måndag 17 februari 2020

Portföljgenomgång bolag 1-10 ABB-BEP

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Jag har funderat ett tag på att sätta mig ner och fundera på varje aktie jag äger. Plita ned några siffror och faktiskt avgöra om jag är nöjd med att äga aktien. Inga djuplodande analyser utan bara några korta punkter för att hjälpa till att sortera i portföljerna; tyvärr tvingar jag dig att vara med på resan.

ABB

Portföljandel: 0,97 %
P/E: 35 (ca 18 e20)
Direktavkastning: 3,3 %
Utdelningsandel: 80 %
Bransch: Industri

Verksamhet: Global leverantör inom kraft- och automationsteknik.

Investerinsantagande: Jag köpte när det här var et bolag med lågt P/E, goda framtidsutsikter och möjlighet till klyvning. De har lite problem nu men 2020 förväntar jag mig att affären gällande Power Grids är klar och jag, likt analytikerna, tror att man lyckas få ordning på resultatet och marginalerna och löser man det blir nog aktien ganska rimligt värderad igen. Läser man senaste rapporten får i alla fall jag en god känsla som ger hopp om betydande resultatförbättring framgent så jag är inte direkt orolig i dagsläget.

Jag har köpt det mesta under 180 kr/aktie och i dagsläget drar jag mig för att öka över 210 kr men får vi se en rejäl resultatförbättring kanske jag får omvärdera. i Dagsläget sitter jag still och väntar.

Acadian Timber

Portföljandel: 0,59 %
P/E: 16
Direktavkastning: 6,88 %
Utdelningsandel: 108 % (FCF)
Bransch: Råvaror

Verksamhet: Äger och förvaltar en miljon hektar skogsmark och producerar sågade och vidareförädlade trävaror

Investerinsantagande: Skogsägandet är i paritet med Holmen ungefär men beläget i Kanada så jag får lite geografisk spridning. Jag vill äga realtillgången skog och tillsammans med Holmen är detta så nära faktiskt skogsägande jag kommer.

Känsligt för råvarukostnad men i gengäld tror jag att aktien i dagsläget är relativt prisvärd. Man har brutit förvaltningsavtalet med Brookfield vilket kostat ganska mycket pengar initialt och det har försämrat siffrorna drastiskt i närtid men denna åtgärd borde förbättra siffrorna framgent avsevärt. Det är en liten position för mig men jag fiskar runt 16 CAD och dubblar gärna för jag är ganska säker på att resultatet kommer förbättras ordentligt om inte råvarupriserna klappar ihop fullständigt och på lång sikt förväntar jag mig en tillgång som växer i takt med inflationen plus någon/några procent upphöjt med belåningshävstång.


Alm Equity Pref

Portföljandel: 3,47 %
P/E: Ej relevant mått
Direktavkastning: 7,9 %
Utdelningsandel: N/A
Bransch: Fastigheter/Fixed income

Verksamhet: Fastighetsutvecklare som på senare tid övergått mer och mer till att till att bygga för egen bok.

Investerinsantagande: Det här är en ren direktavkastningsplacering. Jag spår att räntan kommer vara låg under lång tid och jag förutspår att bolaget kommer kunna pynta utdelningen på preferensaktierna under överskådlig framtid. Jag håller en portfölj av preferensaktier som är ungefär lika stor som den aktiebelåning jag upprätthåller för att mer eller mindre säkerställa ett räntearbitrage om ca 6 %. Förändras bolagets förutsättningar eller räntekurvan drastiskt får investeringsantagandet förändras men tills dess sitter jag kvar och ibland ökar jag.


Amasten Holding Pref

Portföljandel: 2,72 %
P/E: Ej relevant mått
Direktavkastning: 5,65 %
Utdelningsandel: N/A
Bransch: Fastigheter/Fixed income

Verksamhet: Utvecklar och förvaltar fastigheter, främst hyresfastigheter.

Investerinsantagande: Det här är en ren direktavkastningsplacering. Jag spår att räntan kommer vara låg under lång tid och jag förutspår att bolaget kommer kunna pynta utdelningen på preferensaktierna under överskådlig framtid. Jag håller en portfölj av preferensaktier som är ungefär lika stor som den aktiebelåning jag upprätthåller för att mer eller mindre säkerställa ett räntearbitrage om ca 6 %. Förändras bolagets förutsättningar eller räntekurvan drastiskt får investeringsantagandet förändras men tills dess sitter jag kvar och ibland ökar jag.


Apple

Portföljandel: 0,75 %
P/E: 23,5
Direktavkastning: 1,05 %
Utdelningsandel: ca 25 %
Bransch: Teknik

Verksamhet: Ett av världens mest kända varumärken inom data- och hemelektronik.

Investerinsantagande: Jag köpte en handfull aktier när alla trodde att Iphonen var död sommaren 2018. Sen såg jag kursen falla vintern 18/19 men då var det mycket som föll och alla pengar jag hade pumpades in i annat så nu sitter jag här med en ganska liten post aktier i ett bolag som blivit aningen för dyrt för att jag skall vilja köpa fler aktier.

