torsdag 3 januari 2019

Nya mål för 2019

Under 2016, 2017 och 2018 har jag jobbat på treenigheten ekonomi, hälsa och nöje och jag har strävat mot mina uppsatta mål vilka, för 2018, löd att jag skulle spara 40 % av min nettoinkomst, täcka 23 % av mina årskostnader med portföljens utdelningar, jag skulle inte väga mer än 100 kg och sist men inte minst skulle jag guldkanta varje kvartal med någonting utöver det vanliga.

Bild: Freeimages.com


Hur har det gått?

Mål 1: Spara 40% = Jag lyckades spara 50,07 % av min nettoinkomst vilket jag är sjukt nöjd med. Under året har vi tjänat långt mindre än vanligt och vi har diskuterat huruvida vi skall sänka våra sparmål till fördel för konsumtion idag. Vi får väl se men jag är hur som helst mycket nöjd.

Mål 2: Täcka 23 % = Efter att ha indexerat upp konsumtionsnivån med 10 % under 2016/2017 för att bättre matcha de nya förutsättningarna med barn, större boende och ny bil konstaterade jag snabbt att det skulle bli tufft. Under 2017 täckte portföljen 18 % och 2018 innebar låg inkomst samtidigt som portföljens högutdelare blev färre. Trots detta lyckades portföljen täcka hela 20,48 % av ett genomsnittligt års kostnader. Inte hela vägen men bra ändå.

Mål 3: Det här året har varit väldigt tufft. Vår nu tvååriga dotter har varit förkyld väldigt många gånger vilket har gjort att föräldrarna blivit sjuka. Hon har dessutom haft magproblem hela året vilket gjort att vi inte kan se tillbaka på ett år med perfekt sömn. En sak är säker och det är att när herr AvL inte får sova ordentligt och dessutom går och snörvlar någon vecka eller två i månaden - då blir det inte mycket träning genomförd. Året har bestått av tröstätning och skygglappar och målet har inte nåtts.

Mål 4: Happy tings = Vi har hunnit med ett fåtal restauranger, ett bröllop och några besök hos vänner men livet har i huvudsak bestått av att försöka överleva tills nästa dag så inte heller detta mål kan jag med övertygelse säga att jag har klarat.2019

Jag tror att det är viktigt att sätta mål för sin tillvaro. Jag tror också att det är viktigt att inte ge upp. De som följt mig ett tag kan konstatera att jag misslyckats med hälsomålen och portföljutdelningarna ökar inte i den fart jag hoppats på. 2019 skall bli året då vi kör dubbelt upp på allt och lyckas över all förväntan. Nu kör vi.

Mål 1 Sparkvot: Jag vill fortsätta ha ett sparkvotsmål även om det kan hända att familjen väljer att definiera en nedre gräns för konsumtion under året. 2019 kommer, givet att inget oförutsett inträffar, innebära avsevärt högre inkomster än 2018. Skatteåterbäringen kommer dock bli lägre och utgifterna kan bli högre så allt för galet mål kan vi inte sätta men jag vill ändå tro att vi kan komma upp i 50-70 %. Vi räknar ju faktiskt med amorteringarna av bolånet i vår sparkvot även om inte pension m.m. ingår.

60 % sparkvot

Mål 2 Passiv inkomst: De ekonomiska målen kan vara ganska raka och enkla och jag tror jag fortsätter med att försöka öka min passiva inkomst eftersom det är det som kommer se till att jag kan gå ned i arbetstid eller leva mer fritt.

2017 indexerade jag upp våra kostnader med 10 % och den nivån höll ganska väl även 2018 vilket gör att jag känner tillförsikt i att hävda att vi utan större problem kan hålla kostnaderna på nuvarande nivå.

Jag nådde nu inte hela vägen upp till mitt högt uppsatta mål om 23 % kostnadstäckning genom passiva inkomster för 2018. Förra året skrev jag att jag trodde att målet för året innan var rimligt (21 %) i år tror jag att målet för 2018 är rimligt (23 %) men jag tror inte att jag skall göra några stora bantningar bland portföljens högutdelare i år och jag vill verkligen klara av 25 % i år. Det är ju onekligen en milstolpe.

25 % är ju en fjärdedel av vägen mot målet men det innebär ju också att jag hade kunnat vara ledig i tre månader utan inkomst utan problem. 25 % är hela 4,52 % över vad portföljen genererade 2018 men skam den som ger sig.

