fredag 21 februari 2020

Portföljgenomgång bolag 41-50 Platzer-Storytel

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Del fem i portföljgenomgången.

Platzer

Portföljandel: 0,35 %
P/E: 9 (130 % av NAV mer relevant)
Direktavkastning: 1,55 %
Utdelningsandel: 14 %
Bransch: Fastighetsbolag

Verksamhet: Kommersiella fastigheter i Göteborg

Investerinsantagande: Köpte en bevakningspost våren 2018 precis innan aktien hoppade 20 % och sedan dess har jag haft svårt att känna att aktien varit behagligt värderad. Bolaget har stora tillväxtmöjligheter och de växer på bra men 40 % premie på NAV i ett bolag som växer lite drygt 15 % om året innebär att man antingen får tro på ökande tillväxt eller vänta i två år på att bolaget skall hinna ifatt aktien.

När nu min portfölj redan består av nästan 15 % fastigheter (exkl preffar och eget boende) känns det inte viktigt att öka men jag behåller gärna bevakningen för jag uppskattar bolaget.


Proact IT

Portföljandel: 0,79 %
P/E: 18,3
Direktavkastning: 2,26 %
Utdelningsandel: 40 %
Bransch: Teknik

Verksamhet: Bolag specialiserat på molnbaserade datalagringslösningar till företag. Säljer både hårdvara och tjänster.

Investerinsantagande: Köpte efter en lite för grund analys efter att ha hört om caset och aktiekursen kollapsade straxt efter mina initiala köp. Efter att ha läst lite mer gillar jag bolaget men jag vill nog se en stabilisering i siffrorna och att tillväxten kommer tillbaka innan jag köper mer.


Realty income corp

Portföljandel: 1,89 %
P/E: 50 (p/FFO 22,5)
Direktavkastning: 3,7 %
Utdelningsandel: 83 %
Bransch: Fastigheter

Verksamhet: äger nästan 6000 kommersiella fastigheter i USA, Puerto Rico och UK.

Investerinsantagande: Månadsutdelare med aristokratstämpel som växer med 5-10 % om året. Behöver man säga mer?

Det enda är väl att både aktien och dollarn är dyra så jag håller de aktier jag har vilka har en YOC på nästan 6 % och ger ett fint kassaflöde (jag vet att YOC är ett riktigt dåligt mått och en dålig anledning att hålla en aktie men saknar man rationella skäl får man använda irrationella dito).

Resurs Holding

Portföljandel: 1,33 %
P/E: 10
Direktavkastning: 6,17 %
Utdelningsandel: 60 %
Bransch: Finans

Verksamhet: Nischbank med fokus på konsumentkrediter men med en del sakförsäkringar.

Investerinsantagande: Bank som växer 10-15 % om året med resonabel och ökande kreditkvalitet. Hög direktavkastning och stabila kassaflöden. Starka storägare och flera fondförvaltares favoritaktie. Man kan vara orolig för att det finns risk för ökande kreditförluster vid en svagare samhällsekonomi men med en bättre kreditkvalitet och en starkare finansiell ställning än finanskrisen ser jag riskerna som begränsade. Vinsterna kanske uteblir men förlusterna borde inte bli särdeles höga.

Jag brukar inte ägna mig åt tajming för jag är ganska dålig på det men aktien har gått upp ganska mycket på några månader och sett historiskt har kursen pendlat upp och ned ganska skarpt så jag väntar lite med att öka just nu.


Sampo

Portföljandel: 0,56 %
P/E: 17,8
Direktavkastning: 7,3 %
Utdelningsandel: 95 %
Bransch: Investmentbolag/Finans

Verksamhet: Finskt investmentbolag med försäkring och bank som primära innehav.

Investerinsantagande: Köpte en bevakningspost i höstas när jag tyckte aktien borde närma sig botten. Det har kommit en del tråkiga nyheter sedan dess men också en del bra nyheter och jag vill väldigt gärna komma åt försäkringsdelen av företaget vilken är en stor portion av portföljen.

Man har annonserat att man ämnar sänka utdelningen (rimligt men tråkigt) och jag är inte helt övertygad om att det här är det bästa företaget att köpa i nuvarande konstellation så här får det bli till att läsa lite extra innan jag ökar eller säljer.

SBB B

Portföljandel: 1,64 %
P/E: 9
Direktavkastning: 1,05 %
Utdelningsandel: ca 10 %
Bransch: Fastigheter

Verksamhet: Förvaltar samhällsfastigheter och hyresfastigheter i norden.

Investerinsantagande: Ett bolag som växer enormt fort. Det var SBB som köpte mitt Hemfosa så egentligen borde jag väl uppskatta det här mer än jag gör men tillväxten har gått lite för fort och bolaget är ungt. Jag tror att det finns en risk att det här är ett finansiellt luftslott men jag vill ändå ha en position om det visar sig vara ett rimligt bygge.

