lördag 2 mars 2019

Månadsavstämning februari - portföljen upp 10 %

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Det är helt galet vad tiden går fort. Snart är det vår. För visst är det snart vår? Snälla säg att det snart är vår...

Jag är så trött på att vara förkyld nu.

Nu har jag ju dessutom ett arbete som jag kan utföra även om jag är sjuk. En rejäl gubbförkylning är inget hinder för att sitta och läsa bokföringsunderlag och årsredovisningar så jag kan inte ens utnyttja förkylningarna längre till att tycka synd om mig själv. En alldeles särdeles elak typ av tortyr är att kombinera en gubbförkylning med en frisk 2-åring. Inte ens när jag är frisk tycker jag att det är okej att gå upp kl 04:45 på morgonen och när jag har feber är det inte mycket tempo i kadavret.

Men men... Man skall väl inte klaga när det inte tog mer än 32 dagar för portföljen och herr AvL att tjäna ihop vad som krävs för att täcka årets konsumtion.

Bild: Pixabay.com

Ekonomi

Den här månaden har jag brottats en del med hur jag skall förvalta räntedelen av portföljen. Jag har utnyttjat hög riskalternativ som gett bra ränta men jag tycker att de alternativen blir mindre och mindre värdefulla. Det har landat i att jag tar en rejäl sänkning av förväntad avkastning och använder pengarna för att betala av lån och placera i faktiska lågriskränta. Vi får väl se vad det gör på totalavkastningen på sikt.

Portföljutveckling

Den här månaden har jag tankat en hel del Swedol, ett par Eolus, en handfull Swedbank och lite blandade småposter utöver arbitrageaffärer i Investor. Nu ligger det en del krut och väntar på att utnyttjas så jag hoppas hitta vettiga alternativ i mars.

Totalt är det egenhopsnickrade AVL-indexet upp 4,12 % (6,09 %) under februari. Det galna januari efterföljs av en riktigt bra månad till och AvL-index YTD är upp hela 10,49 % (6,09 %). Nu har vi alltså fått en hygglig årsavkastning inom loppet av två månader. Undra var det här skall sluta.

Portföljen försöker men den här månaden har den haft det lite svårare att hänga med än i januari. Trots det landade portföljutvecklingen på imponerande 3,59 % (6,16 %) i februari. För året är portföljen upp 9,97 % (+6,16 %). Hade börsutvecklingen varit linjär hade det räckt med ett år eller två innan jag med god marginal hade tillräckligt med kapital. Nu är det ju tyvärr inte så enkelt men drömma går ju. Jag har inte riktigt lika mycket valutaexponering i portföljen som index och svenska kronan har försvagats drastiskt. Att jag dessutom har 3,5 % Swedbank hjälper nog inte portföljen att hänga med upp men med ungefär 25 % YOC håller jag kvar mina aktier ett tag till.

Det är numer ganska svårt att få reda på jämförelseindex volatilitetssiffror så jag tar inte upp den jämförelsen den här månaden. Om någon vet var man kan hitta det lättillgängligt får ni gärna berätta det.

Sparande

Kulorna börjar rulla in på allvar. Jag kanske gnäller på att jag varit sjuk mycket men det påverkar inte inkomsterna så nu jädrar är vi på banan.

Den här månaden sparade jag totalt 68,60 % (62,45 %). Det som är kul är att de där 68 %-ena är lika mycket pengar som min bruttoinkomst var för ett år sedan. Nu beror det på att jag hade exceptionellt låg inkomst förra året men ändå.

På helårsbasis har jag sparat totalt 66,70 % (62,45 %). Målet är 60 % men som jag skrev förra månaden tror jag det kan vara väl högt. På lång sikt vill jag klara mig på 50 % av vad jag får in nu och det borde inte vara några problem. Men jag kämpar på så får vi se när det brister.

Utdelning
Februari är en av de svagaste utdelningsmånaderna jag har. Utdelningarna täckte inte mer än 9,17 % (11,87 %) av en genomsnittsmånads kostnader. Det är så att jag kan ta mig till och från jobbet på dagarna men inte mycket mer än så.

