torsdag 26 mars 2020

Sitt still i båten - Nah köper investmentbolag och fastigheter

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Det var inte mer än tre veckor sedan jag skrev att jag inte skulle utsätta er för utläggningar om hur jag handlar och sedan dess har vi haft ett av tidernas snabbaste börsras och jag har fått fler frågor om hur jag agerar än jag någonsin fått tidigare.Så vad gör jag då när börsen är manodepressiv?

Jag köper lite varje dag och vissa dagar blir det lite mer. Jag har främst köpt i Investor, Svolder, XACT Högutdelande och XACT Sverige men jag har de senaste dagarna laddat på i några mer specifika innehav där jag tycker marknaden varit mer orättvis.

Ett av de innehaven är Samhällsbyggnadsbolaget. Fastighetssektorn kan få det tungt med finansieringen och SBB är högre belånat än flera andra fastighetsbolag och bygget av bolaget har gått fort. Med det sagt är de primära hyresgästerna svenska och norska staten och svenska kommuner som hyr samhällsfastigheter. Utöver det har man en portfölj av svenska hyresfastigheter. Hyran är det sista svensken slutar betala.

Nog för att man kanske köpt för dyrt och att fastighetsvärdena är uppblåsta men tryggare tillgångar får man leta efter och riksbanken gör allt den kan för att pumpa ut pengar i systemet nu så likviditeten kommer nog inte sina och räntan kommer sannolikt vara låg väldigt länge.

SBB B har sjunkit nära 60 % och SBB D runt 50 %. SBB D är deras variant på fixed income och givet att företaget inte går under utan fortsätter pynta 2 kr i utdelning per d-aktie har man idag 10 % direktavkastning. SBB B laddade jag på så mycket jag kunde när den sjönk under 13 kr i förra veckan.

Lite beroende på vilka aktier man räknar med så är substansvärdet ca 20 kr (per 31/12-20) vilket gav mig över 30 % rabatt och 4 % direktavkastning. Man genererar 2,30 kr/ aktie i kassaflöde från fastighetsförvaltningen och för året 2019 klarade man totalt en dryg krona till med allt annat man gör. Räknar man bort utdelningen och lägger på belåning kan företaget växa med 10 % om året bara på nuvarande kassaflöde.

13 kr är för billigt och då köper jag SBB B. Jag tror inte att bolaget kommer gå under så SBB D för under 20 kr köper jag också.

Jag har också passat på att köpa lite Castellum på 130 kr vilket var flera år sedan sist och Nobina har sjunkit så mycket att jag har haft möjlighet att sänka mitt GAV när jag köpte för 44 kr förra veckan.

Löning

Just nu handlar jag för bufferten och det är inte riktigt bra även om jag börjar överväga att dela bufferten i 5 och lägga in 1/5 nu och 1/5 för varje 10 % börsen går ned härifrån men jag har inte fått med mig hustrun så just nu är det lönen jag får shoppa för. Vi får väl se om Fru AvL fortsätter att vara den sunda och rimliga av oss eller om hon ger upp.

Den här månaden hade jag inte billånet men jag har ännu inte fått årets löneförhöjning så det är inga våldsamma summor pengar jag skyfflar in varje månad men jag tar det jag får och gör det bästa av situationen.

Snart måste det vara tillräckligt billigt för att man skall våga köpa bolag som riskerar att drabbas mer exv AQ Group eller varför inte Kopparbergs som också har tappat nära 50 %. Nog för att gränserna stänger men folk kommer fortsätta supa. För all del kommer krogarna stänga så ett par kvartal kommer sannolikt att bli kassa men p/e 9 på en relativt normal långsiktig vinst?

Eller Cloetta... Jag vill inte gå och gräva i lösgodiset just nu men det var redan innan det här en ganska utsatt marknad men folk kommer köpa kexchoklad före, under och efter corona och även om aktien "bara" är ned 30 % räcker det för att aktien skall handlas på p/e 12,5. Det är ganska rimligt. Får jag den för 15-17 kr kommer jag ladda på tungt.

Summa summarum är jag köpare av aktier. Jag samlar på aktier och kommer inte sluta nu. När Mr Market ger mig mina samlarexemplar billigare tackar jag och köper så många månadspengen räcker till.

1 kommentar: