torsdag 20 februari 2020

Portföljgenomgång bolag 31-40 Latour-Pioneer property group

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Del fyra i den oändliga serien av portföljgenomgång. Tänk att en portfölj med en handfull fonder, 25 % ränta och fixed income och en aktieportfölj med nästan 60 aktier kan slå index år ut och år in. Det var det inte så många som trodde för några år sedan (inte jag heller).

Latour

Portföljandel: 2,31 %
P/E: 21 (115 % mot NAV)
Direktavkastning: 1,62 %
Utdelningsandel: N/A
Bransch: Investmentbolag

Verksamhet: Ett snabbväxande investmentbolag med inriktning på nordisk industri. Stor portion onoterat.

Investerinsantagande: Jag köper regelbundet när p/nav ligger nära 1 eller aktien handlas till rabatt och under hösten -19 köpte jag med viss bestämdhet för att få upp portföljandelen innan aktiepriset stack iväg. Jag är inte mycket för trading och 10-15% premie är inget ovanligt för detta investmentbolag så än så länge har jag ingen brådska med att sälja men jag köper inte förrän tidigast p/nav 105 %.


Nobina

Portföljandel: 2,64 %
P/E: 18
Direktavkastning: 5,77 %
Utdelningsandel: 76 %
Bransch: Industri

Verksamhet: Helhetsleverantör av kollektivtrafik i norden.

Investerinsantagande: Flera megatrender samvarierar här. Ökande befolkning, miljö, urbanisering mfl. Kollektivtrafiken kommer växa, speciellt den elektrifierade vilket Nobina är bra på. Tack vare hög leasingandel är den finansiella risken ganska hög men med förväntningar på låga räntor under överskådlig framtid borde det vara okej. Relativt låg, men stabil tillväxt vilket kan kryddas med förvärv och en hög direktavkastning.

Jag är ganska nöjd med portföljandelen men jag tror också att vi kommer se 5,4-5,5 kr/aktie i vinst för innevarande år och en utdelning på 4,0-4,1 kr. Det är en direktavkastning på 6,15-6,30 % och ett p/e på runt 12 och det är inte så farligt (ovanstående p/e om 18 är räknat på ett vinstmått efter skatt som är framtaget för ifall bolaget hade betalat skatt men med nuvarande förlustavdrag betalar man ingen skatt varför p/e blir betydligt lägre).

Nordea

Portföljandel: 2,03 %
P/E: 23
Direktavkastning: 9,37 % (kommer sänkas till våren)
Utdelningsandel: över 100 %
Bransch: Finans

Verksamhet: Nordens största bank

Investerinsantagande: Min teori är att storbankerna kommer fortsätta tjäna pengar under lång tid. Jag hade dock inte riktigt räknat med riktigt så här många problem och kriser men får man bara ordnat upp i röran och får kontroll på sina kostnader kan det nog bli en ganska bra investering tillslut men jag håller aktien i förhoppning om 0-2 % tillväxt och 6-8 % direktavkastning för att ge 6-10 % avkastning över lång tid. Köper inte mer då banker är en stor del av portföljen.


Northview Apartment

Portföljandel: 0,71 %
P/E: 13,7 e20 (tveksamt om detta är ett relevant mått)
Direktavkastning: 5,47 %
Utdelningsandel: 77 % (FFO)
Bransch: Fastigheter

Verksamhet: Förvaltar hyresfastigheter i Kanada

Investerinsantagande: Hyresfastigheter borde vara det tryggaste fastighetsslaget man kan hitta och jag vill gärna ha geografisk diversifiering i min portfölj. Bolaget växer stadigt men höjer inte utdelningen vilket är lite trist men nu är man nere på an ganska försiktig utdelningsandel igen så det är inte otänkbart att det blir en höjning inom något år men tills dess fortsätter de att växa.

Jag har bestämt mig för att öka min position något och kommer köpa på 28 CAD givet att inget förändras till det sämre i bolaget.


Novo Nordisk

Portföljandel: 2,40 %
P/E: 24,3
Direktavkastning: 1,32 %
Utdelningsandel: 50 %
Bransch: Sjukvård

Verksamhet: Ett globalt medicinbolag inom diabetes, fetma och blödningsrubbningar

Investerinsantagande: Åter igen megatrender. Vi blir fler och folk lever längre men vi får det också bättre och bättre vilket ökar mängden diabetessjuka. Sist jag köpte var i våras på 315 DKK då p/e var under 20 och det är väl ungefär så jag gör. Jag är nöjd med portföljandelen men kan tänka mig att fylla på lite på p/e under 20.


NP3 Fastigheter Pref

Portföljandel: 0,95 %
P/E: Ej relevant mått
Direktavkastning: 5,5 %
Utdelningsandel: N/A
Bransch: Fastigheter/Fixed income

Verksamhet: Förvaltar kommersiella fastigheter i norra Sverige.

Investerinsantagande: Det här är en ren direktavkastningsplacering. Jag spår att räntan kommer vara låg under lång tid och jag förutspår att bolaget kommer kunna pynta utdelningen på preferensaktierna under överskådlig framtid. Jag håller en portfölj av preferensaktier som är ungefär lika stor som den aktiebelåning jag upprätthåller för att mer eller mindre säkerställa ett räntearbitrage om ca 6 %. Förändras bolagets förutsättningar eller räntekurvan drastiskt får investeringsantagandet förändras men tills dess sitter jag kvar och ibland ökar jag.