Målsättningen att på helåret lyckas täcka 25 % av utgifterna med passiva inkomster är ett utmanande mål. Att jag dessutom skalar ned högräntekontona och att flera bolag faktiskt sänker sin utdelning i år gör det ännu svårare men skam den som ger sig.

Portföljen har täckt totalt 3,24 % (2,48 %) av ett genomsnittligt års kostnader. Vad det ger i slutändan vet jag inte men prognosen ser svag ut tyvärr.

Nedan hittar du en jämförelse över hur utdelningarna fördelar sig över året och hur det sett ut tidigare år.


Bild: AvL

Jag mottog faktiskt 22,73 % mindre pengar i utdelning den här månaden jämfört med samma månad 2018 men det är inte mycket pengar i kronor och ören eftersom summan är så låg. Så det är inget att hänga upp sig på men vad kan det bero på? Förra året hade jag en hygglig portion Oscar properties Pref vilka stod för ungefär en tredjedel av februaris utdelning. Genom nysparande och växelkursvinster samt utdelningshöjningar har jag hämtat in nästan hälften av det. Jag är nöjd.

AVL-Portföljen

Det köptes 16 aktier i Swedol för 34,50 kr/st vilket blev 543 kr totalt. Det tuggar på. Det är inte en raketfond men jag hoppas på hygglig avkastning över tid och att dottern tackar sin gamla pappa när hon en dag tar över den.

Efter månadens transaktioner ser kontot ut som nedan.

Bildkälla:Nordnet.se

I dagsläget är portföljen inkl likvider värd 20680 kr (insatta medel 18500 kr) vilket innebär att vi fått 2180 kr (1156 kr) kr eller 11,78 % (6,42 %) i avkastning på 33 månader. Det svänger men så länge vi håller jämna steg med index är jag nöjd.

Livskvalitet

Jag har haft höga ambitioner inom kategorierna livskvalitet och hälsa för 2019 och än så länge har det gått så där. I februari har vi haft kalas två gånger och det är riktigt kul att träffa folk även om det givetvis också kräver en del energi och förberedelser.

Utöver det har det inte hänt så mycket. Det är en ganska välstrukturerad vardag men efter en händelselös vecka är jag ändå ganska sliten om det varit en vecka då virus rivit i kroppen. Jag hyser stort hopp om mars för jag har två resor inplanerade med jobbet och dessutom finns det möjlighet för lite sociala exkursioner utöver det.

Hälsa

Vi har ändå ätit ganska rimligt under februari men det har blivit våldsamma mängder tårta och jag har väldigt svårt att slänga mat så det har blivit tårta fler gånger än kalasdagen trots att vi skickade med tårta med gästerna. Däremot har det inte blivit några andra sötsaker och det skall ses som ett stort framsteg i våra liv.

Tyvärr har träningen snarare backat än gått framåt för inte nog med att jag varit sjuk; det snöade i början av februari också vilket gjorde att jag inte vågade cykla till jobbet. Nu är det barmark igen så nu är jag tillbaka i sadeln och kan jag bara få vara frisk mer än en vecka i taget tänker jag skaffa mig ett träningskort. Det skall bli träning av.

Allt detta till trots är jag fortfarande under 100 kg vilket alltid är något.

Summering

Februari blev inte riktigt allt jag hoppades på men det beror mer på att det tar lite tid. Vi börjar sakta men säkert komma in i våra nya rutiner, nya arbetsuppgifter och nya förutsättningar. När allt sitter där det skall och vi fått vila ut i några dagar kommer vi nog att spotta oss i nävarna och ta tag i våra liv på allvar.

Ni skall få se.


//Siffrorna inom parenteserna beskriver situationen föregående månad förutom när det gäller månadens utdelningarna då de beskriver nivån för samma månad året innan.//


Bildkälla: pixabay.com, AvL och Nordnet.se

2 kommentarer:

  1. Intressant läsning och sammanställning.. Har också gått in del på Swedbank som bara måste vara en bra investering på sikt trots allt det turbulenta som varit den senaste tiden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ökar er hel del i bank nu men det blir mer Nordea än Swedbank mest för att jag redan har mer Swedbank. Men ja, Swedbank borde vara bra här

      Radera