tisdag 4 februari 2020

Eolus Vind - Mina tankar

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Jag äger Eolus Vind. Det har jag gjort ganska länge nu. Jag blev tipsad om bolaget av en kompis som hade köpt in sig och första köpet gjordes som vanligt på ganska grund analys men efter att ha följt bolaget några år kan jag konstatera att jag gillar det jag ser.


Det här är ett bolag som projekterar och bygger vindkraftparker, främst i norden. Börsvärdet är 3,4 miljarder så det är inte ett jättebolag men det får lov att bo på mid cap på Stockholmsbörsen ändå.

När jag köpte bolaget första gången var det ett utdelningscase med 6 % direktavkastning och en del problem i den egna förvaltningen av vindsnurror men sedan dess har man renodlat till projektverksamhet och man har nu en orderstock på 5 miljarder kronor, en robust balansräkning och seriösa tillväxtmöjligheter.

Efter en uppgång på 400 % är man nu nere på 1,1 % direktavkastning och aktien är inget för den åksjuke för det svänger lätt 25 % på någon månad. Jag har flera gånger fiskat vid större nedgångar men senast här vågade jag inte det för jag är så dålig på att sälja aktier och positionen jag har nu gör aktien till nummer två i portföljen efter senaste tidens uppgång och jag förvaltar min portfölj med önskan om en lugn och behaglig färd. Det är inte uppskattat med en aktie som kan påverka portföljutvecklingen med någon procent per dag.

Med det sagt kommer jag behålla mina aktier för vi har en megatrend i ryggen med omvandling till förnyelsebar energi. Vi har ett bolag som är duktiga på det de gör och en aktie som ger dryga 15 % avkastning på eget kapital och som handlas till p/e 15, EV/EBIT 10 (det här är svåra siffror för dels svänger det rejält i aktiekursen och dels svänger det i resultaten men titta exv på Pensers analys för referenser)

Så vad gör man nu då när man sitter här med ett bolag som har 50 % volatilitet/30 dagar enligt Avanza och vill ha en lågvolatilitetsportfölj?

Jag investerar med ganska stor tonvikt på utdelning men man får aldrig glömma totalavkastningen eftersom det alltid slår högst. Det här är en tillväxtaktie och direktavkastningen kan bli okej om företaget laddar på med en extrautdelning. Man har 500 milj i kassan och delar man ut hälften ger det en tia extra i utdelning.

Kommer det inte en extrautdelning kommer pengarna med mycket stor sannolikhet att användas för att driva projektverksamhet och tillväxt och oavsett finns potential för att avkastningen kan fortsätta bli väldigt hög.

Jag kommer nog fortsätta rida den här vågen ett tag till. 135 kr/aktie tycker jag inte är ett fyndpris men jag är inte främmande för att köpa en liten skvätt till om vi ser en nedgång på 25-30 % vilket inte är ovanligt i den här aktien. Det är sannolikt att min nuvarande portföljstorlek är småpotatis jämfört med om tio år och då kan det ju vara så att Eolus fortfarande har en rimlig portföljvikt även om aktien fortsätter att klättra.

Äger du aktien? Hur gör du?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

14 kommentarer:

 1. Jag sålde av motsvarande det jag investerade för tre år sedan så nu får den ligga kvar som en gratisposition.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Det är en rätt bekväm strategi för den egna känslan. Jag kanske borde göra det också för just nu börjar det bli lite obekvämt.

   Tack för din kommentar

   Radera
  2. Japp det kan vara en god idé!

   För övrigt hyvlade jag av ytterligare aktier idag på 173. MÅSTE gå att köpa tilblaka vid ett senare tillfälle..

   Radera
  3. Skalade faktiskt igår på 168 spänn men bara så att jag kom ned från 1a plats till topp fem men nu är den tillbaka på 1a plats igen :-) vill inte såga mer. Har en jämn och fin siffra på antal aktier nu :-D

   Radera
 2. Jag har Eolus och tycker väldigt bra om bolaget och dess verksamhet. Löpte för hundringen och då fick jag höra att det var en dålig affär, att det var dyrt. Förvisso är den något volatil, men idag är aktiekursen upp över 150:-. Jag är långsiktig i Eolus och tror att bolaget har framtiden för sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så himla svårt att avgöra vad bolaget faktiskt är värt eftersom det både är förvaltning och verksamhet men de olika beräkningar jag gjort gör att jag var ganska bekväm upp till 120 kr. På dagens 170 kr känns det inte lika bekvämt så nu är innehavet både det största i portföljen och lite väl dyrt för att jag skall vara bekväm så jag tycker situationen är ganska jobbig nu :-)

   Radera
 3. Köpte för hundingen ska det vara såklart :-)

  SvaraRadera
 4. Jag äger Eolus själv och tänker behålla dem. Men de väger inte så tungt i min portfölj. Köpte till min son när de stod i 23:40, han har nu kontroll över sin portfölj själv och där har den blivit den klart största aktien. Mitt råd till han är att sälja 50% och köpa typ Investor för det. Han har ju många år kvar så det hinner växa fint. Men han vill behålla trots mitt tjat om att sälja(kan bäst själv).

  SvaraRadera
  Svar
  1. :-) Jag började också runt 23 kronor och då var det ju ett guldläge (vilket för all del är lätt att säga i efterhand) men just nu känns aktien ganska rätt värderad (aningen högt efter dagens 10 %). För att det här skall kunna fortsätta känner jag att det är rimligt att se en rejäl tillväxt framöver...

   Jag tror du gav rätt råd även om sonen säkert kan tjäna stora pengar på att hålla kvar i aktierna men bara om han är långsiktig...

   Lycka till

   Radera
 5. Hej AVL!
  Jag sitter och med Eolus i portfölen. Idag har den avkastat 580% i kursuppgång. Med utdelningarna vet jag inte hur mycket det är.

  Den är mitt största innehav trots att det är ett av bolagen jag investerat minst pengar i. Jag har redan sålt lite i omgångar längs med uppgången som varit.

  Jag gillar och tror fortsatt på bolaget men är inte bekväm med att det väger för tungt i portföljen. Just nu är det lite för stor del av portföjen så jag hyvlar lite då och då. Även om jag tror på bolaget så vill jag inte att min portfölj ska påverkas för mycket av ett enskilt bolag.

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare

   ja det ser ungefär likadant ut i min portfölj. Jag har svårt att sälja på de grunderna även om jag känner ungefär som du. Problemet som jag ser det är att den portfölj jag har idag förväntas vara en bråkdel så stor som den skall vara om ett decennium och då kan man ju köpa mer av allt annat istället och förhoppningsvis kan det väga upp...

   Vi får väl se hur det blir...

   Radera
  2. Ja precis men risken är lika stor oavsett hur stor portföljen är. Jag vill inte att ett bolag ska väga mer än 10% av hela portföljen så därför skalar jag av om det sticker iväg, som det gjort.

   Men förstår vad du menar.

   Radera
  3. Så är det ju så klart men tanken var ju att portföljandelen skulle minska om man bara såg till att nyspara ordentligt i andra innehav. Det är ju svårt när Eolus klättrar 200% om året men jag gissar att det kommer lugna ner sig granska snart. 😀

   Radera