tisdag 24 mars 2020

När dammet lagt sig - portföljutveckling och långsiktighet

Det är inte så att oron för coronaviruset är över eller att jag förväntar mig att börsen skall upp härifrån men i helgen fick jag en möjlighet att i lugn och ro reda ut vad som hänt de senaste veckorna.

Det har varit så mycket kaos att det inte gått att reda ut i oredan. Jag har jobbat från morgon till kväll eftersom den myndighet jag arbetar på kommer ha en ganska central roll i att försöka rädda Sveriges ekonomi när dammet lagt sig. Dessutom är det deklarationstider och mina kunder vill och behöver ha hjälp och stöttning.

Sist men inte minst har familjen AvL varit instängda i veckor där den lilla inte får gå till förskolan för att hon varit förkyld och vi andra har också fått denna förkylning. De senaste dagarna har familjens yngsta drabbats av någonting som symptomatiskt stämmer med Covid-19 så de vuxna sitter nu och väntar på att bli riktigt sjuka men än så länge håller vi ut.

Men men. Vad har hänt då?Totalt är portföljen ned ungefär 20 % på helåret medan AvL-indexet är ned drygt 25 %.

Det är alltid skönt att spöa index men det känns fortfarande ganska jobbigt att tappa nästan 25 % från toppen men det är då det är viktigt att backa lite, sätta sig på en brygga i det fina vårvädret och filosofera lite.

När jag jämför med min långsiktiga plan (vilken är beräknad på linjär avkastning) ligger vi nu efter den med 3,5 %. Det är nästan ingenting.

En annan sak man kan undersöka är portföljvärdet idag och försöka lista ut hur länge sedan det var man var på samma nivå. För min del har portföljvärdet backat så att jag idag har lika mycket pengar som jag hade i början av juli 2019. Jag har alltså bara backat nio månader.

En sista sak jag tar med mig är att jag har fler aktier idag än för ett halvår sedan. Än så länge har bolagen inte justerat sina utdelningar tillräckligt för att skada portföljen mer än att det vägs upp av nyinvesteringar vilket innebär att jag förväntar mig att få mer utdelningar den här säsongen än någonsin förut.

Jag vet att många lider just nu och många är oroliga men ibland kan det hjälpa att ta några lugna andetag, plocka upp miniräknaren och fundera över situationen.

För Familjen AvLs vidkommande ser det ganska bra ut. En inventering över situationen säger att våra arbeten sannolikt är trygga. Portföljen svajar och likviderna är högst begränsade men i morgon är det löning och då planerar i alla fall jag att spara precis som vanligt och det är min absoluta övertygelse att de aktier jag köper idag kommer vara mer värda om 10 år.

Ta hand om er där ute

4 kommentarer:

 1. Usch förkylningar är inget kul. Vi hade det mesta under januari och har hållit oss relativt symptomfria under detta elände. Grattis att portföljen inte backat mer, vi ligger runt -30%, men har klarat oss från utdelningssänkningar med undantag från två bolag. Vi får se vad bankerna hittar på, politiker och FI ropar "tjära o fjäder". Banker äger vi ca 10% av totala portföljen och skulle dessa utdelningar av någon anledning slopas kommer det slå hårt mot totalavkastningen. Tycker synd om alla som lever på utdelningar och drabbas hårt av denna populism. Låt bankerna själva avgöra detta, inte någon politiker eller annan dåre som tror sig veta bäst (gäller såklart även undertecknad).

  Vi bryr oss inte så mycket om portföljvärdet, jag är mer rädd för hur politiker och andra agerar i kristider som dessa, de kan skada ekonomin betydligt värre än vad viruset gör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det skall bli spännande att se hur livet ser ut efter det här kaoset.

   Jag tycker grabbarna i Kvalitetsaktiepodden sa det bra i förra podden där de sa att katastrofscenarion där världen slutar fungera är inget de räknar på för då spelar investeringar ingen roll längre.

   Lite så tänker jag också. Man får försöka agera efter det som är möjligt att hantera och försöka ignorera resten.

   Radera
 2. Åh Eriksberg :) Nära min arbetsplats!

  Lite jobbigt är det med det som sker nu, även om det är pengar man inte behöver så påverkar det ju ändå hela samhället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är tungt och det var just därför jag kände mig tvungen att lista ut var jag befann mig. Det är skönt att veta att världen inte gått under ännu...

   Radera