Nyfosa

Portföljandel: 2,56 %
P/E: 12 (p/b 1,47 borde vara mer relevant)
Direktavkastning: 0 %
Utdelningsandel: N/A
Bransch: Fastigeheter

Verksamhet: Förvärvsdrivet fastighetsbolag.

Investerinsantagande: Ytterligare en av de aktier jag äger för att jag fått den som avknoppning men den här har jag läst in mig på och bildat mig en uppfattning om. Jens Engwall är VD och storägare och har ett enormt driv att bygga bolag och han kan marknaden.

Målet är att växa från 15 miljarder till 25 miljarder på ca 3 år från hösten 2018 under resonabel finansiell risk och därefter börja dela ut. Vi har inte sett q4 -19 ännu men redan i q3 -19 hade de nått första årets mål.

Givet den höga tillväxttakten och den redan relativt höga portföljandelen ökar jag inte och jag tycker nog att marknaden tagit ut lite mycket av framtiden i dagens aktiekurs men jag vill vara med på resan så mina aktier är mina. De stannar.


Omega Healthcare Investors

Portföljandel: 4,30 %
P/E: 21,3 e20 (P/FFO 14 mer rimligt)
Direktavkastning: 6,3 %
Utdelningsandel: 88 %
Bransch: Fastigheter

Verksamhet: Fastighetsbolag som investerar i långtidsboenden/vårdinrättningar i USA och Storbritannien.

Investerinsantagande: Det här är ett innehav jag ridit på toppar och dalar. I teorin borde det ha framtiden för sig med en åldrande befolkning som växer och behöver boende och vård men den amerikanska styrningen har vid flertalet tillfällen gjort det svårare och svårare för de som driver inrättningarna att överleva vilket gjort att OHI drabbats av den ena konkursen efter den andra i ledet av kunder men nu verkar det som om man ridit ut den värsta stormen.

Jag var för feg för att öka mitt stora innehav när aktien handlades till 25 dollar och nu är innehavet topp 3 i portföljen så jag har ingen brådska att öka oavsett värdering men under 14 p/FFO är inte dyrt även om det inte längre är en snorbillig aktie.

Pfizer

Portföljandel: 1,16 %
P/E: 13,41
Direktavkastning: 3,66 %
Utdelningsandel: 52 %
Bransch: Sjukvård

Verksamhet: Medicinbolagsgigant med primär fokus på immunologi, kardiovaskulära och metabola sjukdomar samt onkologi.

Investerinsantagande: Stora välkända varumärken på en marknad med växande behov. Ett bolag som haft vissa problem under något år men det är inte en dyr aktie och man köper en god ROE samt en försiktig tillväxt om låga ensiffriga tal men där EPS kan öka med effektiviseringar.

Jag ökade senast på 358 kr men är ganska nöjd med innehavets storlek eftersom sjukvård är dominerande i hustruns portfölj. Ökar om inget händer och aktien går mot 350 kr


Pioneer Property Group

Portföljandel: 0,44 %
P/E: Ej relevant mått
Direktavkastning: 7,5 %
Utdelningsandel: N/A
Bransch: Fastigheter/Fixed income

Verksamhet: Norsk koncern som förvaltar förskolor.

Investerinsantagande: Det här är en ren direktavkastningsplacering. Jag spår att räntan kommer vara låg under lång tid och jag förutspår att bolaget kommer kunna pynta utdelningen på preferensaktierna under överskådlig framtid. Jag håller en portfölj av preferensaktier som är ungefär lika stor som den aktiebelåning jag upprätthåller för att mer eller mindre säkerställa ett räntearbitrage om ca 6 %.

Enda skillnaden mot mina andra preffar är att jag räknar med att denna blir inlöst runt 1/7-20 då inlösenkursen faller till 100 kr och utdelningen går upp med en krona. Jag köpte i höstas på 100 NOK, hoppas på stabil växelkurs och hoppas på 4 utdelningar innan inlösen vilket ger en klart acceptabel avkastning men redan vid tre utdelningar är jag nöjd och skulle de inte lösa in den blir jag ännu nöjdare givet att inget drastiskt försämrat bolagets ställning.


Summering

Ingen aktie jag är obekväm med och flera jag vill öka i givet att priset eller värderingen kommer ned lite.

Har du några tankar om ovanstående bolag?


Källor: Avanza.se, Seekingalpha.com, Morningstar.com, Finance.yahoo.com, Marketscreener.com, Borsdata.se samt företagens egna hemsidor

Inlägget är skrivet julen -19 så siffrorna kan ha ändrats något sedan dess.

2 kommentarer:

 1. Väldigt intressant läsning, främst om Nobina som jag har ögonen på! :)
  /Stefan @ https://ihallandeinvest.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir ganska mycket navelskådning den här veckan men det var en bra övning för mig att gå igenom alla mina bolag och förhoppningsvis finns det någonting av nytta för andra också :-)

   Radera