lördag 1 februari 2020

Månadsavstämning januari -20

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Januari och tillbaka till jobbet. Även med det här jobbet där jag har det riktigt bra slås jag av hur ogärna jag vill gå tillbaka när jag haft ledigt ett tag. Det är ingen söndagsångest som tidigare utan mer en reflektion att även om det är trevligt hade jag aldrig valt att göra det jag gör, under de former och med de krav som finns om jag inte behövde det för så trevligt är det inte.

Men men... Inte riktigt framme vid punkten då jag kan sluta jobba för pengar så vi kör ett tag till. Januari har varit riktigt mysigt. Det var aningen påfrestande de sista dagarna av ledigheten då det blev uppenbart att dottern behöver mer stimulans än vad föräldrarna kan erbjuda men det löste sig när förskolan öppnade igen. Efter det har vi haft gott om tid att umgås och må bra även om vi också återgått till normala vardagsrutiner.

Tyvärr lyckades vi också uppleva säsongens första (och förhoppningsvis sista) vecka av kräksjuka. Det är en genuint otrevlig upplevelse men det är väl sannolikt bättre än coronaviruset så vi får vara glada för det lilla.

Bild: Pixabay.com

Ekonomi

Den här och nästa månad kommer sannolikt vara mycket svaga månader. Dels har det varit jul och nyår men främst har inkomsterna varit mycket låga. Under december fick hushållet endast en lön och den var fylld av karensdagar och sjukersättningar och vabb (och 80 % i grund). Detta berodde på att Fru AvL håller på att byta arbetsplats och arbetsgivare vilket innebär ett glapp mellan lönerna. I januari kommer jag få knappt 80 % av 80 % för en del av tiden eftersom jag varit sjukskriven efter operation vilket kommer slå en hel del men efter det borde det hela ordna upp sig.

Portföljutveckling

Jag fortsätter att sälja saker. Den här månaden fick jag ersättning för de kvarvarande Hemfosaaktierna jag hade och jag valde, sent i förra månaden, att hyvla lite i mitt innehav av Spotify då aktien rusat 40 % på några veckor och blivit ett av mina större innehav.

Denna årets första månad har det svängt något oerhört. Ena stunden var vi upp 3 % för att sedan falla ned och det egenhopsnickrade AVL-indexet avslutade på -0,08 % (2,65 %). Av naturliga skäl innebär det att året YTD är ned lika mycket nämligen -0,08 % (N/A)

Portföljen svarade med en makalös uppgång på hela  3,13 % (2,37 %) i januari. Året är följaktligen upp 3,13 % (N/A).

Bra början på 2020. Ett tag var vi upp över 5 % sen kom coronaviruset, nya iranbomber och massa andra otrevligheter men över 3 % är inte en dålig start på det nya året. Speciellt inte som det innebär över 3 % bättre än indexet.

Sparande

Den primära dippen i sparande kommer nog nästa månad om jag inte lyckas dra in lite pengar i bolagen men den här månaden var faktiskt inte så dålig som den hade kunnat vara. Primärt kommer det sig av att det inte är familjens siffror utan herr AvLs siffror som visas och även om vi har relativt gemensam ekonomi och ansvarar gemensamt för alla kostnader så flyttar vi pengar lite olika och då kan det uppstå periodiseringseffekter som nu.

Den här månaden sparade jag 41,24 % (62,54 %) av nettoinkomsten den här månaden. (Ungefär 38 % exkl utdelningar för den som är intresserad)

På helårsbasis har jag givetvis sparat lika mycket nämligen totalt 41,24 % (N/A %). Målet är min/max 40 % över helåret så det gäller att skärpa sig.

Utdelning

Januari brukar vara en bra månad pga ett gäng ränteinvesteringar. I år är sannolikt sista gången januari är så här bra för jag har valt att justera lite i vår ränteportfölj vilket kommer få effekt löpande innevarande år men slå mot januari nästa år.

Utdelningarna täckte 27,46  % (21,8 %) av en genomsnittsmånads kostnader. En tredjedel av månadens kostnader täckta. Det är fint det.

Portföljen har täckt totalt 2,29 % (N/A %) av ett genomsnittligt års kostnader. Målet för året är 25 % med den skillnaden jämfört med föregående år att kostnadsbasen är höjd avsevärt. Skall bli kul att följa det här.

Nedan hittar du en jämförelse över hur utdelningarna fördelar sig över året och hur det sett ut tidigare år.


Bild: AvL

Jag mottog 26 % mer pengar i utdelning den här månaden jämfört med samma månad 2019.

Livskvalitet

Tro det eller ej men det var riktigt skönt att återfå normala rutiner och kanske framförallt att dottern fick det för i slutet av ledigheten var hon som en tornado oavsett hur mycket vi försökte aktivera henne.

Januari har varit en ganska mysig månad men egentligen har det inte hänt någonting speciellt. Vänner på helgerna, jobb och vardag på veckodagarna. Nu börjar också säsongen för oss redovisare så jag har lite mer att göra i firman än vanligt vilket både är krävande men samtidigt är det ju kul med extra pengar så bara att köra på.

Hälsa

Jag har inte töat upp mitt friskiskort ännu för handen håller inte riktigt för någonting tyngre ännu. Jag har till och med haft ont när jag cyklat till jobbet så jag har helt enkelt väntat lite. Tyvärr har det inneburit att jag inte fått en extra skjuts att komma ut och iväg så det har ärligt talat inte hänt så mycket men jag mår bra ändå. Riktigt bra faktiskt.

Träningen kommer.

Summering

En bra och trevlig månad men ekonomin har blivit lite lidande och det är ganska trist att det är mörkt men då är det skönt att vi är på väg mot ljusare tider...

//Siffrorna inom parenteserna beskriver situationen föregående månad förutom när det gäller månadens utdelningarna då de beskriver nivån för samma månad året innan omräknat för innevarande års kostnadsnivå.//


Bildkälla: pixabay.com, AvL och Nordnet.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar