men en rejält fylld blöja kan förstöra en pappaledig dag...

      Radera
    2. Ja, alltså vid sex månaders ålder så var det ju inte direkt så att hon var jättebra på att säga till även om vi höll på med babytecken (det tog nog till hon var ett innan det funkade någorlunda), utan det var ju snarare vi som satte henne på pottan efter att hon vaknat framförallt. På så sätt så bajsade hon i princip aldrig i blöjan.

      Radera
    3. Vi får väl se vem som vinner. Jag eller Joy :-) Just nu verkar hon anstränga sig för att göra av med så många blöjor som möjligt men pappa har knep för att göra det billigt ändå...

      Radera
  3. Handlar nästan alltid Libero på Willys. Och nästan aldrig till fullpris (det är bara för suckers :). Se till att gå med i Liberoklubben så kommer du få multiköpkuponger kontinuerligt. Dessa går att kombinera med Willys rabatt (köp över 300kr->rabatt på blöjor) och t o m ibland i kombination med veckans reklamblad. Får man in trippeln blir det jackpot. Dock tror jag de har börjat strypa denna möjlighet, vilket iofs känns rimligt. Men 2 av 3 är också nice. Se sen till att köpa SCA-aktier så känns det ännu bättre 😃

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är med i både pampers och liberoklubben men än så länge har jag bara fått de första checkarna men de räcker å andra sidan flera månader till. :-)

      Det kommer nog en uppdatering när experimentet gått längre

      Radera
  4. Vi körde också en massa Libero-kuponger samt willys erbjudande. Då kommer man ner i pris på vad ica basic-blöjor kostar nästan. Samt man får betydligt bättre blöjor. Betalade nog aldrig fullpris. Nu kör vi CityGross Bamse-blöjor till 2-åringen. Funkar bra och är hyfsat billiga. Går åt kanske 2 om dagen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skrev förut att jag inte fått några rabattkuponger hemskickade men när jag kom hem låg första laddningen i brevlådan :-)

      Radera
    2. Det är lite bökigt att komma ihåg att knacka in koden på varje blöjpaket på liberos hemsida, men när vi väl fick rutin på det så... Dock slutade vi få rabattkuponger efter ca 1.5 år, oklart varför, vi hade väl kommit upp i någon gräns... det finns gränser vad man pallar med att kolla upp :=) Får trösta oss med att vi sparade någon slant i alla fall.

      Radera
    3. Just det ja. Man skall spara de där koderna också... Jaja, vi har bara köpt ett paket Libero än så länge eftersom Pampers har varit avsevärt billigare.

      Radera
  5. Vi använde tygblöjor till våra tvillingar. De enklaste billigaste vikblöjorna från ikea, med skal över. Ja, jag tycker faktiskt de var de enklaste också! Men farmor bytte aldrig blöja... Hade ett litet papper i så skakade man av bajset i toaletten (inget bajs i soporna som luktar). Tvättade varannan- var 3:e dag och hängtorkade. Använde icas billiga tvättmedel som var mycket drygt.
    Använde libero också, eller pampers, den som var billigast just då, på nätterna och på äventyr. Kunde ju köpa och sälja skalen begagnat, så lade kanske 1300 på tygisarna, och ca 2400 på engångs. Och det är för två barn. Började med pottan vid ett år och de var blöjfria till dagisstart strax efter två... EC kan man läsa om om man vill.
    Kan erkänna att jag tyckte det var lite av en sport att komma billigt undan med just blöjorna, hehe. Barnvagnen därmot, var en dyr historia :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Snyggt. Det verkar tyvärr som om IKEA slutat med blöjor men ändå kul att höra att det går att komma billigt undan.

      För min del är det inte bara farmor som skulle vägra utan även barnets mor så det får bli engångs men då blir det mer av en sport att köpa billigt :-)

      Radera
  6. Vi köpte den simplaste typen av tygblöjor, begagnat för typ 500-600 spänn (kommer inte ihåg exakt). Har funkat alldeles utmärkt och just nu är de utlånade till nära vänner. Vet inte riktigt vad det är som betraktas som så omständligt med dem. Däremot suger de ju inte lika bra så vi använde engångsblöjor på natten och ibland på långa resor och liknande.

    SvaraRadera
  7. Tusen tack för en relevant undersökning! Jag står i valet och kvalet inför att köpa på mig en bunt begagnade tygblöjor nu inför mitt första kommande barn. Det svåraste tycker jag är att fatta hur många av varje storlek man behöver. Jag förstår att det helt beror på när barnet blir blöjfri, men om vi säger det första året iallafall. Kan någon här, som använt sig av tygblöjor, berätta hur många tygblöjor ni haft totalt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sara

      Jag har fortfarande inte använt tygblöjor men jag kan återge hur vår situation såg ut. De första månaderna, kanske upp till ett halvår använde dottern mellan 6-10 blöjor per dygn. När hon var runt 8 månader började vi sakta men säkert potträna vilket innebar att efter varje mål mat sattes hon på bumbositsen på toaletten. Det innebar att vi förbrukade mellan 2-5 blöjor per dag och endast urin.

      Vår upplevelse är att de första månaderna tvättar man ofta. Vi har egen tvättmaskin och den gick varje dag så att slänga in ett par-tre blöjor också hade inte varit några problem.

      Ett tips jag vill skicka med är att om du kollar på begagnatsidor så borde du hitta mödrar som säljer paket. De paketen borde vara ungefär så många blöjor som den modern själv använt. Det skulle kunna vara ett gott antagande om ungefär hur många blöjor och inlagor man kan tänkas behöva...

      Radera