Man har annonserat att man kommer höja utdelningen radikalt nästa år och man har fortfarande ambitionen att växa och att stärka sin finansiella ställning. Jag är inte beredd att vikta upp det här innehavet till en storlek som motsvarar både Hemfosa och SBB innan sammangåendet men som det är nu finns det lite utrymme för köp men jag tycker samtidigt att aktien är dyr precis som väldigt många andra fastighetsaktier så just nu väntar jag lite.


SBB D

Portföljandel: 1,04 %
P/E: Ej relevant mått
Direktavkastning: 5,76 %
Utdelningsandel: N/A
Bransch: Fastigheter/Fixed income

Verksamhet: Förvaltar bostadsfastigheter i Mälardalen.

Investerinsantagande: Det här är en ren direktavkastningsplacering. Jag spår att räntan kommer vara låg under lång tid och jag förutspår att bolaget kommer kunna pynta utdelningen på preferensaktierna under överskådlig framtid. Jag håller en portfölj av preferensaktier som är ungefär lika stor som den aktiebelåning jag upprätthåller för att mer eller mindre säkerställa ett räntearbitrage om ca 6 %. Förändras bolagets förutsättningar eller räntekurvan drastiskt får investeringsantagandet förändras men tills dess sitter jag kvar och ibland ökar jag.

Skanska

Portföljandel: 0,53 %
P/E: 14,47
Direktavkastning: 2,79 %
Utdelningsandel: 40 %
Bransch: Industri (Bygg och fastigheter)

Verksamhet: Globalt bygg- och projektbolag

Investerinsantagande: För några år sedan var det en högutdelande supertanker och sedan fick industrin lite problem men nu verkar det ha vänt. Tyvärr tycker jag att det ser ut som om marknaden har förstått det också för aktien verkar rimligt värderad. Jag hyser inga stora förhoppningar om en drastiskt förbättrad vinst för nästa år så det här får nog fortsätta vara ett mycket litet innehav ett tag till.

STAG Industrial

Portföljandel: 1,20 %
P/E: 55 (17,3 p/FFO)
Direktavkastning: 4,59 %
Utdelningsandel: 80 %
Bransch: Fastigheter

Verksamhet: Förvaltar industrifastigheter i hela USA med inriktning på lättare industri utanför de absoluta AA områdena.

Investerinsantagande: Bolaget växer väldigt fort men mycket av det sker genom utspädning och när man tittar på EPS och FFO tillväxt är det ca 5 % om året som gäller och det är väl ett rimligt sätt att växa på. För mig handlar det här om att bredda portföljen och äga olika typer av fastigheter i spridda geografier. Aktien är inte ett kap på 17 ggr p/FFO men den är inte jättedyr och ser man till konkurrenterna som i genomsnitt ligger på nästan det dubbla är detta ett bra alternativ men man skall vara försiktig med relativvärderingar också.

Summa summarum blir att jag sitter kvar men ökar inte på de här nivåerna.


Storytel

Portföljandel: 0,99 %
P/E: -30 (man gör inte vinst)
Direktavkastning: 0 %
Utdelningsandel: N/A
Bransch: Kommunikation

Verksamhet: Digitala lösningar för streaming och publishing och distribution av streamade ljud- och e-böcker.

Investerinsantagande: Streamade ljudböcker och e-böcker måste vara framtiden för den här typen av underhållning. Jag hade en dubbelt så stor position fram till slutet av december när aktien plötsligt sköt i höjden. Jag tror att det finns massor kvar att hämta men jag är inte bekväm med att det här bolaget har en topplacering i min portfölj så jag passade på att skala av och ta hem en god vinst.

Jag kommer sitta kvar ett bra tag tills tillväxten börjar avta, förutsättningarna förändras eller affärsplanen justera men öka gör jag nog inte i första taget.


Summering

Det var väl bara Sampo i det här gänget som krävde mer engagemang från min sida och utöver det hoppas jag på att Resurs tappar en femma innan nästa utdelning så att jag kan fiska upp en handfull aktier till.

Har du några tankar om ovanstående bolag?


Källor: Avanza.se, Seekingalpha.com, Morningstar.com, Finance.yahoo.com, Marketscreener.com, Borsdata.se samt företagens egna hemsidor

Inlägget är skrivet julen -19 så siffrorna kan ha ändrats något sedan dess.

2 kommentarer:

 1. Ser bra ut!
  Platzer: Säkert bra, men så långt över NAV, inte aktuellt att köpa, men väl behålla.
  Proact: Besvikelse efter besvikelse. Tror det finns bättre sätt att spela molnet.
  Realty: Samma som Platzer. Väldigt fint bolag, men väldigt högt värderat.
  Resurs: Äger jag också. Lågt värderat, växer och hög utdelning.
  Sampo: Äger jag också. Ok värdering, fin försäkringsdel med IF och Topdanmark som man vill äga.
  SBB: Äger B-aktien sedan 12:- så fin resa. Nu högt värderat. Behåller.
  Skanska: Skeptisk till bygg allmänt. Alldeles för mycket engångstjafs hela tiden.
  STAG: Ser ok ut, är redan tungt viktad mot fastighet så behöver inte mer.
  Storytel: Gör förlust så inte investeringsbart för mig oavsett hur det växer topline.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant genomgång. Tack för dina tankar

   Radera