lördag 28 mars 2020

50 % på fem dagar

Det är så sjuka rörelser på börsen just nu och då vill jag ändå påstå att de aktier jag har i börsen oftast representerar ägarandelar i hyggligt stora bolag.

Det är klart att man får förvänta sig att det svänger mycket i bolag med ett marknadsvärde runt miljarden men när Castellum (43 miljarder) går ned 50 % på 18 börsdagar har jag svårt att hålla mig ifrån köpknappen. SBB (23 miljarder) han gå ned 60 % innan jag laddade på med 10 % extra aktier.

Men det där är ganska små pjäser internationellt sett.

Realty income (ca 188 miljarder) gick ned 55 % innan jag tryckte på köpknappen. Eller varför inte Abbvie (ca 1000 miljarder) som tappade 35 % eller lika mycket i börsvärde som de svenska små pjäserna Volvo och H&M är värda totalt.


Men det är kanske inte det mest vansinniga i allt det här utan det är vad som hänt sedan.

Jag köpte en liten handfull Realty Income den 19 mars för 38,20 dollar styck. Vi snackar långt mer tur än skicklighet i det köpet men de kommande fem handelsdagarna klättrade aktien till 58 dollar.

Det är 52 % uppgång på fem dagar...

Ungefär samma sak hände i de övriga jag nämnde. SBB köpte jag på 12,80 kr den 18 mars och den 26e mars stängde aktien på 17,30 kr. Det är 35 %.

Castellum köpte jag för 139 kr den 17 mars och den 26 mars stängde aktien på 167,25 kr och då hade man dessutom fått 3,25 kr/ aktie i utdelning. Det blir "bara" 22 % uppgång.

I Abbvie har jag "bara" hunnit få 8 % avkastning i och i mina mer omfattande köp av Investor och XACT ligger jag minus eftersom jag köpt hela vägen ned men även där har det vänt ganska brutalt från det som var botten för en vecka sedan.

En sista vansinnesfärd jag tycker är den mest talande av de alla och det är det lilla kanadensiska fastighetsbolaget Northview Apartment REIT (15,5 miljarder) vilka annonserade att de skulle köpas upp för 36,25 CAD/aktie (väldigt vältajmad nyhet som kom den 20 februari). Den aktien höll sig ganska bra fram till mitten av mars då folk helt tappade det och sålde ned den hela vägen till 25,15 CAD/aktie.

Jag såg på och pratade med fru AvL den 18 mars när vi satt och åt middag och jag försökte få klarhet i vad det rimligtvis kunde vara som hände för även om köpet inte går igenom bedömer jag att jag vill äga aktien långsiktigt och tror att kassaflödena är säkra så efter en del diskussion dubblade jag min position. Det är inte en stor position (ca 1,5 % av portföljen) men ändå... Jag fick mina aktier för 25,80 CAD/aktie och sex handelsdagar senare har aktien klättrat 28 % och med lite tur finns det ytterligare 10 % att få när bolaget köps ut från börsen.

Summering

Det här inlägget är inte till för att belysa min enorma skicklighet i aktieköp för jag har gjort lika många köp de senaste veckorna där jag än så länge förlorat pengar. Det jag vill belysa är att när det stormar och är osäkert på marknaden finns det mycket lite rational bakom de transaktioner som genomförs.

När osäkerheten om framtiden är så stor som den är nu blir hela börsen en gissningslek och folk som låter paniken ta över riskerar att sälja vid helt fel tillfälle.

Jag är ganska övertygad om att vi inte sett botten ännu och vi har definitivt inte sett slutet på den här krisen men en sak är säker och det är att den här krisen går fort. Allt går fort. Börsens nedgång var historiskt snabb och virusspridningen är väldigt snabb. Regeringar och styrande organ reagerar snabbt och media rapporterar snabbt.

Ibland är det därför viktigt att ta ett steg tillbaka, ta några djupa andetag och försöka se situationen från en annan vinkel. Ibland kan det leda till någonting fantastiskt.

Lycka till där ute.


12 kommentarer:

 1. Väl talat. I den här krisen sker mycket konstigheter, kanske fler galenpanne-grejer än under finanskrisen. Men Corona gör väl krisen mer personlig, mer existensiel och om du mixar det med pengar, då tappar många det helt.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
 2. Grattis till (i nuläget) fina köp! Det är sannerligen otroliga kursrörelser vi ser.

  Personligen sitter jag på en urtråkig "köp och behåll" strategi. Det börjar dock bli intressant att föra över en del kapital från ränte- och obligationsfonder, men där har handelsstoppet i två av Spiltan Fonders fonder tillfälligt satt stopp för den ideen. Framtiden får utvisa om det var en missad möjlighet eller inte.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har ju i stort sett samma strategi men jag köper oftare än du gör och om någonting händer i ett innehav finns det tillfällen då jag säljer men det är väldigt sällan :-)

   Vi får väl se vem av oss som hade rätt men att ta det lugnt är sannolikt en långsiktigt bra strategi

   Radera
 3. Jag har liknande strategi som dig. Däremot har jag ännu inte börjat stödköpa så värst mycket i mina dogs. Har istället fokuserat på nya svenska innehav och nya amerikanska aristokrater som ramlat ner från himlen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har köpt lite nytt men jag har ju rätt många innehav redan så jag kan ficka ganska brett utan problem :-)

   Radera
 4. Svar
  1. Än så länge :-) Det svänger fort i hockey

   Radera
 5. Grattis till fina uppgångar. Vi har inte köpt några nya bolag utan fyller på i befintliga innehav, och där blir tyvärr inte dessa uppgångar så tydliga som om man köper ett helt nytt bolag. Men i det långa loppet gör såklart dessa inköp sitt för att öka på vårat GAV.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Det enda som är nytt för mig är Abbvie som jag haft ögonen på ett bra tag.

   Värdet av tilläggsköpen kan vara svårt att se men man får försöka räkna på det för sin egen självkänsla 😀

   Radera
 6. Grattis! Lyckades också pricka en handfull Realty Income runt 38 dollar. Långsiktigt är det en fin värdering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 38 dollar måste vara bra på lång sikt även med en dyr dollar... Grattis själv

   Radera