25 % kostnadstäckning med passiva inkomster


Mål 3 Hälsa:

Jag blir större och större, får sämre och sämre motion och jag mår sämre ju längre jag låter det här fortgå. Förra året befarade jag att situationen skulle bli svår så jag satte ett försiktigt mål eftersom jag dessutom inte klarat målet året innan vilket var att inte äta godis. Inga mer mesfasoner.

Jag skall kvickt under 100 kg igen och hålla mig där när nivån väl är nådd och jag skall göra det genom att dels inte äta sötsaker (annat än desserter när vi inte är hemma) och jag skall motionera minst 500 minuter i månaden (drygt två timmar i veckan). Utöver det måste jag givetvis också bli bättre på att hålla koll på maten m.m. men ovanstående är de absoluta målkraven.


Väga under 100 kg, inte äta godis och motionera minst 500 minuter i månaden.

Mål 4 Livsglädje: Jag tycker det är svårt att kvantifiera det här målet men eftersom det är det här jag varit sämst på under de senaste tre åren är det här det viktigaste. Vi, familjen AvL, måste bli bättre på att hitta tillfällen att förgylla tillvaron.

Jag tror inte vi är hjälpta av att kasta pengar på problemet eftersom jag upplever att det är tid och hälsa som varit det främsta hindret. Under 2019 kommer vi förhoppningsvis arbeta ganska rimlig mängd timmar. Kombinerar vi det med önskedrömmen att dotterns ökade ålder kan innebära mer regelbunden sömn och eventuellt att vi kan hitta någon som vågar passa henne skulle vi under året kunna växa graden av livsglädje enormt för hela familjen.

Det som skall uppnås är alltså att vi skall skapa rutiner för att komma ur huset, umgås med varandra och andra samt hitta på roliga, mysiga och trevliga saker så ofta som möjligt. Vad det innebär rent kvantitativt vet jag inte men låt oss säga -

Hitta på någonting speciellt varje månad

Och då var vi klara.

Utmanande mål men inte omöjliga. Vad tycker ni?
Bildkälla: freeimages.com

16 kommentarer:

 1. Bra jobbat ekonomiskt.
  Hoppas ni får ett friskare år.
  Hoppas ni hittar roliga saker att göra tillsammans. Det är så viktigt att få göra saker med familjen. Det behöver inte vara dyrt.

  Det saknas några siffror i texten som just nu bara är XX,XX.

  Hoppas 2019 blir ett grymt år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack... Nu är inlägget uppdaterat.

   Jag har haft svår magkatarr sedan nyårsafton så jag har inte riktigt lyckats hålla ordning på allt som skall göras men snart är jag på banan igen.

   2019 blir toppen.

   Radera
  2. Fantastiska siffror.
   Och högt uppsatta mål.
   Tror dock ni fixar det, ni verkar så målmedvetna.

   Men kanske är det dags att indexera upp kostnaderna lite mer då det låter som att du vill göra mer med familjen. Bara en tanke från mig.

   Krya på dig, hoppas det lugnar sig med magen.

   Mvh PB?

   Radera
  3. Du har förmodligen rätt. Jag skall sätta mig ned och gå igenom siffrorna för 2018 på riktigt och analysera så får jag se vad som kan tänkas vara rimligt.

   Radera
 2. Det väcker mycket empati hos mig det här inlägget, småbarnslivet kombinerat med frihetsdrömmar verkar onekligen kämpigt. Men herregud vad bra ni gjort det!

  Hoppas ni får stöd i bloggandet också, kanske kan försöka hitta på någon rolig familjeaktivitet och föreslå för er någon gång så att den sista punkten blir mer genomförbar 2019 :)

  All lycka till er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Tioårsplanen

   Det har tveklöst varit ett ganska tungt år men alla säger att det blir bättre och jag ser glimtar av det. Livet som sparare har jag verkligen inga problem med längre utan det är de där nya sakerna som gör det lite knepigt. Jag hyser oerhört stor tilltro till att våren kommer bli underbar.

   Dottern är då drygt två år. Pratar ordentligt och kan berätta vad hon vill och behöver vilket gör saker enklare. Kombinera det med att det borde innebära färre sjukdomar så är vi hemma... Nya jobb med en lägre arbetsbörda tror jag också kommer bli toppen.

   Säg gärna till om du kommer på någonting att hitta på. Jag tar gärna tips och idéer.

