torsdag 21 mars 2019

AvL köper Proact IT


Om lite drygt en månad passerar vi tvåårsmärket för det här lilla sparprojektet och vi är nu uppe i 22.000 kr bara på att spara en femhundring i månaden. Tanken med portföljen är att dottern skall få pengarna när hon blir vuxen men vi får väl se om hon hinner vara snäll nog tills dess. Grundtanken när portföljen startades var dock att inspirera er läsare och visa vad som kan hända om man bara sparar regelbundet.

Den här portföljen skall inte förväxlas med familjens totala portfölj. Jag har velat bredda portföljen ett tag nu men jag har tankat investmentbolag och billiga verktygsbutiker istället.

Den här månaden kändes det dock rätt. Jag har haft Proact IT i stora portföljen ett tag och aktien har stått och harvat på låga multiplar i något år nu. Aktien har blivit billigare och billigare i takt med att bolaget växt men aktiepriset stått still. Så för en dryg månad sedan släppte det och kursen har dragit nästan 40 % i år.

Är man då vansinnig som köper idag?

Proact IT levererar molntjänster och datalagringsprodukter där det senare är mer av ett fastighetscase där marginalen är ganska låg och det föregående är en produkt med högre lönsamhet och mer repetitiva intäkter. Det är molndelen som organiskt växer snabbast vilket gör att vinstmarginalen kommer öka. Idag har man en EBITA-marginal på ungefär 6 % och i bokslutskommunikén man släppte nyligen höjde man sina finansiella mål och konstaterade att man skall nå en EBITA-marginal på 8%. 

Det kanske inte låter så himla mycket men om man redan nu levererar en avkastning på eget kapital på nästan 30 % kan vi snabbt räkna ut att om omsättningen klättrar 10 % om året och man ökar marginalen med 25 % kommer resultatet på sista raden växa riktigt rejält.

Jag såg en intervju av länsförsäkringars Fredrik Skoglund på Placera som tar upp bolaget och han går igenom tillväxtcaset och han anser att priset fortfarande är bra. Aktien finns också regelbundet med när Kvalitetsaktiepodden gör sina dragningar om bra bolag.

Jag tror att det är blygsamt att räkna på att bolaget bara skall öka vinsten med 10 % under 2019 när de senast ökade den med 12 % och femårsgenomsnittet är över 17 %. Om marginalerna dessutom bättras på är det verkligen inte osannolikt att vi ser 15 % vinstökning. Det skulle ge en vinst på nära 16 kr/aktie för innevarande år och ett P/e på lite över 14. Det är inte börsens billigaste bolag men det är verkligen inte dyrt.

Direktavkastningen är inte högre än 1,8 % trots att man höjde utdelningen med över 10 % i år. Med det sagt så är utdelningsandelen inte mer än 30 % så det finns gott om utrymme att öka utdelningen och det kommer man också göra så länge bolaget växer.

Aktien verkar ha stabiliserat sig mellan 225-230 kr även om man aldrig vet vad som kommer hända på kort sikt. På lång sikt däremot är det min övertygelse att aktien kommer fortsätta klättra och jag ämnar försöka bygga en position på den här platån innan den rusar ytterligare.

AvL-portföljen köpte för månadspengen på 228 kr men i den stora portföljen fortsätter jag köpa nu när den varit nere på 225 kr.

Köp

Den 18/3 köptes 2 st Proact IT för 228 kr/st vilket totalt landar på 457 kr. Efter köpen ser portföljen ut som bilden visarI dagsläget har portföljen ett totalt värde på 22185 kr (insatt 19000 kr). En skaplig avkastning om 3185 kr eller 16,7 %.

Bildkälla: Nordnet.se

2 kommentarer: