lördag 21 mars 2020

Låt dig luras av AW

När jag jobbade som kock var det ganska vanligt att restaurangerna körde med After Work. Det var oftast ett antal drycker som var rabatterade i pris men ibland erbjöds mat i någon variant till förmånligt pris exempelvis "ät två betala - för en" eller liknande.

Vissa restauranger hade (och det finns fortfarande och är nu ganska vanligt) AW-buffé man fick fri tillgång till om man köpte en dryck och drycken brukade inte vara så himla dyr. Det kan handla om en stor stark för 39 kr och då får du en tallrik till buffén.

De där bufféerna är av mycket varierande kvalitet så man får se upp lite men oftast är det en ganska välsmakande buffé även om råvarorna är billiga och köttalternativen tenderar att vara väldigt utspädda exv någon ganska vattnig chilli con carne.Men låt oss ändå fundera lite på det.

Om du nu ändå funderar på att ta en sväng förbi krogen med dina polare men, likt jag, är en trött småbarnsfar som varken vill eller kan vara ute särdeles länge, då kan detta vara ett ekonomiskt alternativ. Ett sånt där snåltips man får i början av året när plånboken är ganska tom.

När jag jobbade med att förbereda den här typen av mat såg vi givetvis till att en normal servering av mat tillsammans med favoritdrycken 40 cl starköl på fat inte kostade mer än de där 39 kronorna i råvarukostnad inkl moms men det var fortfarande inte nog för att gå runt inräknat lokal och personal m.m.

Värdet för restaurangen är att fler väljer att komma (för tro mig, knepet funkar) och det är väldigt få som går dit och tar en enda öl och äter sig så mätta att de knappt orkar gå hem. De flesta går dit, tar en radda dryck och lite käk och avslutar kvällen med en betydligt tommare plånbok än de hade räknat med även om ölen inte kostade mer än 39 kr/st.

Det är inte ofta jag gör så här men det har hänt att jag gått ut med några vänner efter jobbet. Tagit ett glas rödvin för 39 kr. Ätit det jag velat ha och sedan har vi gått hem. Man får en timmes gött häng efter jobbet och är hemma lagom till nattningen.

För mig är det inte primärt pengarna men just after worken brukar sluta runt 19.00 eller så och det brukar vara en lämplig tid att gå hem om man skall upp dagen efter så jag använder dessa små förändringar i omgivningen för att påminna mig om att "nu är det dags att gå hem annars blir du trött i morgon"... Att det blir ganska billigt är bara en extra bonus. I Göteborg får du inte en kaffe för 39 kr så att skaka fram ett glas billigt rödtjut och en middag för de pengarna måste klassas som snåltips?


PS. Vill man ha bättre mat eller inte är lika rädd om plånbokens välbefinnande finns det mängder av riktigt hyggliga restauranger som kör AW-buffé där man får betala mellan 50-100 kr för buffén. Där är det sällan samma låga kvalitet som på "gratis"-ställena och gästerna brukar också hålla en lite annan standard. Skall man vara riktigt petig i sin verklighetsbeskrivning är det oftare till ett sådant ställe jag går men jag vill inte att någon får förutfattade meningar om mig och att jag skulle vara slösaktig och elitistisk... Ds 

3 kommentarer:

 1. Ja ett glas öl för 39 kr låter ju verkligen som ett fynd :) 15 spänn kostar väl 50 cl hyfsad starköl på systemet.

  Det är inte ofta vi går ut och äter, men när vi gör det går vi till syltor som ger det där "lilla extra", ofta en upplevelse av något slag. Varje gång man tvingas ut med jobbet för att äta lunch för 120 spänn känner jag mig grundlurad. Barnpriserna är också tokiga, 70 spänn för några köttbullar och två potatisar till lilla SNålgris, är också ganska saftigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 😁 det är tydligt att vi upplever restaurangbesök mycket olika. Jag håller med om att man kan känna sig lurad om enda anledningen till besöket är mättnadskänsla. När jag går på restaurang brukar dock det vara ganska långt ned på listan...

   Radera
 2. Eller varför inte hoppa över middagen, frukosten och sedan äta dagens enda mål på bufférestaurang? Då kommer man undan med ungefär 99 kr per dag i matkostnad. Pluggar man kan man sitta i ett hörn av restaurangen och plugga under de ca fyra timmar man har på sig att konsumera maximal mängd och dricka oanständiga mängder kaffe/te.

  SvaraRadera