   Lycka och glädje

   Radera
 3. Som pappa betalar? Skriver så behöver roliga och mysiga aktiviteter inte vara dyrt. Vet ju inte exakt var ni bor men hembygdsparker brukar finnas lite överallt. Vi bor rätt nära en och det hsr varit riktigt mysigt att åka dit och gå med barnvagnen och kolla på djur och leka. Vi bor lite utanför stan så har både hästar, kor och höns till grannar. Vår son tycker det är jättekul att få mata hönsen med gräs (han är snart 1 1/2år). Överlag så är utflykter i naturen väldigt mysiga, roliga och lärorika utflykter. Packa med egen matsäck så ni står er. I skogen kan man leta efter bokstäver i form av knorliga grenar eller kolla efter djurspillning. Jag märker att jag låter lite som en skogsmulle i min kommentar, men till mitt försvar så gick jag på "mulle" när jag var liten. "Här kommer skogens mulle, kollikock, kollikock, kollikock." :)

  Lycka till med årets mål och hoppas hälsan blir bättre. Jag utnyttjar just nu min rättighet att gå ned till 75% som småbarnsförälder, det är riktigt skönt att kunna jobba 6h dagar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får vara hur mycket skogsmulle du vill. Vi bor halvcentralt i Göteborg så det är inte skog nästgårds men jag älskar skog och natur och så fort vi besöker dotterns morfar är det både bondgård och natur så det är ett riktigt bra tips och någonting jag flyr till så ofta jag kan.

   Radera
 4. Hej!

  Tycker ni har en bra mix av mål och framförallt realistiska. Det här med att vara småbarnsförälder är inte alltid så lätt men när man får ett skratt eller får höra "jag älskar dig pappa" så glömmer man nästan allt annat.

  La till ditt inlägg på http://www.kanjagblirik.se/2019/01/mal-2019-sammanstallning-fran-olika-ekonomibloggar/ och lägger in din blogg på blogglistan.

  Lycka till framöver!
  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den villkorslösa kärleken gör det uthärdligt och jag ser fram mot när hon blir aningen äldre så att mycket löser sig självt

   Radera
 5. Sätt inte för höga träningsmål. Lätt att tappa motivationen då. Jag har visserligen aldrig haft övervikt, däremot dålig kondis i största allmänhet. För ungefär 3 år sedan (35-års kris?) bestämde jag mig för att göra något åt det. Satte målet 1 löp-pass i veckan, men gärna två och att det var ok att ursäkta sig vid sjukdom, för varmt (över 30) eller för kallt (under 0). Är absolut ingen superatlet nu, men har gått från att flåsa som en gris efter 2km till att springa en mil på 55 minuter. De första passen jag gjorde för några år sedan var en runda på 1.8 kilometer som tog typ 12 minuter då. Alltså tränade jag max 25 minuter i veckan fördelat på två pass. Nu springer jag oftare ett lite längre istället. Har en runda på 6km och en på 12km beroende på väder och nivå av förkylning (är alltid förkyld med 2 barn i skol/förskoleålder).

  Låter bra att du har en plan för livet. Lycka till med hälsa, familj och sparande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack JB

   Jag har helt backat på fysiken de senaste två åren. Innan dottern tränade jag minst 3 dagar i veckan och ledde spinningpass men så kom hon och orken försvann lika fort som sömnen men nu börjar vi sakta komma på fötter igen och då får det vara dags att försöka hitta träningsmotivationen igen.

   Målet är ju exv 2 h aktivitet i veckan. Jag tänker att jag skall cykla till jobbet när det går och se till att komma till gymmet minst en dag i veckan och då är jag hemma men jag hoppas givetvis att det skall kunna bli mer än så vad det lider.

   Radera
 6. Känner igen mig i småbarnslivet och brist på träning och tröstätande. Förhoppningsvis är det slut med bristen på träning nu och tröstätandet. Har gått ned några kilon och vi ska fixa att nå våra viktmål 2019 eller hur!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skall vi. Jag är på god väg redan eftersom jag började året med ofrivillig fasta. Nu skall jag bara komma igång med träningen också.

   Lycka till

   Radera
 7. Tack för en bra blogg, precis hittat hit och känner igen mig i mycket, särskilt motionen. Styrketränade fem dagar i veckan innan barn. 5 dagar om året efter barn :/
  Försöker öka min sparkvot men är snarare på 5-10% än 50% :) men jag jobbar på, om några år så!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Onatakosha

   Livet förändras onekligen men man gör vad man kan. Jag kan bara önska dig all lycka i dina strävanden. Hojta till om du behöver hjälp med motivationen.

   //AvL

   Radera