Det här är egentligen en av dessa aktier jag borde fatta ett beslut om för just nu behåller jag nog mest för att jag inte vet vad jag skall göra med pengarna och det är en dålig anledning att behålla den. Å andra sidan är jag ganska säker på att det på lång sikt är en bra aktie att äga så det är ingen brådska att sälja.

AQ Group

Portföljandel: 1,46 %
P/E: 16
Direktavkastning: 1,9 %
Utdelningsandel: ca 20 %
Bransch: Industri

Verksamhet: Underleverantör och legotillverkare till många olika industrikunder. Serieförvärvare som driver bolagen i en bred koncernstruktur.

Investerinsantagande: En av de billigaste industrikoncernerna vi har. De har växt omsättningen varje år sedan starten och om jag inte är helt ute och cyklar har man alltid visat vinst också även om den inte alltid ökat. Bolaget växer både organiskt och genom förvärv och de tenderar att vara snabba på att hantera saker som inte fungerar som de skall.

Aktien är upp nära 60 % i år så det tar emot att köpa men eftersom det bara är ancoring är det egentligen bara att köpa. Mitt estimerade P/E för nästa år ligger på 14 och jag gissar på en utdelning på 3 kr nästa gång vilket ger en utdelningsökning på 9 % och gott om krut kvar att köpa nya bolag för. Äger mer för tillväxten än för utdelningen och siktar på en portföljandel mellan 2-2,5 %


Atlas Copco B

Portföljandel: 2,83 %
P/E: 23,5
Direktavkastning: 1,89 %
Utdelningsandel: 45 %
Bransch: Industri

Verksamhet: Ett av Sveriges största industribolag som tillhandahåller kompressorer, luftbehandlingssystem, vakuumlösningar osv

Investerinsantagande: När jag började köpa kostade aktien ca 180 kr och ett P/E under 20. Jag skulle gissa att aktien är övervärderad med 20 % och att det kommer ta några år att växa i kostymen och att jag rimligtvis borde sälja här men jag har tänkt det mängder av gånger de senaste 4 åren men sedan dess har jag fått 26 % i direktavkastningar och aktier i Epiroc förutom en kursuppgång på nära 100 %. Jag vet att det borde vara fel men jag behåller utan att öka.


Berkshire Hathaway

Portföljandel: 1,17
P/E: 19 e20
Direktavkastning: N/A
Utdelningsandel: N/A
Bransch: Finans

Verksamhet: Investmentbolag med mycket bank och finans men också teknik, industri, energi m.m.

Investerinsantagande: Det är Buffett. Det är fånigt att köpa pga en man men Buffett kan vara den främste investeraren i vår tid och även om han inte är det får man en god spridning mot många stora, fina amerikanska bolag.

Rimligt prissatt aktie just nu jämfört med historiska snitt och eftersom den inte delar ut och dessutom kostar över 2000 kr/aktie att köpa väntar jag på ett bättre läge men det här är en aktie jag kommer behålla mycket länge för jag äger den mycket av sentimentala skäl.


Bravida Holding

Portföljandel: 0,71
P/E: 19,45
Direktavkastning: 2,19 %
Utdelningsandel: 42 %
Bransch: Industri

Verksamhet: Installation och service mot fastighetssektorn gällande bla el & VVS

Investerinsantagande: Växer organiskt och genom uppköp. Levererar till en växande marknad och kan växa utomlands. Relativt dyr aktie med låg direktavkastning men finanserna ser bra ut och det borde växa på bra. Väntar på bättre köpläge men är bekväm med att hålla aktien.


Brookfield Renewable Partners

Portföljandel: 2,42 %
P/E: ca 54  e20
Direktavkastning: 4,45 %
Utdelningsandel (FFO/Utd): 82 %
Bransch: Energi

Verksamhet: äger och förvaltar anläggningar som genererar eller transporterar förnybar energi.

Investerinsantagande: Omställningen till förnybar energi fortgår och vi blir fler som vill utnyttja mer energi. Bolaget växer så det knakar och jag är beredd att åka med men tycker att det just nu är hyggligt värderat på ca EV/EBIT 15,5 och EV/EBITDA på 9,4. Rimlig portföljandel så inte första aktien jag ökar i just nu.


Summering

Av de första 10 bolagen i portföljen är det primärt Apple jag behöver bestämma om jag skall behålla eller sälja även om man säkert kan diskutera hur rimligt det är att behålla AtlasAcadian Timber och AQ Group jag vill öka i men det får bli när pengarna finns.

Har du några tankar om ovanstående bolag?


Källor: Avanza.se, Seekingalpha.com, Morningstar.com, Finance.yahoo.com, Marketscreener.com, Borsdata.se samt företagens egna hemsidor

Inlägget är skrivet julen -19 så siffrorna kan ha ändrats något sedan dess.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar