måndag 9 mars 2020

Interimsuppdrag är det nya svarta
Förr sa vi vikariat och det var det enda som fanns. Antingen var man anställd eller så vikarierade man och ett mystiskt folkslag vid sidan av verkligheten var egenföretagare.

Idag har arbetsmarknaden luckrats upp och vi har gig-ekonomi, konsulter, egenanställning och interimsuppdrag vid sidan av den mer traditionella arbetsmarknaden.

Det finns klara fördelar för företagen att använda extern personal och det är väl en av anledningarna till att negativa röster höjts om ungas utsatthet osv men jag kan se klara fördelar för arbetstagare också.

Speciellt bra är den här utvecklingen för människor som är högt anställningsbara. Folk med förmågor, kunskaper och erfarenheter som är högt efterfrågade och gärna där dessa förutsättningar är en bristvara. I det läget behöver man inte känna en oro över tillfälliga arbetsarrangemang utan detta kan snarare vara en fördel.

Möjligheten till kortare uppdrag kan innebära en snabbt ökande erfarenhetsbas som gör dig ännu mer eftertraktad. Det kan innebära högre kompensation och det kan ge dig möjligheter att arbeta både som egen och som anställd med allt vad det innebär i flexibilitet och möjligheter. Det kan också innebära att du inte är låst (vilket kan vara både fördel och nackdel).

För oss som är sugna på frihet kan denna typ av arbetssituation vara en perfekt lösning eftersom man kanske kan boosta sin ersättning och jobba 4-9 månader på ett ställe och efter uppdraget kan man se världen i några månader för att sedan ta ett interimsuppdrag till. Tänk vilken frihet.

Interimsuppdrag

Jag kan ärligt säga att jag inte var familjär med begreppet interimsuppdrag innan jag blev erbjuden att skriva det här inlägget men det verkar finnas ett relativt nytt segment inom personaluthyrning som kallas interim management där företagen helt enkelt söker experter och chefer för kortare uppgifter.

Det är lite som en städande VD som kanske är expert på att fräscha upp i en organisation som verkligen saknat den typen av ledning tidigare men när städningen är klar behövs det ett annat ledarskap.

En av de större aktörerna inom det här fältet är Brightmill och de verkar vara en blandning mellan rekryterare och nätverk.

De samlar ett nätverk av mer eller mindre tillgängliga experter med hög grad av kunskap inom sitt fält och sedan jagar de kunder.

På den här nivån ser jag väldigt få nackdelar med tillfälliga uppdrag. Personerna som hyrs ut är vana vid att arbeta hårt, kämpa och att få mycket för det. Allt det som är negativt med personaluthyrning i vanliga fall som bristande anställningstrygghet och ökad stress är vardagsmat för de som valt att klättra till ledningsnivå. För denna grupp människor innebär interimsuppdrag en möjlighet och Brightmill fungerar som marknadsförare och säljare så att man själv kan fokusera på att ge kunden den tjänst de betalar för.

Sammanfattning

Jag har aktivt backat från ledningsnivå under barnens småbarnsår men jag kan se mycket klara fördelar i mitt eget liv för denna typ av tjänst. Jag kan kombinera en egen konsultfirma med att bli uthyrd och göra punktinsatser.

Jag ser det som en väldig fördel att kunna fokusera på en specifik uppgift utan att behöva fokusera på allt det finstilta som tenderar att finnas i en företagsstruktur. Att få använda sin specialistkompetens till att hjälpa ett företag framåt och sedan få promenera vidare utan begränsningar ser jag som positivt och att dessutom slippa ägna sig åt att leta kunder är en stor bonus efter alla år av att gå på frukostmöten och nätverksträffar.


Det här inlägget är ett betalt samarbete men texten och åsikterna är mina egna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar