torsdag 5 maj 2016

2.6 Miljoner kvadratmeter - Hemfosa till portföljen

Som jag berättade häromdagen ligger det en del spännande saker i den del av portföljen jag döpt till "Övrigt" men det är inte allt som är konstigt skräp. En del av innehaven är riktigt fina loppisfynd som förtjänar att putsas av och ställas fram. Ett av dessa innehav är mina aktier i Hemfosa.

Jag var med i introduktionen och efter det visste jag inte riktigt vad jag skulle göra med aktierna,
behålla eller sälja? Det tog riktigt lång tid innan jag faktiskt läste in mig på företaget och bildade mig en välgrundad uppfattning. En sådär stabil grund som man behöver för att fatta ett investeringsbeslut ni vet. Sånt man skall göra INNAN man slänger pengar efter nynoterade bolag.

Jag kommer lära så länge jag lever och en lärdom av det här som jag hoppas jag tar till mig är att läsa på innan jag investerar men eftersom jag gjort det här misstaget många gånger verkar det här vara en sådan sak som vägrar fastna.

Nu råkar detta köp ändå gått bra och ju mer jag läser desto roligare blir det att vara delägare i företaget. Bolaget är noterat på Stockholmsbörsens Mid Cap-lista och har ett fastighetsbestånd på närmare 30 miljarder kronor. Fastigheterna är i huvudsaken samhällsfastigheter varför man är relativt beroende av politiska beslut men det är min uppfattning att vi i Sverige har ett behov, ett ökande behov av vårdinsatser och sociala nyttigheter. Vi blir fler och äldre och sjukvård, arbetsförmedling, försäkringskassa och andra myndigheter behöver någonstans att vara.

Min intention är inte att tråka ut er med siffror och grafer men personligen tycker jag att det är kul med ett växande fastighetsbolag i Sverige som delar ut kvartalsvis på sin stamaktie och ännu mysigare blir det om man beaktar att direktavkastningen är över 4.7 %.

Jag reflekterar sällan över priset på aktien men jag tycker nog ändå att det mesta i fastighetssektorn börjar bli ganska dyrt. Castellum får man betala 1.4 kr per bokförd krona och det är för fastigheter som redan är ganska högt värderade. Även om jag gärna handlar fastigheter till rabatt så kan jag tänka mig en liten premium och tittar man på branschens genomsnitt över en tioårsperiod kan man se att priserna trendar uppåt. Enligt Börsdata är branschgenomsnittet idag p/b 1.4 och i en sådan situation ligger Hemfosa på p/b 1.08 ganska bra till. Nu vet jag inte om det är en bedrift att vara bäst av de sämsta och jag börjar bli en gnutta tveksam till de höga värderingarna varför jag köper mer i andra sektorer men några slantar varje månad har för vana att hitta in i fastighetssektorn ändå. Vi får väl se vart vi landar.

Den här positionen har jag byggt upp utanför investeringskontot men enligt mina beräkningar skulle det ta lite drygt ett decennium att tjäna in den skattekonsekvens det innebär att föra in aktierna i ett ISK under förutsättning att ingenting förändras. Allt förändras hela tiden inklusive min portfölj men i dagsläget behåller jag de aktier jag har utanför ISK och ökar innehavet med nya aktier i ett ISK och om vi får en sättning i ekonomin som drar med sig Hemfosa kommer jag se över den eventuella flytten. Skulle jag skaka fram ett negativt kapitalunderlag kan det också bli aktuellt men i dagsläget har jag inga sådana.

Jag gillar fastigheter, det är ingen nyhet. Jag gillar Hemfosa, det är en nyhet men inget konstigt för det är ett trevligt bolag jag förväntar mig skall generera en riktigt fin avkastning i många år framöver.

Vad tror du om Hemfosa?Bildkälla: Freeimages.com

6 kommentarer:

 1. Igår stängde den på 5,06% DA vilket ju känns fint för en stamaktie. En sak jag dock funderar på är om inte risken för stamaktier i Hemfosa, som har preferensaktier också, är större än andra fastighetsbolag som inte emitterat preffar? Börjar det bli svårt att dela ut blir det ju dubbel effekt i t.ex. Hemfosa stamaktie då preffarna har förtur.

  Onekligen intressant att värderingen i princip ligger jämnt med beståndsvärdet. I slutet på Q1 var värderingen 83,50kr/aktie och kursen står på 83,00 nu, dvs rabatt istället för premie. Det är visserligen innan nyemissionen men av de 1,8 miljarder som tillförs antar jag det mesta går till köp som höjer värderingen lika mycket.

  Lägger den på bevakningslistan!

  /MA

  SvaraRadera
  Svar
  1. JappJapp... Kursen har åkt lite berg- och dalbana nu den senaste veckan men utdelning fyra gånger per år och relativt säkra kassaflöden är lockande. Jag ämnar vara med i emissionen och hoppas att kursen stabiliseras lite efter den men det har varit en ganska volatil aktie sen start.

   Du har väl rätt i att preffarna har förtur och att det ger en extra riskdimension för stamaktien men korrekt använt är ju preffarna ett "eget kapital lån" som skall bidra till en högre avkastning till stamaktieägarna och just nu finns det inget som tyder på att gänget i ledningen missar på det.

   Jag ser detta som ett komplement till mina övriga fastighetsaktier och känner det nästan som om jag håller på att bygga en fastighetsfond :-)

   Radera
 2. Hej Lyckan!

  Placera satte köp på hemfosa nyligen, kursen har väl kommit ner till mer smakfulla nivåer nu?

  Kan man ställa en fråga på mail angående utdelnings portfölj till dig?

  Vi diskuterade det för ett tag sen.

  Hoppas du har en bra helg!

  Mvh

  Markus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Markus!

   Hemfosakursen är lite svajig men runt 80-85 kr är det bra värde i aktien och under 80 är ännu trevligare. Om några dagar går emissionen igenom och man vet aldrig vad som händer med kursen efter det men jag tycker generellt att fastighetsbolag skall handlas med substansrabatt, speciellt nu när fastighetsvärderingen är ganska hög.

   Du är hjärtligt välkommen att skicka ett mail. Du hittar min adress under kontaktfliken högst upp till höger på bloggen.

   God helg till dig också.

   Radera
 3. Bra inlägg! Och en intressant aktie. Det som tilltalar är inte minst att det rör sig om skattefinansierad verksamhet till stor del bland hyresgästerna, tror att det borgar för en viss stabilitet. Har köpt en liten post under våren och kan tänka mig att fylla på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gustav

   Skattefinansieringen innebär ju en politisk risk man behöver vara medveten om och ta med i kalkylen men det är ett bolag med bra tillväxtmöjligheter, bra direktavkastning och hygglig diversifiering så det skall nog bli en bra investering.

   Lycka till

   Radera